Въпреки мерките, които ВиК операторите предприеха, за намаляването на загубите

...
Въпреки мерките, които ВиК операторите предприеха, за намаляването на загубите
Коментари Харесай

12 милиарда лева са нужни, за да се подобри качеството на водата през следващите 10 години

Въпреки ограниченията, които ВиК операторите започнаха, за намаляването на загубите на вода, наклонността от над 60% загуби се резервира. Това стана ясно по време на брифинг на КЕВР, съобщи кореспондент на Novini.bg.

През тази година стартира промяна във ВиК бранша. Подобри се качеството на услугата на ВиК операторите. Загубите на вода за жалост през 2017 се покачват. Загубите на вода в България не престават да стоят над 60%. Това значи, че в случай че 100 единици вода са взети от природата, 61 са се изгубили по мрежата или не са платени. Това е наклонност през годините, за жалост.

Търговските загуби водят до липса на доходи във ВиК операторите. В същото време влагаме повече запаси в възстановяване на качествата на водата. Фокусът, който слагаме на ВиК операторите за възстановяване на услугата се свързва с редица ограничения. За страдание водопреносната мрежа е остаряла и е нужна замяна.

Друг проблем е високата неефективност на личен състав. Има политическа интервенция, Поддържа се излишно огромен брой на чиновниците. Това води и до раздуване на разноските.

Нивото на вложения се увеличи на 92 милиона от ВиК операторите, 42 милиона лв. от стратегии по еврофондове. 193 милиона са вложенията във ВиК бранша за предходната година. Нуждите за вложения са доста по-големи. 12 милиарда лв. са нужни, с цел да се усъвършенства качеството на водата през идващите 10 години, показват от КЕВР. Всичко казано до тук може да докара до увеличение на цената на водата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР