Въпреки че все по-трудно намира хора, българският бизнес продължава да

...
Въпреки че все по-трудно намира хора, българският бизнес продължава да
Коментари Харесай

Средната заплата стана 3000 лева: ето в кой сектор

Въпреки че все по-трудно намира хора, българският бизнес продължава да основава работни места. Армията на трудещите се у нас за година се е нараснала с 48 500 души. " Данните за развиването на пазара на труда през първото тримесечие на 2019 година могат да бъдат разказани като позитивна изненада на фона на неубедителния завършек на предходната година ", разяснява разбор на Института за пазарна стопанска система. Това, че работят повече хора, има действително отражение - стопанската система означи добър растеж от 3.4% за първото тримесечие, пресмята в. „ Сега “.

Средната брутна заплата за страната към този момент е 1208 лева Увеличението се дължи както на положителното положение на стопанската система и на недостига на фрагменти, по този начин и на административното повишение на минималната работна заплата и на оптималните осигурителни прагове от началото на годината, показва Явор Алексиев от ИПИ. Ефектът от второто изключително ясно се вижда в областта на осведомителните технологии, където междинното възнаграждение единствено в границите на година се е покачило от 2584 на 2930 лв..

Икономистите означават още един забавен факт - разликата в междинната заплата в частния и в обществения бранш се стопява до символичните 4 лв.. Това " настигане " на възнагражденията в частните предприятия е отдавнашна наклонност. То приказва, че сивата стопанска система понижава през годините, разяснява Алексиев.

ИПИ откроява забавни цифри във възрастовата конструкция на работещите българи. Заетостта измежду 15-29 годишните съвсем не се трансформира и е 40.3%, само че в " старшата " група на 55-64-годишните има впечатляващо повишаване - от 58.8 на 63 %. Данните за първото тримесечие демонстрират още нещо значимо - бизнесът от ден на ден прибягва до недоучили служащи (с главно и по-ниско образование). Това значително се дължи на глада за фрагменти и на възхода на строителството и на туризма, които по принцип употребяват по-ниско просветен личен състав. Строителните компании да вземем за пример са основали работа на нови 3000 души, а в хотелите и ресторантьорството са назначени с 15 000 повече хора спрямо година по-рано.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР