Въпреки обещанията, днес те все още се намираха в столичния

...
Въпреки обещанията, днес те все още се намираха в столичния
Коментари Харесай

Лъвският скандал се закучи

Въпреки обещанията, през днешния ден те към момента се намираха в столичния зоопарк


След като през последните дни ориста на лъвчетата Терез и Масуд, които бяха избавени от зоокъта в Разград преди 5 месеца, бе една от най-коментираните тематики, въпросът наподобява още веднъж се закучи.

Във вторник след повторната интервенция на премиера Бойко Борисов и след незабавна среща, екоминистърът Нено Димов и управлението на БАБХ оповестиха, че котките ще заминат още на идващия ден (днес) за избавителен център в Холандия, където ще получат подобаващи условия и грижи. По-рано министър председателят подреди Терез и Масуд да бъдат иззети от община Разград с цялостното подпомагане на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Русе и от БАБХ.

От община Разград, която е притежател на лъвчетата, обаче са безапелационни, че няма никакво законово съображение те да бъдат иззети и упорстват да отидат в зоопарка в Пазарджик.

В последна сметка през днешния ден лъвчетата към момента се намираха в столичния зоопарк, където бяха настанени от септември предходната година и няма изясненост по кое време ще заминат за Холандия.

Поредната фаза от кавги по тематиката започва предишния петък, когато Общинският съвет в Разград реши Масуд и Терез да заминат за зоопарка в Пазарджик, а в избавителния център в Холандия да бъдат изпратени три възрастни лъва. Същата позиция съветниците имаха и през декември и това докара до остри митинги от природозащитни организации.

Областният шеф на Разград Гюнай Хюсмен върна първото решение на Общинския съвет, само че той още веднъж удостовери позицията си. Второто решение към момента не е влезнало в действие.

Кметът на Разград Валентин Василев сезира предходната седмица  прокуратурата, че фондация “Четири лапи ” приготвя заминаването на дребните лъвчета за Холандия без знанието на притежателя, какъвто се явява Общината и при взето друго решение от локалния парламент.

Независими консултант пък внесе сигнал отново до държавното обвиняване с искане за инспекция кой е разпоредил издаването на документи със задна дата за благосъстоятелност върху лъвчета, защото такива се появили в края на декември.

Към момента Общинският съвет не е осведомен по формален път за някакви подхванати дейности с лъвчетата, съобщи ръководителят Стоян Ненчев.

“Лъвчетата са общинска благосъстоятелност. Общинският съвет е взел решение те да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. От медиите чуваме други неща, само че информация по съответния ред при нас не  е постъпила ” уточни той и разясни, че боравенето с термина “конфискация ” от страна на страната на лъвчетата в тази ситуация е непрофесионално.
 03-4  03-1  03-3

Депутатът и някогашен градоначалник Денчо Бояджиев:

Ако бъдат изпратени в Африка, ще загинат


В Пазарджик имало подобаващи условия за Терез и Масуд

АНТОАНЕТА МАРЧЕВА
ТРУД, РАЗГРАД

“Пълно безвластие ”. Така някогашният кмет на Разград и сегашен народен представител от левицата Денчо Бояджиев разяснява за “Труд ” изказванията, че лъвчетата Терез и Масуд, които са благосъстоятелност на Община Разград, отпътуват за избавителен център в Холандия. Според него няма никакво законово съображение, на което котките да бъдат отчуждени, иззети или взети по някакъв различен ред от Общината и различен да се разпорежда с тях и да ги подарява.

Той напомни, че конфискацията е юридически термин от наказателното право и се ползва при избрани закононарушения, а тук се касае за гражданско право.

Личното му мнение е, че зад дейностите на природозащитните организации стоят комерсиални цели, тъй като нямало логичност лъвчетата да се карат за лекуване в Холандия, а след това да се пускат в Африка.

“Тези животни ще загинат там, няма по какъв начин да оцелеят в дивата природа. Това буди доста въпроси по дейностите на организациите, които споделят, че бранят животните ”, разяснява още той.

Информацията, която имал е, че в Пазарджик разполагали с нужните условия да ги отгледат. Според него прокуратурата е тази, която би трябвало да се задейства по проблема.

Валентин Василев, кмет на община Разград:


Трябва да се съблюдава законът


 02-11 “Има закони. Всеки би трябвало да се преценява с тях и да ги съблюдава! ”, категоричен беше кметът на община Разград, Валентин Василев. Кметът изясни, че до в този момент подобен проблем в страната не е имало, само че не пожела да разяснява какво има поради. Василев добави, обаче, че се надява протичащото се към двете лъвчета Терез и Масуд да не е акция против българските зоопаркове или националните кътове.

“В тази страна има избрани правила и наредби. Ние в Общината следваме установените в страната закони. Има взето решение на Общинския съвет. Аз съм реагирал, когато е трябвало като съм алармирал способените органи ”, заяви Валентин Василев, който ръководи Разград за първи мандат като национален представител от ГЕРБ.

Тихомир Тодоров, областен прокурор на Разград:


Прокуратурата в Разград организира инспекции


 02-10 “Известно е, че лъвчета са на община Разград ”, заяви пред “Труд ” Тихомир Тодоров, областен прокурор на Разград. Той изясни, че прокуратурата в града организира три инспекции по въпроси, свързани с лъвчетата, собствеността им, за занемареност и разпореждането с тях.

“Очакванията са данните по тях да постъпят при започване на идната седмица ”, обяви Тодоров.

Към момента той не вижда механизъм, по който прокуратурата да се намеси в спор сред Общинския съвет и премиера или с природозащитници. Според него ако Общинският съвет сметне, че Общината търпи вреди би трябвало да реагира и да предприеме ограничения за отбрана на правата си.

“Възможно е притежателят да реагира с безмълвно единодушие ”, поясни Тодоров без да се ангажира с мнение.

 Лъвът Асен е по-голям брат на Терез и Масуд и към този момент е на 3 години. Лъвът Асен е по-голям брат на Терез и Масуд и към този момент е на 3 години.
Добромир Бориславов, шеф на зоопарк София:


В България няма да получат съответна грижа


 02-3 “Много хора не съумяха да схванат, че това са животни, които са резултат от блудничество, техните родители са брат и сестра и са предразположени генетично да развият избрани болести, в случай че не се гледат вярно. Ние считаме, че в България сега нямаме толкоз готови хора, които имат опцията да се грижат всекидневно за тях. За Терез и Масуд има единствено едно бъдеще – където има експерти и подобаващи условия в Холандия. Иначе съществува заплаха те да развият проблеми, каквито имаше брат им Асен, когато пристигна при нас ”, съобщи пред “Труд ” шефът на зоопарка в София Добромир Бориславов.

Екип на вестника бе на място и видя Асенчо, който наподобява в положително здраве, бебетата сурикати, които са се родили неотдавна и мечката, която през днешния ден се разсъни от зимен сън.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР