Въпреки хилядолетното наблюдение на звездите от човечеството, процесът на звездообразуване

...
Въпреки хилядолетното наблюдение на звездите от човечеството, процесът на звездообразуване
Коментари Харесай

Нови уникални кадри на мъглявината Тарантула разпространи НАСА

Въпреки хилядолетното наблюдаване на звездите от човечеството, процесът на звездообразуване към момента крие доста мистерии – доста от тях заради предходната ни некадърност да получим ясни изображения на това, което се случва зад гъстите облаци на звездните „ разсадници “. Телескопът Джеймс Уеб към този момент е почнал да разкрива невиждана до момента галактика и едвам стартира да пренаписва историята на звездното създание.

Имало едно време пространство-време, история за галактическото основаване се разпростира: хиляди невиждани до момента млади звезди, видяни в звезден „ разсадник “, наименуван 30 Doradus, снимани от галактическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Наречена мъглявината Тарантула поради появяването на прашните си влакна в предходни телескопни изображения, този галактически обект от дълго време е обичан на астрономите, учещи образуването на звезди.

В допълнение към младите звезди Джеймс Уеб разкрива далечни фонови галактики, както и подробната конструкция и състав на газа и праха на мъглявината.

Само на 161 000 светлинни години в галактиката Големия Магеланов облак, мъглявината Тарантула е най-големият и най-ярък звездообразуващ район в Местната група, галактиките, които са най-близо до нашия Млечен път. Той е дом на най-горещите, най-масивните известни звезди. Астрономите концентрираха три от инфрачервените принадлежности на телескопа с висока разграничителна дарба върху Тарантулата. Гледан с близката инфрачервена камера на Webb (NIRCam), районът наподобява на дом на заравяща се тарантула, облицована с коприна.

Старите фотоси на мъглявината Тарантула от преди Джеймс Уеб

 Нови неповторими фрагменти на мъглявината Тарантула популяризира НАСА Това първо светлинно изображение е правено преди години от националния телескоп TRAPPIST в Ла Сила
 Нови неповторими фрагменти на мъглявината Тарантула популяризира НАСА Снимка от предшественика на „ Джеймс Уеб “ – телескопът на NASA „ Хъбъл “…

Протозвездите уловени от Уеб

Кухината на мъглявината, центрирана в изображението на NIRCam, е издълбана от радиация от клъстер от солидни млади звезди, които блестят в бледосиньо на изображението. Само най-гъстите околни области на мъглявината устояват на ерозията от мощните звездни ветрове на тези звезди, образувайки стълбове, които наподобява сочат назад към клъстера. Тези стълбове съдържат формиращи се протозвезди, които в последна сметка ще излязат от своите прашни пашкули и ще оформят на собствен ред мъглявината.

 Нови неповторими фрагменти на мъглявината Тарантула популяризира НАСА При по-дългите дължини на вълните на светлината, уловени от неговия междинен инфрачервен инструмент (MIRI), Webb се концентрира върху региона към централния звезден куп и разкрива доста друг аспект на мъглявината Тарантула. СНИМКА: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Близкият инфрачервен спектрограф на Джеймс Уеб (NIRSpec) улавя една доста млада звезда да прави тъкмо това. Преди това астрономите считат, че тази звезда може да е малко по-стара и към този момент в развой на изчистване на балона към себе си. Въпреки това, NIRSpec сподели, че звездата едвам стартира да излиза от своя дирек и към момента поддържа изолиращ облак прахуляк към себе си. Без спектрите с висока разграничителна дарба на Уеб при инфрачервени дължини на вълните, този епизод на звездообразуване в деяние не би могъл да бъде оголен.

Регионът придобива друг външен тип, когато се гледа в по-дългите инфрачервени дължини на вълните, открити от средноинфрачервения инструмент на телескопа (MIRI). Горещите звезди избледняват, а по-хладните газ и прахуляк светят. В рамките на звездните детски облаци светлинни точки демонстрират вградени протозвезди, които към момента набират маса. Докато по-късите дължини на вълните на светлината се всмукват или разпръскват от прашинки в мъглявината и затова в никакъв случай не доближават до Уеб, с цел да бъдат открити, по-дългите междинни дължини на инфрачервените талази проникват през този прахуляк, като в последна сметка разкриват невиждана до момента галактическа среда.

Космическият телескоп Джеймс Уеб е водещата в света обсерватория за галактически науки. Той ще позволи мистерии в нашата слънчева система, ще огледа оттатък далечните светове към други звезди и ще изследва мистериозните структури и произхода на нашата галактика и нашето място в нея. Уеб е интернационална стратегия, ръководена от НАСА със своите сътрудници ESA (Европейската галактическа агенция) и Канадската галактическа организация.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР