Въпреки големите предизвикателства, пред които е изправена, и чувствителната разлика

...
Въпреки големите предизвикателства, пред които е изправена, и чувствителната разлика
Коментари Харесай

Гюнтер Ферхойген: Горд съм с България!

Въпреки огромните провокации, пред които е изправена, и сензитивната разлика в стандарта на живот сред България и множеството други членки на Европейския съюз, страната ни има забележителен прогрес през последните 10 години, откогато се причисли към Евросъюза. Десетилетие по късно, нейното приемане в Европейски Съюз е триумф и правилно предпазена лична кауза.

Това споделя Гюнтер Ферхойген - архитектът на европейското разширение в Източна и Централна Европа, някогашен еврокомисар на Европейски Съюз сред 1999 и 2004 година и еврокомисар и зам.-председател на Европейска комисия в интервала 2004 - 2010 година

Гюнтер Ферхойген остави важен отпечатък върху присъединението на България към Европейския съюз и нейната интеграция. Той гостува в София за следващ път, във връзка 10-годишния празник на Сдружение на фамилния бизнес - България (FBN Bulgaria), което е част от Международната мрежа на фамилния бизнес (FBN International), настояща по света от 1989 година и на Организацията на европейския семеен бизнес (European Family Business - EFB). 

След конференция на организацията Ферхойген даде особено изявление за " Мениджър Нюз ", за бъдещето на Европа, събитията в Германия и рекомендациите му към България.

----------------

- Г-н Ферхойген, имате водеща роля за присъединението на България към Европейски Съюз, до момента в който сте еврокомисар сред 1999 и 2004 година и по-късно, като еврокомисар до 2010 година За кой път сте у нас?

- Бил съм тук близо 20 пъти.

- Как ви се коства страната ни в този момент, в края на 2017 година?

- Горд съм с вас. Много, доста, в действителност горделив съм с България. В предишното доста постоянно бях подложен на критика за това, че подкрепях България да се причисли към Европа. Казваха ми, че страната не е наедно готова да отговори на критериите за еврочленство; че съм прекомерно щедър; че страната е корумпирана; че в нея има прекомерно доста престъпност; че е слаба и така нататък, знаете...

Знам, че имате доста съществено мъчително комунистическо завещание, за което е нужно дълго време, с цел да си отиде. Но в случай че човек погледне върху целия път, а не върху част от дистанцията - върху цялостния маршрут, който една страна би трябвало да покрие, той ще види, че България е сполучлива. И през днешния ден, 10 години след присъединението, считам, че ние постигнахме това, което искахме. Демокрация, воля на закона, пазарна стопанска система, човешки права. Да, в действителност има място за развиване, правилно е, само че в случай че би трябвало да бъдем почтени, в тези насоки има потребност от развиване навскъде в Европейския съюз, освен в България. 

И в този момент споделям: не, аз не мисля, че беше неточност да поддържам присъединението на България към Европейски Съюз. В последна сметка не трябва да забравяме, че България през днешния ден обезпечава доста значима непоклатимост и сигурност за тази част от нашия европейски континент. 

- Какъв е имиджът на страната ни в Европа и в Германия? Какво се приказва за нас?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР