Въпреки че Виктория Петкова не произхожда от класическо семейство със

...
Въпреки че Виктория Петкова не произхожда от класическо семейство със
Коментари Харесай

Да достигнеш Космоса: Жената, която покори света с българския дух и традиции

Въпреки че Виктория Петкова не произлиза от класическо семейство със здрави устои, тя съумява да сътвори такова. Пораства през 90-те години в Троян, като претърпява доста ограничения, само че постоянно намира метод да демонстрира изобретателно мислене, за което тя твърди, че е животоспасяващо. Смята, че най-силните ѝ качества са творчеството, смелостта да излиза оттатък удобната си зона и приключенския дух, който я води по забавните пътеки на живота.

“Да загубим интерес към живота е пагубно за нас, а никой няма да пристигна и от време на време да прави живота ни трогателен и забавен. Това си е наша задача ”, съобщи тя.

Прекарвах ваканциите в Троянския Балкан. Научих се да плавам в река и то против течението. Да си надупчвам път, с цел да се спусна с шейна. Това калява характера! Чувах звука на природата и в това време ме вълнуваше историята на изкуството и философията. Писането ми помагаше да схвана света и обстановките, пред които живота слага едно дете ”, споделя Виктория Петкова пред Economic.bg.

По-късно тя приключва лицей по мениджмънт, търговия и маркетинг в София. Там се дипломира като професионален  бакалавър по маркетинг. Желанието й е да се занимава с изкуство и литература, само че на този стадий от живота й е трябвало да работи и да учи по едно и също време.  Сега споделя, че за нея е предизвикателство да съчетава грижите за фамилията и работните задължения.

“Всяка майка ще ме разбере! С две деца на друга възраст има дни, в които ме движат единствено битови въпроси. Често ме канят за срещи с деца и безпределно забавни и смислени планове, само че на този стадий не мога да отговоря на всички упования. Ние, майките, сме приспособили работата към живота си, а не живота си към работата. Но сме нужни в фамилиите си и ролята ни в всекидневието на децата би трябвало да е пълноценна ”, съобщи Петкова.

Тя споделя, че постоянно е намирала смисъл в словото и по тази причина твърди, че сега изживява фантазията си. А словото я омагьосва още повече, когато се ражда първото й дете. И по този начин Петкова взема решение, че желае да го запознае с българската история и обичаи.

“Тогава на пазара нямаше нищо в тази връзка, а огромна част от детските книги не бяха написани на “езика на децата ”. Затова взех решение да трансформира това, което не ми харесва в тази ниша. Това е избор, пред който сме сложени всеки ден - дали да недоволстваме, или да създадем нещо - толкоз е просто ”, сподели още Виктория Петкова.

Това е и моментът, в който в съзнанието се заражда концепцията за “Българознайко ” – план, който в действителност няма аналог.

Българознайко се трансформира в български воин, който откри път и към децата, и към родителите. Това е задача, която излезе отвън рамките на книгите. Мечтая единствено да осъществя всичко, за което Българознайко е подготвен! Да не изгубвам в никакъв случай посоката и чистата обич, с която върша всичко! ”, добави тя.

Петкова твърди, че всеки ден се буди с нови хрумвания, а „ Българознайко ” и „ Българознайка ” са плод на персоналната й нужда като родител.

“Имах потребност от такава книга за детето ми! „ Българознайко ” и „ Българознайка ” са българските герои. Те са положителни и се възприемат с доста наслада от всички възрасти. Необходими са на децата, с цел да преминат през цялата тази комплицирана, само че безпределно забавна материя, обвързвана с България ”, сподели още Виктория Петкова.

По думите й най-малките би трябвало да опознаят България и да я обикнат, другояче не биха се чувствали щастливи и пълноценни в нея. Според нея обаче това не трябва да става принудително.

“В книгите даваме единствено аргументи тази обич да възникне по натурален път. Много е значимо нашите хрумвания да бъдат от изгода на другите. Тогава ние не сме сами ”, добави тя.

Петкова споделя, че в самото начало, когато взема решение да стане създател, изпитва нерешителност, тъй като навлиза в непознати води. Но съгласно нея човек би трябвало да е подготвен да одобри както позитиви, по този начин и рецензия, и да стои зад концепцията си, което не всеки път е елементарно.

“Поехме и огромен риск, тъй като с мъжа ми събрахме всичките си налични спестявания, с цел да издам книгата преди години. Идеята не беше комерсиална, по тази причина знаехме, че влагаме всичко в идея, не в бизнес ”, изясни Петкова.

Тя споделя, че елементарно намира съидейници, с цел да осъществя плана си, а екипът, който стои зад всичко, се състои единствено от трима души.

Когато открих Неда Малчева, всичко се подреди. Тя вдъхна живот в облиците на „ Българознайко ” и „ Българознайка ”. Неда е илюстратор на цялата поредност и към този момент няколко години рисунките ѝ илюстрират концепциите зад книжките. В екипа сме ние с Неда и мъжът ми, който най-вече непринудено оказва помощ. Затова бихме могли да го назовем фамилен бизнес...по балкански модел ”, сподели Виктория Петкова.

Поредицата “Българознайко ” има 6 издадени книги, а книгата “Черноморски пиратели ” е още един осъществен план, който визира тематиката за археологията и българските благосъстояния.

“Имаме и иновация в областта на изкуството - безоблачен скицник (Magic Sunbook). Българският му вид е със здания с културно-историческо значение и също има патриотичен детайл. С него децата опознават родината, до момента в който рисуват, посредством силата на слънчевата светлина. В този план съумях да се включа и като художник ”, изясни Петкова.

За нея фолклорът и историята са част от всички нас. По думите й децата имат доста въпроси, на които фолклорът има отговори, тъй като националната памет пази изключителни мъдрости и поговорки, които са използвани.

“В исторически проект, в случай че не познаваш историята си, по какъв начин би могъл да схванеш къде се намираш в света и за какво Великите сили имат несъмнено отношение и проект за теб? Човек би трябвало да учи непрестанно, с цел да държи съзнанието си будно. В противоположен случай апатията ще се настани трайно в нас ”, безапелационна е Петкова.

За нея поредицата „ Българознайко ” е задача и последователно се трансформира в обща идея на хиляди българи тук и зад граница. Тя споделя, че екипът й има поддръжката и любовта на три генерации, тъй като бабите, майките и децата имат идентичен интерес към книгите.

Много постоянно желаеме да събудим интерес у детето с книга, която ние харесваме и ценим, само че не всеки път тя е подобаваща за него. Поредицата се трансформира в едно импровизирано пособие за учебни заведения и детски градини, само че и за българските учебни заведения зад граница. Нуждата от понятен език и игрови детайли в образованието е доста мощна за децата в непознатите страни ”, безапелационна е Виктория Петкова.

Тя изясни, че нейните деца й оказват помощ да улови подобаващия метод и език за възрастта, само че тематиките са част от нейното виждане. Според нея родителите са тези, които би трябвало да разкрият на децата света и да разширят кръгозора им в ранна възраст.

Така, не след дълго, поредицата съумява да набере известност и стартира да се популяризира по света, като стъпва на всички континенти. Българите зад граница стартират интензивно да популяризират книгите между тях и да изпращат снимки  на Петкова.

“При срещите с деца най-важно е вдъхновението, което мога да им дам. Те желаят да реализират триумфи и да оставят своя диря. Давам им персонален образец, с цел да повярват, че за тях всичко е допустимо. Това е единственото, което притежаваме в този живот ”, безапелационна е Петкова.

Българските полярници и професор Христо Пимпирев поддържат това начинание, като „ Българознайко ” даже взе участие в полярна експедиция до Антарктида и се озовава в най-отдалечената полярна библиотека. Следващата стъпка е...полет в Космоса.

Потърсих в Google…така стартира всичко. Отговориха на известието, което написах и по този начин „ Българознайко ” се озова на ракетата на Илон Мъск - Фалкон 9 с задачата Транспортер 3. Това е необикновено, в действителност необикновено! Изпратих и думите на Левски в Космоса. Там, където им е мястото. Той е визионер, изпреварил времето си ”, споделя Петкова.

“Попаднахме на публикации и новинарски излъчвания, паралелно с лицето на Мъск, а това не струваше нищо, с изключение на дарба да мислиш оттатък забележимото. Това бих желала да запомнят децата ми ”, добави тя.



За нея е извънредно значимо да се разпространява българското в България и в чужбина и с топли усеща се сеща за един телефонен диалог, който се е запаметил в съзнанието й.

“Обади ми се баба на българче зад граница. Тя показа, че нейното внуче има всичко материално и единственото скъпо нещо, което може да му подари, е „ Българознайко ”. Безценна е тази противоположна връзка! Голяма част от българските деца зад граница не могат да четат добре на български език и визията им за България идва от книги като нашите ”, сподели още тя.

Петкова споделя, че има мощна връзка с читателите - хора, които обичат страната си и я ценят. По думите й те поемат самодейността да образоват децата си, а е индикативен и фактът, че учители търсят спомагателни материали, с които да работят в час.

„ Българознайко ” ни срещна с прелестни хора! Мога изцяло почтено да заявя, че създадохме другарства ”, съобщи Виктория Петкова.

Тя споделя, че за нея най-голямото благосъстояние се крие в светоусещането, в щастливото семейство, в децата и връзките с хората.

Богатство е да намерим цел и път, които да са от изгода и на другите. Богатство е да създаваш смисъл. Да допринасяш! Богатият вътрешен свят е това, което ни издига над тази красноречива българска дума “злободневие ”. Той ни разрешава да забележим картинката отвисоко ”, безапелационна е Петкова.

А отсега нататък пред нея предстоят много забавни планове. Първият от тях е обвързван с провеждането на „ уроци по родолюбие “ – артикул, който няма да е виртуален, а в противен случай – това ще са действителни уроци, които ще могат да се случват във всяка класна стая и детска градина.

“В тях ще бъдат включени материали, с които да работят 30 деца, а някои от уроците и материалите, ще са за многократна приложимост. През последните години постоянно съм разпращала материали на учебни заведения и читалища, които работят по тематики от книжките. Затова знам каква е нуждата от сходна самодейност. Първите 8 урока са за Васил Левски, по този начин ще отбележим почтено и Деня на националните будители ”, заключи Виктория Петкова.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР