Тръмп няма да остави на съдиите друг избор, освен да го обвинят

...
Въпреки фойерверките тази седмица в окръг Фултън, федералното преследване на
Коментари Харесай

Въпреки фойерверките тази седмица в окръг Фултън, федералното преследване на Джак Смит срещу Доналд Тръмп по обвинения, свързани с опита му да отмени изборите през 2020 г., почти сигурно ще да бъде първото наказателно дело за Тръмп, което ще бъде съдено – и повратна точка в историята на САЩ.

Тръмп трябва да се страхува да се изправи пред съдебните заседатели по това дело поради поне две отлични причини: 1) Ако бъде осъден, както изглежда вероятно, наказателни санкции ще бъдат наложени от доказано „твърд на 6 януари“ съдия и 2) има потенциал за загуба на достатъчно политическа подкрепа, за да сложи край на визията си да се помилва и да заповяда на „неговото“ министерство на правосъдието да прекрати наказателното преследване.

Както New York Times съобщи в сряда, Тръмп също изглежда на път да се сблъска директно с окръжния съдия Таня Чуткан, преди делото дори да стигне до съда. Ускоряващият се навик на Тръмп да осъжда съдиите, които го държат отговорен, да прави заплашителни изявления за свидетели и да разпространява фактологични изкривявания, за да повлияе на потенциалните съдебни заседатели, го кара да постигне съдебна реакция от вид, който никога преди не е изпитвал.

Екипът на специалния прокурор докладва на Чуткан на 4 август, че след обвинението в окръг Колумбия Тръмп е публикувал в социалните медии: „АКО ТИ ТРЪГНЕШ СЛЕД МЕН, АЗ ИДВАМ СЛЕД ТЕБ!“ В понеделник Тръмп публикува съобщения в социалните медии, че Чуткан е „силно пристрастен“ и „МНОГО ПРИСТРАЕН И НЕСПРАВЕДЛИВ!“ Това стана само три дни след като съдията го предупреди за публикуване на съобщения, които могат да застрашат справедливия процес.

Ако личната му история не е достатъчна, публикациите на Тръмп са всички доказателства, които трябва да знаем, че докато не бъдат спрени, той ще продължи безразсъдно да тества — и да замърсява — съдебните води.

Какво се случва, когато неподвижно фиксиран обект срещне неустоима съдебна сила?

Отговор: Рано или късно, неподвижно фиксираният обект завършва с предварителни „заповеди за запушване на устата“, глоби, домашен арест или изолация в по-тесни помещения, като Тайните служби му подават диетични кока-коли през решетките.

Нищо не е сигурно. Но ето пет причини, поради които изглежда, че Тръмп е на път да се сблъска с правосъдието преди процеса.

Първо, Тръмп знае, че времето до наказателния му процес, нещото, което иска да избегне преди всичко друго, е много по-кратко в D.C., отколкото в окръг Фултън. Както се забелязва широко, най-добрата защита на Тръмп не е в съда, а по-скоро да изтече времето до след изборите през ноември 2024 г. Ако бъде преизбран, Тръмп лично ще избере главен прокурор, който да отмени федералното наказателно производство срещу него и да се опита да го защити от държавно преследване, поне докато е президент.

Освен това, колкото и впечатляващ да е обхватът на Фултън Окръжно обвинение, в което са посочени 18 съобвиняеми и 30 необвинени заговорници. Това многостранно дело е изправено пред много пречки и съдебни процедури преди съдебния процес. Нищо не е сравнимо в обвинението в окръг Колумбия с един обвиняем.

В случая окръг Колумбия Чуткан разбира кариерната стратегия на Тръмп за забавяне на съдебния процес срещу него. Същото прави и Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия, пред който Тръмп може да се опита да обжалва предсъдебни дела.

В началото на този месец Чуткан незабавно насрочи изслушване на 28 август за определяне на датата на процеса. Нейната бързина сигнализира, че процесът ще бъде насрочен за началото на 2024 г., много преди изборите.

Второ, когато процесът всъщност започва, обвинителният акт на голямото жури на окръг Колумбия е изграден за бързина. Обвинителният акт е рационализиран, за да завърши цялото производство за няколко седмици. И четирите предполагаеми правни нарушения в този обвинителен акт могат да бъдат доказани от един и същ набор от факти.

Трето, голямото жури на окръг Колумбия събра изключително силни доказателства срещу Тръмп. Историята на Смит показва, че в случай от такъв мащаб той ще разполага със свидетелски показания, документи или и двете, за да подкрепи всяко фактическо твърдение в обвинителния акт.

Четвърто, в Джорджия Тръмп и неговите адвокати ще търсят един или повече съдебни заседатели, които ще обесят съдебните заседатели, независимо от доказателствата, които доказват вината му извън разумно съмнение. Шансовете за намиране на такъв съдебен заседател нарастват, ако Тръмп успее да премести делото на окръг Фултън във федералния съд.

Със същите тези мотиви за пазаруване на съдебни заседатели Тръмп ще внесе предложение за преместване на делото в окръг Колумбия към подходящ за Тръмп Западна Вирджиния. Перспективите за това движение са толкова слаби, колкото и ефектът на ивермектин върху COVID.

D.C. журитата са известни с директната стрелба. Те защитават обвиняемите, когато прокуратурата не успее да представи аргументите си в процеса. Но те осъждат, когато доказателствата го изискват. Тръмп би трябвало да може да види почерка на стената.

Пето, тъй като присъдата в процеса на окръг Колумбия изглежда толкова вероятна, ето политическата реалност, която кара Тръмп отчаяно да продължава да подкопава съдията, прокурора и съдебната власт система. Неотдавнашно проучване на Reuters-Ipsos показа, че ако Тръмп бъде осъден, 45 процента от републиканците заявяват, че вече няма да го подкрепят.

За да намали тези 45 процента, Тръмп ще продължи да атакува легитимността на съда, сякаш свободата му зависи от то. Той е видял как неговата дезинформация е убедила много републиканци, че неговата „голяма лъжа“ е истина, въпреки планината от противоположни доказателства.

Тръмп изглежда е изчислил погрешно, че може да спечели повече, като води кампания срещу законните си противници в съда на общественото мнение, отколкото той рискува да загуби в потенциална битка за своите публични съобщения, които парадират със съдебни предупреждения. Изглежда, че кара Чаткан, Смит и цялата съдебна система да действат.

Като бивш президент и настоящ кандидат, Тръмп може да получи три удара – вероятно четири или пет – преди да има сериозни последствия . Страхът му за бъдещето му го кара да прекрачва границите.

Продължаването на подстрекателските му публикации в социалните медии може да постави Тръмп в нарушение на условията за освобождаването му под гаранция в очакване на процеса. Това е основата, на която той потенциално ще бъде предупреден, ще му бъде запушена устата допълнително, ще бъде глобен, поставен под домашен арест и в крайна сметка дори ще бъде поставен в затвора. за неспазване на съдебните условия за предварително освобождаване. Окръжният съдия от Ню Йорк Луис Каплан изпрати Банкман-Фрид в затвора с белезници за манипулиране на съдебните заседатели.

Случаят на Тръмп е по-известен и като кандидат за президент той ще предяви искове по Първата поправка срещу обвинения в неуважение към Банкман- Пърженото не може да направи. Тръмп със сигурност ще иска тези искове да бъдат обжалвани с надеждата за допълнително забавяне на процеса.

Но правата на Тръмп по Първата поправка като обвиняем в досъдебното производство са ограничени, както Чуткан го инструктира миналия петък: „В наказателно дело като това , свободата на словото на обвиняемия се подчинява на правилата.“

По-конкретно, тя заяви: „Фактът, че той провежда политическа кампания … трябва да се подчини на правилното правораздаване.“ В Върховният съд не остави никакво съмнение, че правата на свободата на словото „не трябва да се позволява да отклоняват процеса от самата цел на съдебната система“. Тази цел включва „изискването присъдата на съдебните заседатели да се основава на доказателства, получени в открито съдебно заседание, а не от външни източници.“

Ако планът на Тръмп е да използва съдебни спорове по обвинения в неуважение, за да забави допълнително своя процес на 6 януари , късмет с това. В наказателното дело на Банкман-Фрид няма признаци, че бързото обжалване от страна на неговите адвокати на заповедта за влизане в затвора на Каплан ще има някакъв ефект върху датата на процеса на обвиняемия през октомври 2023 г.

Същият неефект би е почти сигурен в случая на Тръмп в окръг Колумбия относно неговия престъпен заговор за отмяна на изборите през 2020 г. Съдилищата нямат желание да възнаграждават всяко нарушение на условията за освобождаване със забавяне на процеса. Това би поканило обвиняемите по престъпления да възпрепятстват съдебното управление на делата, ако изчислят, че малко време в дрънкането си струва да удължат времето преди да се разправят със съдебните заседатели.

Все пак Чуткан не иска да постави обвиняем зад решетките преди съдебен процес. Съдиите го правят неохотно. И този обвиняем в крайна сметка е бивш президент и настоящ фаворит за номинацията на републиканците за президент през 2024 г.

Въпреки че Тръмп може да не се наслаждава на реалността да бъде изправен пред обвинения в неуважение, той може да го види като политическа лепенка, която може да издържи и да превърне в своя полза. Той щеше да го използва като още един трик за набиране на средства за кампания, като отново се помаза за жертва. Това е любимата му вълна, с която да намазва очите на своите култови последователи.

На този фон Чаткан умно даде на Тръмп да разбере от самото начало, че е готова да му осигури съдба, по-лоша от временен затвор, ако атаките му продължиха. Тя му каза, че ще се почувства принудена да ускори датата на процеса, за да защити правото му на справедлив процес. Тя знаеше, че това е последното нещо, което той иска.

Въпреки това екипът на Тръмп знае, че има граници на заплахата на съдията за бърз процес. Надлежният процес изисква те да имат достатъчно време за подготовка. С милиони мегабайти открития по делото, минималният справедлив съдебен процес ще изисква много месеци за подготовка.

В крайна сметка, ако атаките на Тръмп срещу съдилищата продължат в нейния случай, Чаткан няма да има избор. Освен ако тя не начертае неизбежната черта, той ще се подиграе със съдебната система.

Нито една правосъдна система не може да толерира това. Нито пък тя.

С такова открито презрение към съдебната система в крайна сметка може да има само едно нещо по-лошо от това да затвориш Тръмп: да не го затвориш.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР