Въпреки че всички знаем колко важно е да пием достатъчно

...
Въпреки че всички знаем колко важно е да пием достатъчно
Коментари Харесай

Защо да добавяме по малко сол във водата, която пием

Въпреки че всички знаем какъв брой значимо е да пием задоволително вода, множеството хора в действителност не употребяват целесъобразното количество дневно. От известно време обаче разнообразни консуматори в обществените мрежи споделят съвет, за който настояват, че оказва помощ с хидратацията на организма.
 Чай с необикновени добавки - за какво да сложим пипер и сок от грейпфрут, вместо захар и мляко
Чай с черен пипер, масло и сок от грейпфрут - за какво е добра концепция

Вкусово многообразие и добавени изгоди

От TikTok научаваме, че прибавянето на малко морска сол към водата, която пием, оказва помощ да я абсорбираме по-добре. Това се получава с помощта на минералите в солта, които поемат водните молекули и да ги " доставят " в нашите кафези.

Този съвет е споделен в обществената мрежа даже и от сертифициран клиничен диетолог. Във видеото си тя твърди, че прибавя сол към водата, с цел да си помогне с хидратацията и да възвърне салдото в равнищата на натрий. Освен това споделя, че този трик ѝ оказва помощ за предотвратяването на главоболие, мускулни болки и липса на сила.
Why i drink salty water
Според други специалисти в региона прибавянето на малко количество сол към водата, която пием, фактически може да ни помогне да сме по-добре хидратирани. Особено в случай че спортуваме интензивно или живеем на място с парещ климат, защото това са предпоставки за по-обилно потене и надлежно за загуба на вода и електролити.

" Това се дължи на ролята на натрия - основен съставен елемент на солта, в процеса на хидратация на тялото. Натрият работи като магнит, който притегля вода в клетките, което е от решаващо значение за хидратацията ", прецизира диетоголът Даниел Крамбъл Смит.

Тя изяснява също, че когато пием вода, тя минава през кръвния поток и клетките на тялото ни, където се употребява за разнообразни съществени функционалности. Водата обаче разчита на салдото на електролитите и по-специално на натрия, с цел да минава през клетките вярно.

Когато упражняваме или се потим, губим освен вода, само че и електролити, в това число натрий. Като прибавяме малко количество сол към водата си, можем да компенсираме изгубените електролити и да предотвратим дехидратацията.
 Снимка 658083

Диетологът Роксана Ехсани пък добавя, че с изключение на интензивно спортуващите хора, боледуващите, които губят течности и електролити при диария или повръщане, също могат да извлекат изгодите от пиенето на подсолена вода.

Въпреки че и двете здравни специалистки са на мнение, че този съвет може да бъде от изгода за доста хора, те предизвестяват, че към него въпреки всичко би трябвало да се подхожда с едно мислено. Причината за това е, че потреблението на прекалено много натрий и сол може да докара до негативни последствия за здравето, като високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни болести, както и инсулт.

Тъй като постоянно хората си набираме задоволително натрий с потреблението на солени храни, е добре да внимаваме по какъв брой сол прибавяме към водата си. Препоръчителната доза за дейните хора е към ¼ до ½ ч. л. сол (или 1.5 до 3 гр) на литър вода. Това е еквивалентно на към 500 до 1000 mg натрий - приблизителното количеството, което можем да загубим при отделянето на един литър пот след интензивна физическа интензивност.
 Как да премахнем микропластмасата от чешмяната вода
Как да премахнем микропластмасата от чешмяната вода

Супер елементарен, само че ефикасен способ

От припомнят също, че общоприетата рекомендация за множеството хора е не повече от 2300 mg натрий дневно. За хората с високо кръвно налягане или диабет пък е целесъобразно дозата да е по-малко от 1500 mg натрий дневно. За информация, една чаена лъжичка сол съдържа 2300 mg.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР