Въпреки мащабната акция по почистване в Столипиново, жителите на квартала

...
Въпреки мащабната акция по почистване в Столипиново, жителите на квартала
Коментари Харесай

Въпреки акцията в Столипиново: Отпадъци продължават да се трупат извън контейнерите за смет

Въпреки огромната акция по разчистване в Столипиново, жителите на квартала не престават да изхвърлят отпадъците си отвън контейнерите за боклук и „ където им скимне ”. Това разяснява пред TrafficNews Айше Саиф, която живее от над 30 години в регион „ Източен ” и твърди, че тази процедура в квартала постоянно е била една и съща.
Прочетете още
Според нея колкото и почистващи акции да се правят на територията на квартала, гледката ще е една и съща – бунище до бунище.

„ Много от жителите нямат табиет да изхвърлят боклуците си в контейнерите. Почти постоянно можете да видите съвсем празни контейнери, а към тях бедност. Ние сме си отговорни за това ”, описа тя.



След сезиране на основния прокурор на Република България Иван Гешев бе разпоредена акция за разчистването на квартала. Бяха ситуирани 50 нови контейнера за боклук, като над 150 тона боклуци бяха извозени, а 16 на брой бяха установените нерегламентирани сметища. Въпреки това жителите на квартала не престават със остарялата процедура.

Според други поданици на квартала, акцията е повлияла и се вижда смяна в пространствата пред блоковете им.

„ Вижда се смяна, хората към този момент изхвърлят боклуците в контейнерите. Тези отпадъци, които са по земята са от мощния вятър ”, описаха те.

Друг голям проблем е, че доста хора от града употребяват квартала за бунище, като отиват и изхвърлят строителни и други типове боклуци на територията на регион „ Източен ”. Проблем има и в дребните улици на квартала, където не може да влиза профилираната техника за разчистване.



Зам.-кметът по екология Анести Тимчев разяснява, че ще бъдат поставени още контейнери в квартал „ Столипиново “, само че това не е задоволително.

„ 72 часа, откакто изчистихме терена пред КАТ и под моста на Ален Мак, ситуацията отново бе същото. В Столипиново също е по този начин. Много хора от целия град отиват и изсипват боклуците си в квартала, като по този метод се вменява спомагателна виновност на нашите съграждани от ромският квартал. Ще приказваме и с локалните водачи в махалите, като ще отворим и просветителни стратегии в учебните заведения. Имайте поради, че единствено за предходната година Община Пловдив е платила 5 млн. лв. за разчистването на боклуците към кофите за боклук. Това не е единствено в Столипиново,а из целия град “, сподели Тимчев на последната сесия на Общинския съвет.

Само преди дни отразихме за следващ път систематичното изхвърлянето на големи количества боклуци в неподготвено бунище в Столипиново. Години наред е било коментирано, да бъдат сложени камери за видеонаблюдение в разнообразни елементи от региона, с цел да могат да се следят нарушителите, които идват с камиони и други транспортни средства, превозвайки огромни количества отпадъци, които изхвърлят и надлежно да бъдат санкционирани. 

За това настояха и жителите на квартала, които приказваха пред медията ни през днешния ден. Според тях нарушителите би трябвало да бъдат глобявани, с цел да може това безсрамие да спре. До този миг обаче  сложени камери няма, като това един от огромните проблеми, които би трябвало да реши Община Пловдив. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР