Въпреки мерките, предприети от испанската съдебна система и централните власти

...
Въпреки мерките, предприети от испанската съдебна система и централните власти
Коментари Харесай

Ден преди референдума в Каталония, какво се случва в Испания

Въпреки ограниченията, подхванати от испанската правосъдна система и централните управляващи в Мадрид, с цел да бъде предотвратено провеждането на референдума за самостоятелност на Каталония, в Барселона завърши подготовката за неделния избор. Говорител на районното държавно управление съобщи пред кореспонденти, че на 1 октомври ще има „ 2 315 изборни секции в целия район “ и повече от 7,2 хиляди души, които ще са ангажирани за провеждането на гласуването.

Каталонският водач Карлес Пучдемон даде обещание, че в неделя учебните заведения ще отворят като изборни секции, с цел да не се отстъпва и „ милиметър от главните права “, без значение от „ многото компликации “. В Мадрид обаче не се отхвърлят: испанската полиция иззе към 2,5 млн. бюлетини и близо четири милиона пликове, предопределени за референдума за самостоятелност на Каталония. Същевременно централните управляващи бяха безапелационни, че няма да водят разговор с водача на Каталония Карлес Пучдемон след провеждането на референдума за самостоятелност на самостоятелния район.

В същото време последователите на провеждането на референдума за независимостта на Каталония са се опълчили на централните управляващи в Мадрид и са окупирали изборните секции, с цел да може гласуването да се реализира. Това ускорява мощно напрежението преди противоречивия плебисцит, съобщи AFP.


Властите в Мадрид са издали заповед полицията да не позволява гласоподаване в неделя. Съдът е инструктирал, да се предотвратява използването на обществени здания за „ подготовката и организирането на референдума “. Но след края на петъчния образователен ден, дребни групи деятели, в това число родители с деца, спокойно са окупирали няколко учебни заведения в Барселона, където гласоподавателите би трябвало да дадат своя глас.

„ Ще дремя тук с по-големия ми наследник, който е възпитаник тук “, съобщи Жизело Лоса, майка на три деца, седейки в класна стая в учебно заведение в барселонския квартал „ Грасия “.


Окупацията е отчасти координирана от платформата „ Отворени за референдума учебни заведения “, която е популяризирала по интернет справочник по какъв начин постройките да бъдат окупирани спокойно, с цел да може те да служат по-късно за изборни секции. В петък вечерта към 10 хиляди последователи на референдума са се събрали на централния площад в Барселона, където водачите на акцията за обособяване закриха своята изборна акция.

„ В тези интензивни и прочувствени моменти, ние усещаме, че това, което в миналото е било фантазия, към този момент е постижимо “, съобщи водачът на каталонците Карлес Пуигдемон. Междувременно управляващите в Мадрид са предизвестили, че тези, които организират референдума ще бъдат преследвани от закона. В петък министерството на образованието на Испания издаде публично заявление, в което предизвестява, че учебните шефове в Каталония „ няма да избегнат отговорност “, в случай че подкрепят референдума.


Прессекретарят на каталонското държавно управление Жорди Турул съобщи, че „ ще има 2315 изборни секции в района за референдума “. Все още не е ясно какъв брой от евентуалните секции ще бъдат окупирани от локалните поданици. Според социологическите изследвания седемте милиона поданици на Каталония са разграничени по отношение на независимостта, само че по-голямата част от тях желаят да се организира референдум, с цел да може въпросът да бъде решен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР