Въпреки добрите намерения, къщите за гости са се превърнали в

...
Въпреки добрите намерения, къщите за гости са се превърнали в
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: ДФ „Земеделие“ доказа, че няма политическа протекция

„ Въпреки положителните планове, къщите за посетители са се трансформирали в нарицателно за злоупотреби. В листата със 158 души, които би трябвало да възстановят цялостния размер на сумата, има забавни лица - политици, предприемачи. Ето за какво управлението на Държавна фирма „ Земеделие “ е посочило храброст, и че не се употребява с политическа подкрепи “. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният министър на земеделието Мирослав Найденов във връзка големия брой планове за къщи за посетители, които би трябвало да възстановят субсидията, получена от Държавна фирма " Земеделие "  и дефинира като " невиждано висок " делът на неприятните планове. 

Припомняме, че в сряда Държавният фонд „ Земеделие “ разгласява на уеб страницата си цялостния лист на къщите за посетители, на които ще бъдат издадени актове да върнат 100% от получените европари. До момента са обработени 276 от общо 288 плана, получили финансиране за създаване за интервала 2007-2013 година Засега са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева От тях, върху 158 плана е наложена цялостна глоба, т.е. ще връщат напълно получените суми, като общата сума по тях е изчислена на 43,1 млн. лева Останалите 95 плана са с частична глоба, която възлиза на 3,3 млн. лева Проектите, на които не е наложена глоба все още са 23. Останалите 12 вложения още са в развой на инспекции.

Мирослав Найденов напомни, че сходна мярка е била въвеждана и за предприсъединителната стратегия САПАРД, само че тя се отнасяла единствено за дребни фамилни хотели. Според Найденов казусът идвал от последващия 5-годишен надзор на плановете от страна на Държавна фирма „ Земеделие “, откакто те към този момент са били утвърдени и са получили финансиране.

Според отчета на Фонд „ Земеделие “ най-честите нарушавания са поради несъблюдение на уговорката за основаване на нови работни места, неналичието на активи, за които е изплатена дотацията, както и изкуствено основани условия, за приемане на преимущество в несъгласие с задачите на мярката.

„ Трябва да бъдат правени инспекции във връзка с осъществяването на този бизнес проект. И защото в този момент резултатите са, че този бизнес проект явно не е изпълняван, по тази причина Държавна фирма „ Земеделие “ претендира за възобновяване на сумите “, безапелационен бе Мирослав Найденов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР