Въпреки че все повече потребители се радват на удобството да

...
Въпреки че все повече потребители се радват на удобството да
Коментари Харесай

Възходът на машините: Водещите страни в глобалния пазар на промишлени роботи

Въпреки че от ден на ден консуматори се радват на удобството да имат прахосмукачка-робот в дома си или да се грижат за подкосяването на тревата на вилата, с помощта на електрическа косачка, роботиката оказва най-голямо въздействие в промишлеността. Най-съвременните индустриални процеси са немислими без промишлените роботи, които се оправят с част от работното натоварване, без значение дали става въпрос за обработка, заваряване или сглобяване, да вземем за пример.

Това са и трите най-често срещани приложения на новоинсталираните промишлени роботи през 2022 година, излиза наяве от данните на. Ситуацията през актуалната 2023 година е сходна, само че с наклонност на растеж.

Данните на Международната федерация по роботика (IFR) демонстрират, че, оперативният ресурс от индустриални роботи се е утроил през последното десетилетие, като съвсем 4 милиона робота се употребяват в разнообразни промишлености до края на 2022 година. Според IFR, Азия води класацията по прекосяването към автоматизирани процеси, като по-специално Китай внедрява индустриални роботи с стремглава скорост.
 По-слаба стопанска система и високи ставки: Поръчките на роботи в Съединени американски щати понижават
По-слаба стопанска система и високи ставки: Поръчките на роботи в Съединени американски щати понижават

Кой бизнес усеща рецесията най-силно?

През 2022 година Китай представляваше повече от 50 % от новоинсталираните индустриални роботи в международен мащаб, бързо настигайки водачите в промишлеността Южна Корея и Япония. Последните имаха най-високата плътност на конфигурирани роботи на 10 000 служащи в индустриалната промишленост през 2021 година.

Според IFR Азия е водеща в прекосяването към автоматизирани процеси, като по-специално Китай конфигурира индустриални роботи с стремглава скорост.

Според отчет на  миналата година са били конфигурирани рекорден брой от 553 000 промишлени робота, като световният действен ресурс се е покачил до 3,9 милиона до края на 2022 година.

Само Китай съставлява повече от половината нови съоръжения през 2022 година, което прави страната най-големият пазар в света.

С малко над 50 000 нови съоръжения Япония е на второ място, следвана компактно от Съединени американски щати и Южна Корея. Япония също по този начин е и най-големият производител на промишлени роботи, съгласно IRF, като съставлява 46 % от международното произвеждане през 2022 година.

Докато Китай е най-големият пазар в безусловно изражение и във връзка с напредък, Южна Корея и Япония изпреварват международната индустриална суперсила във връзка с плътността на роботите, т.е. конфигурираните роботи на 10 000 служащи в производството.

Според IFR Южна Корея има 1000 конфигурирани робота на 10 000 чиновници в индустриалната промишленост, спрямо 399 за Япония и 322 за Китай.
 Хуманоидните роботи ще влязат всеобщо в домовете до 10 години
Хуманоидните роботи ще влязат всеобщо в домовете до 10 години

В Пекин се организира oсмата Световна конференция по роботика
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР