Въпреки недостигът на персонал в туризма, разходите за труд в

...
Въпреки недостигът на персонал в туризма, разходите за труд в
Коментари Харесай

Разходите за труд нарастват с 10.1% през първото тримесечие

Въпреки дефицитът на личен състав в туризма, разноските за труд в бранша са съвсем без смяна.

Още по тематиката
Въпреки това разноските за труд се усилват с изпреварващ ритъм

Въпреки това растежът в почасовото възнаграждение е един от най-високите в съюза

Средствата, които бизнесът отделя за хонорари, налози и осигуровки се усилват с 8% на годишна база през последното триемсечие на 2016 година

Средствата, които бизнесът отделя за хонорари, налози и осигуровки, не престават да нарастват и през първите три месеца на годината. Увеличението доближава 10.1% на годишна база, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Фактори, които въздействат на резултата, са растежът на минималната работна заплата от началото на годината, нарастването на осигуровката за фонд " Пенсии " и дефицитът на хора на пазара на труда.

Най-значително продължава да е покачването в бранша на услугите, до момента в който разноските за работещите в хотели и заведения за хранене са с най-ниското изменение през първите три месеца. В същото време растежът на продуктивността на труда продължава да забавя темпа си - до 2.6% на годишна база, откакто регистрира покачване от 2.9% през последните месеци на предходната година.

България е на трето място в Европейски Съюз по растеж на разноските за труд, като първите две позиции заемат Румъния със 17.2% годишно изменение и Унгария с 11.7%. Големите промени могат да се обяснят с ниската база - трите страни са измежду тези с най-ниски равнища разноски за труд в съюза дружно с Литва и Латвия съгласно данните на Евростат за 2016 година

Имоти за всички

Най-голям е растежът на разноските за труд в бранш " Операции с недвижими парцели " (15.2% на годишна база). През предходните две тримесечия преди всичко беше бранш " Култура, спорт и развлечения ". Разходите за наетите в него отбелязваха растеж от над 20% през втората половина на предходната година. Сега обаче се вижда фрапантно закъснение - до 3.8% растеж на годишна база през първо тримесечие на 2017 година

Въпреки дефицита на личен състав в туризма бизнесът оставя разноските за труд, които заделя за наетите, на практика без смяна - нарастването е едвам 1.6% по отношение на същия интервал на миналата година. В същото време работа има. През първото тримесечие на годината броят на чужденците в България е бил с близо 200 хиляди повече от регистрирания през същия интервал на предходната година, което е растеж от 17%.

Раздвижване на разноските за труд има във ВиК секторът - нарастването скача до 12.3% на годишна база след осем следващи тримесечия, в които растежът варираше сред 1.5% и 3.5%. Значително нарастване има и при разноските на работодателите от браншове " Търговия, ремонт на коли и мотоциклети " (12.3%) и " Професионални действия и научни проучвания " (13.3%).

Най-бързо порастват най-изостаналите

Работодателите в България усилват разноските си за труд с темпове, доста над междинните в Европейски Съюз и еврозоната, които са надлежно 1.7% и 1.5% през първото тримесечие. Причината е, че страната има да наваксва - през 2016 година най-ниските разноски за труд са точно в България (4.4 евро/час). За съпоставяне, в Дания шеф отделя приблизително близо 10 пъти повече за всеки чиновник (42 евро/час). Страната ни е в една група с Румъния, Унгария, Литва и Латвия, в които разноските за труд също са ниски.

Добра вест е, че темпът на нарастване в България се форсира през първите три месеца на годината. Фактор за това са по-високите осигурително вноски ( с 1 прочие пункт), покачването в минималната работна заплата (9.5%) и дефицитът на подобаващи фрагменти на пазара на труд, който ускорява конкуренцията за наличната работна ръка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР