Въпреки че все още няма категорични доказателства кой стои зад

...
Въпреки че все още няма категорични доказателства кой стои зад
Коментари Харесай

Взривяването на язовир Каховка: Путин повтаря стратегията на Сталин

Въпреки че към момента няма безапелационни доказателства кой стои зад взривяването на язовир " Каховка ", държавното управление на Зеленски упрекна Русия за атентата, разяснявайки, че Москва е употребила мощна бомба, с цел да попречи на украинската контраатака. Западните разследващи организации пък започнаха да подозират точно Кремъл, че стои зад атентата.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10685
Всъщност Русия има интерес от унищожаването на язовирната стена, с цел да задържи украинската войска, която този понеделник стартира офанзиви в Донецк и даже имаше заплаха да пресече р. Днепър и оттова да се придвижи към южните елементи на страната. Руското разузнаване се срещна с отчети, предупреждаващи за допустима офанзива по устието на Днепър, която в този момент обаче е неосъществима заради покачването равнището на реката.

От друга страна, взривяването на язовирната стена се вписва в известната съветска тактика за „ изгорена земя “, която се състои в заличаване на всеки актив, който би могъл да бъде в помощ на врага. По този метод, ако Москва стартира евакуиране на войски към Крим, тя ще даде на Украйна Херсонска област, само че в положение на изключително състояние – с проблеми с доставките на питейна вода и електричество.

Взривяването на язовирна стена в действителност, с цел да се задържи настъплението на врага, не е нова страгетия за Русия. Ако в реалност Путин е издал заповедта за взривяването ѝ, по този метод той следва стъпките на Сталин по време на Втората международна война, с цел да възпре офанзивата на немската войска.

Пред август 1941 година Сталин разпорежда на сътрудниците на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД) да детонират стената при Водноелектрическа централа " Днепрострой " на р. Днепър, с цел да се забавят германците, които са се устремили към Запорожие, до момента в който по това време Червената войска прави оттегляне.

Въпросният язовир, ситуиран единствено на към 170 км северно от Каховка, е захранвал най-голямата водноелектрическа централа в Европа и нейното заличаване провокира филантропична злополука. В резултата от наводненията тогава умират сред 20 и 100 000 души в цяла Украйна.

„ Наложи се да взривим язовирната стена при р. Днепър, с цел да не допуснем това първо дете на руската петилетка да попадне в ръцете на хитлеристките бандити. Бяха взети всички ограничения, с цел да се предотврати германците да употребяват язовира и неговите активи “, гласят думите на тогавашния представител на Кремъл Соломон Лозовский, с цел да оправдае дейностите на руската страна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР