Въпреки критиките: Бюджетът на София от 2.6 млрд. лева беше

...
Въпреки критиките: Бюджетът на София от 2.6 млрд. лева беше
Коментари Харесай

Въпреки критиките: Бюджетът на София от 2.6 млрд. лева беше приет

Въпреки рецензиите: Бюджетът на София от 2.6 милиарда лв. беше признат.

Въпреки рецензиите бюджетът на Столичната община за 2024 година беше признат от общинския съвет в четвъртък. Това стана с 45 гласа „ за “ – на съветниците от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и „ Спаси София “, на тези от ГЕРБ, „ Синя София “ и отцепниците от „ Възраждане “.

Против бяха 15 души – групата на Българска социалистическа партия, които още преди съвещанието оповестиха, че няма да поддържат предлагането на администрацията на кмета Васил Терзиев, на „ ИТН “ (ИТН), както и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация.

След корекциите, препоръчани от общината, както и в зала от ГЕРБ,  бюджетът на общината за 2024 година е над 2.6 милиарда лв.  при към 2.55 милиарда лв. за 2023 година Първоначалният финансов проект беше за 2.58 милиарда лв., само че зам.-кметът по финансите Иван Василев предложи промени, които отразяват отчасти предложенията на част от общинските съветници от опозицията.

Предложени бяха повече пари за превоз, планиране, отчуждаване, видеонаблюдение, спешни и настоящи поправки, запазване на културното завещание.

Около 1.1 милиарда лв. от парите на София за годината се дават от страната и на процедура са авансово разпределени. Основната част от тях са заплати на учителите в детските градини и учебните заведения, както и за прехрана на тези институции. Традиционно разноските за обучение са и най-голямото перо в бюджета на общината. Именно от страната се чакат спомагателни средства за 35% нарастване на заплатите на сестрите в яслите, детските градини и учебните заведения.
Близо 612 млн. лв. за вложения
Инвестиционната стратегия на общината в окончателния вид на бюджета е близо 612 млн. лв..  Дори и след корекцията на първичния проектобюджет тя остава по-ниска в съпоставяне със сумата за 2023 година Това се дължи главно на по-малкото средства от еврофондовете поради приключването на предходния програмен интервал за европейските стратегии.

„ В финансовата стратегия са включени значими инфраструктурни обекти, които ще подобрят изискванията във всички региони на София. Строим над 40 детски градини и 2 нови многоетажни паркинга. Увеличихме и средствата за планиране на нови значими за града обекти. 10% повече за по-зелена София. Залагаме нарастване заплатите в администрацията, в превоза, в културата, в опазването на здравето “, коментира  кметът Васил Терзиев.

Към програмата беше утвърден и авариен лист с планове, препоръчани от опозицията в Столичния общински съвет, които ще се реализират при освобождение на пари по главните планове.

„ Направихме корекции на стойност над 59 млн. лева за спомагателни вложения в града на база на предложенията на всяка една от групите в общинския съвет. За нас не е водещо от коя политическа мощ идват предложенията, стига те да са в публичен интерес и да могат да бъдат обезпечени в приходната част на бюджета “, добави Васил Терзиев преди гласуването на бюджета.
Рециклиран бюджет „ Фандъкова 2023 “
В сряда вечерта представителите на ГЕРБ гласоподаваха срещу бюджета на София за 2024 година при разискването му в комисията по финанси. Причината беше, че предложенията им за промени не бяха признати. Няколко часа по-късно, в четвъртък, главно гласовете на ГЕРБ помогнаха на ПП-ДБ и „ Спаси София “ за приемането на бюджета. Преди това някои от предложенията на партията на Бойко Борисов въпреки всичко получиха поддръжка от групата, издигнала Васил Терзиев за кмет.

„ Нямаше по какъв начин да не подкрепим бюджета, който е рециклиран бюджет Фандъкова от 2023 година “, разяснява Георги Георгиев от ГЕРБ. Според сътрудника му Димитър Вучев поддръжката била с изключително мнение и през годината ще се наложат актуализации.

„ Голяма част от концепциите ни бяха задоволени. Доволни сме, че се завишават средствата за спорт и просвета “, разяснява Вили Лилков от „ Синя София “. Според него огромната задача пред администрацията е предложение на промени, „ с които да осъществя и спомагателните доходи “.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че не могат да поддържат бюджета, тъй като не се разграничава от този на предходния кмет Йорданка Фандъкова от последната година. И тогава социалистите бяха срещу. Основната уязвимост на бюджета съгласно тях е неналичието на жилищна политика, за която от Българска социалистическа партия упорстват всяка година.

От Има Такъв Народ оповестиха, че са дали своят вот срещу поради неналичието на управническа стратегия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР