Въпреки коментарите на пилотите във Формула 1, че от началото

...
Въпреки коментарите на пилотите във Формула 1, че от началото
Коментари Харесай

ФИА ще се вслуша в мнението на пилотите за бъдещето на DRS

Въпреки мненията на водачите във Формула 1, че от началото на сезон 2023 изпреварванията са станали по-трудни Международната автомобилна федерация (ФИА) взе решението да съкрати DRS зоната на старт-финалната права в Баку предходната седмица. От ФИА повториха този си ход и в Маями този уикенд. На трасето в Южна Флорида две от трите зони бяха скъсени с по 75 метра.

Разбира се това не се хареса на доста от водачите, а те разискаха потреблението на DRS с автобус шефа Нилс Витих по време на обичайна си среща в петък. След нея е било реализирано единодушие, че терзанията на водачите ще бъдат дискутирани по време на идната среща на Спортния съвещателен съвет.
 Алонсо поддържа скъсяването на DRS зоните в Маями Алонсо поддържа скъсяването на DRS зоните в Маями
„ Мисля, че несъмнено ще има промени – съобщи шефът на асоциацията на водачите (GPDA) Джордж Ръсел. – Разбирам гледната точка на ФИА, само че не е толкоз просто като да промениш нещо внезапно. Има доста други неща, които би трябвало да се вземат под внимание.

„ Всички водачи достигнахме до заключението, че избираме да ни е малко по-лесно, в сравнение с по-трудно, тъй като, в случай че изпреварванията са по-лесни надпреварите ще бъдат по-вълнуващи. Ако е малко по-трудно и надпреварите стават скучни. По-добре да се застраховаме от тази позиция “, добави водачът на Мерцедес.
 Ръсел: ФИА няма концепция какво се случва във Формула 1 Ръсел: ФИА няма концепция какво се случва във Формула 1
Ландо Норис пък изясни в елементи пред медиите в Маями за какво през тази година резултатът на DRS е доста дребен и водачите се нуждаят от по-дълги зони, в които да употребяват своята система за понижаване на челното противодействие.
 Норис сподели кой е огромният проблем на Макларън Норис сподели кой е огромният проблем на Макларън
„ Тази година хората настройват колите си по по-различен метод по отношение на предходната. Все по-често се залага на ниски равнища на прилепяне, тъй като така и така по-голяма част от притискането идва от пода и елементарно може да ти се размине, в случай че заложиш на по-малко крило. Но по-малките крила значат по-малко слипстрийм, колите стават по-ефикасни на вършиме, само че те не престават да са сложни за следване в завоите, защото към момента има замърсен въздух.

„ По мое мнение предходната година съвсем нямаше изпреварвания в Маями, само че те въпреки всичко съкратиха зоните. Така че ние ясно декларирахме каква е нашата позиция. Не е правилно да се вършат промени на база съревнование от преди една година. Трябва да се обръща внимание и на случилото се в предходните надпревари от съответния сезон. Тази година има задоволително доказателства, че изпреварванията са станали по-трудни от предходната.

„ Не виждам за какво да нямаме по-дълги зони, не виждам негативите в това. Предполагам не желаете изпреварванията да са прекомерно лесни, само че е по-добре да имаме прекомерно дълги зони, в сравнение с прекомерно къси. Ако зоните са доста къси тогава нямаме късмет да нападаме “, изясни Норис.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР