Въпреки доставката на най-добрите образци американско и европейско оръжие, Украйна

...
Въпреки доставката на най-добрите образци американско и европейско оръжие, Украйна
Коментари Харесай

“Ще престанат да ги купуват”. На Запад оцениха загубите от изпепелените “Леопарди”

Въпреки доставката на най-хубавите мостри американско и европейско оръжие, Украйна се провали в своето контранастъпление. Кадрите с унищожено съоръжение нарани репутацията на западните отбранителни компании. В същото време конкуренцията на оръжейния пазар нараства. Кой печели и кой рискува да загуби?

Високи упования

Танковете “Леопард-2 ” на концерна “Райнметал ” не дават отговор на статута на " знамение оръжие ". Според немските медии компанията може да има проблеми на интернационалния пазар. След като получи оборудването при започване на 2023 година, Киев и съдружниците разчитаха да извърнат спора в своя изгода. Това не се случи. Нещо повече, “Райнметал ” се е утвърдил като обезсърчителен сътрудник - нееднократно е пропущал периоди и е забавял доставките.

Освен това съветските войски сполучливо се оправят с “Леопардите ”. Дори съгласно публични украински данни повече от 10 % от общия брой на обещаните танкове са разрушени от юни насам. Реалната цифра евентуално е по-висока. До края на годината 71 машини би трябвало да бъдат предадени на Киев. Досега ВСУ са получили едвам 54, в това число и унищожени.

Излезлите от строя " Леопарди " могат да бъдат сменени от " Ейбрамс ". Първите 10 ще бъдат доставени доникъде на септември. Западните съветници обаче не предлагат на Киев да ги употребява в контранастъплението, защото немските аналози, както се оказа, са доста уязвими на бойното поле. Според “Уолстрийт Джърнъл ” скоростта, с която ВСУ губят полученото съоръжение, е изумила освен управляващите в Киев, само че и техните съдружници.

В същото време ръководителят на “Райнметал ” Армин Папергер съобщи, че Западът не е подготвен за военни дейности в Украйна с потребление на обичайни оръжия. Запасите бързо се изчерпват. Попълването на арсенала от танкови муниции ще отнеме най-малко седем години. Сега управлението на компанията чака, че в бъдеще ще може да създаде 800 нови танка за Европа. Въпреки това, в случай че търсенето на “Леопардите ” падне заради опетнената известност, концернът ще бъде изправен пред големи загуби.

“Пантери ” против “Леопарди ”

Конфликтната зона се трансформира в самобитен полигон и сцена на конкуренция за западния военно-промишлен комплекс. “Леопардите ” да вземем за пример се конкурират с английския танк “Чаланджър-2 ” на БАЕ. През януари Англия даде обещание да достави 28 машини на Киев. Известно е, че " Чалънджърите " към този момент се употребяват във военни дейности. Един от тях неотдавна беше изгорял в региона на Запорожие.

Южнокорейският К2 " Черната пантера " може да стане сериозен съперник на западните технологии. Сеул не трансферира смъртоносни оръжия на Киев, само че Полша има на въоръжение 28 „ Пантери “, което не изключва опцията те да се появят на украинска територия. Общо Варшава възнамерява да купи хиляда танка от Южна Корея до 2026 година В армията те изцяло ще заменят “Леопардите ”, трансферирани на Украйна.

Междувременно БАЕ се стреми да извлече допустимо най-голяма изгода от спора. Клон на компанията към този момент работи в Украйна. Изпълнителният шеф Чарлз Уудбърн се съгласи със Зеленски за локализирането на производството, ремонта и доставката на аварийни елементи. Киев разчита на производството на артилерийски системи Л119 и М777, както и на БМП ЦВ90.

Освен това ръководителят на “Райнметал ” съобщи, че концернът е подготвен да стартира поддръжка и монтаж на танкове в Украйна. 12 украински експерти към този момент са подготвени в Германия и още толкоз ще бъдат подготвени. „ Това може да стане бързо, има доста добре оборудвани танкови фабрики от руската ера “, изясни той.

В същото време анализаторите на “Политико ” считат, че военно-промишленият комплекс на Европейски Съюз е заинтригуван от скорошна победа на Украйна заради страха да не бъде изтласкан от личния си пазар. Въпреки увеличението на производството, Европейски Съюз няма потенциала да поддържа нескончаем спор.

Кому е преференциално

„ Всеки спор е проява на опциите на оръжията “, споделя военният специалист Алексей Леонков. Според него резултатът не е в интерес на непознатите технологии: „ Непробиваеми танкове не съществуват. Западната реклама сътвори илюзията за „ знамение оръжие “. СВО сложи всичко на мястото му ”, добавя той.

Унищожените “Леопарди ” са повода за рухването на акциите на “Райнметал ”, счита Леонков. Това е от изгода за американските компании, които по-късно могат да изкупят на ниска цена целия тръст или част от него. Сега Съединени американски щати популяризират своите лични индустриални обекти, тъй че европейските производители да бъдат преместени в чужбина.

На собствен ред южнокорейската " Черна пантера " също би трябвало да се третира скептично, прибавя специалистът. " Танкът е цялостен с електроника. Има мнение, че това дава предимство на бойното поле. Но има един колорит: танкът не е взел участие в борби. На полигона има едни условия, само че в действителна борба те са напълно разнообразни “, акцентира Леонков.

Военният специалист Владимир Евсеев, началник на отдела на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело, е уверен, че репутационните загуби на западния военно-промишлен комплекс към този момент са много съществени. " На първо място, това се отнася за европейските производители на оръжия, по-специално за немските. Може изцяло да спрат да купуват “Леопарди ”. Много от тях изгоряха и всички го видяха ", обръща внимание анализаторът.

Що се отнася до Съединени американски щати, в тази обстановка, счита Евсеев, те също имат опция да наложат личното си оръжие на европейците. Заради унищожените “Леопарди ” и “Чалънджъри ” отбранителните предприятия ще понесат загуби, а Вашингтон ще продаде Ейбрамс на своите съдружници. Така главният бенефициент остава американският военно-промишлен комплекс.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР