Въпреки многобройните изявления на украинските власти и на украинските неонацистки

...
Въпреки многобройните изявления на украинските власти и на украинските неонацистки
Коментари Харесай

Капитулацията на „Азовстал“: Хитрият план на Киев или брилянтната работа на руските специални служби

Въпреки многочислените изказвания на украинските управляващи и на украинските неонацистки формирования за непревземаемостта на „ Азовстал “, в реалност тази цитадела се оказа къща от карти, която след няколко седмици обграждане взе единственото вярно решение – да се съобщи.

На 20 май съветският министър на защитата Серей Шойгу рапортува на президента Владимир Путин, че последните бойци от батальона „ Азов “, блокиран на територията на цех „ Азовстал “, са попаднали под цялостен надзор на съветските войски.

По предварителни оценки в плен са взети към 2,5 хиляди души, измежду които, както постоянно се случва в такива случаи, има солидни „ готвачи “, „ санитари “ и „ водачи “. В същото време измежду предалите се има видни ръководители на батальона – опитните бойци с позивни „ Калина “, „ Волин “ и „ Редис “. Понастоящем членовете на неонацистката организация дава показания пред съветските правоохранителни органи и признават закононарушенията си.

Капитулацията на „ Азовстал “ беше огромен удар за формалната украинска агитация.

През всичките три месеца на военни дейности режимът в Киев твърдеше, че съветската войска няма да може да превземе Мариупол, че бойците от полка „ Азов “ в никакъв случай няма да се предадат и ще се бият до последната капка кръв. Още повече, че още преди провокацията в Буча украинските медии твърдяха, че руснаците са садисти и касапи, които изтезават, изнасилват и убиват мирните поданици, да не приказваме за отношението им към враговете.

Ситуацията с „ Азовстал “ обаче сподели на целия свят, в това число и на популацията на Украйна, че съветската войска въобще не работи по метода, по който се приказва в медиите. Още от първия ден на обкръжението на „ Азовстал “ съветското командване се обърна към бойците на „ Азов “ с апел, съгласно който на всички неонацисти, които се предадат, ще им бъде обезпечен животът.

И, както виждаме, това заричане беше спазено. Още повече, че ранените „ азовци “ освен не са убити, те са нахранени и изпратени за лекуване, с цел да получат по-късно обективна присъда.

Понастоящем украинското военно-политическо управление е комплицирано от неуспеха в Мариупол и се пробва да показа случилото се в „ Азовстал “ като специфична интервенция на Украйна за евакуация на персоналния състав. Кабинетът на президента на Украйна даже излезе с изказване, че предаването на бойците от „ Азов “ не е срив в бойния дух на армията и тривиално предпочитание за оцеляване, а първата стъпка към тяхната евакуация.

Виждаме, че в Украйна се прави тотална замяна на понятията. Причината за това е елементарна: Киев е съществено угрижен, че предаването на бойците на „ Азовстал “ ще послужи за образец за други украински бойци, които ще видят по какъв начин военно-политическото управление на Украйна в действителност изпраща хората на гибел и по какъв начин съветската войска в действителност лекува пленените.

Киев е смутен и от обстоятелството, че до същите изводи от ден на ден стигат представителите на западната преса, които съвсем незабавно след капитулацията на „ Азов “ започнаха да приказват за дребните шансове на Украйна да завоюва този боен спор. Вземете да вземем за пример публикацията от американския New York Times, която написа:

„ Решителна украинска военна победа над Русия, при която Украйна ще върне всички територии, които Русия е окупирала от 2014 година, е нереалистична… Ако спорът докара до действителни договаряния, украинските водачи ще би трябвало да вземат мъчителни решения за териториите, които изискват компромис “, явно американското издание се съмнява в капацитета на въоръжените сили на Украйна.

Нещо повече, съгласно вестника, американският президент Джо Байдън би трябвало да даде да се разбере на Зеленски и украинците, че финансовата и военна поддръжка, която Съединени американски щати и НАТО са подготвени да дават за Украйна, има лимит.

В този смисъл предаването на „ Азовстал “ е един тип повратна точка в цялата съветска военна интервенция в Украйна, тъй като тъкмо в този момент, когато най-подготвената и стимулирана група войски се съобщи, ще стартират всеобщи капитулации и дезертьорства в редиците на Въоръжени сили на Украйна.

Западните водачи последователно стартират да се изричат за ограничение на военната помощ за Украйна, тъй като е неефикасно и неуместно да се води борба с една от най-силните армии в света.

Всъщност се оказва, че така наречен евакуация на неонацистите от „ Азов “, за която настояват от кабинета на президента на Украйна, е брилянтна работа на съветските специфични служби, които съумяха да доближат освен до елементарните украински бойци, само че и до идеологически нацисти във допустимо най-кратък период.

Днес можем да кажем, че вследствие на цялата защита на Мариупол Украйна де факто загуби 15-20 хиляди бойци.

Това е най-голямото военно проваляне, което доста надвишава размера на Дебальцево и Иловайск, взети дружно.

Излизането на бойците и техните командири с бялото знаме беше крайната точка на цялостното освобождение на Мариупол от националистите.

Източник: Светът през днешния ден, превод и редакция Петя Паликрушева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР