Въпреки че вероятността да бъдете ударени от мълния е малка,

...
Въпреки че вероятността да бъдете ударени от мълния е малка,
Коментари Харесай

Никога не правете тези неща по време на гръмотевична буря

Въпреки че вероятността да бъдете ударени от гръмотевица е дребна, значимо е да знаете по какъв начин да останете в сигурност по време на гръмотевична стихия . В международен мащаб всяка година към 24 000 души умират от мълнии , а други 240 000 биват ранени.

Повечето хора са осведомени с главните правила за сигурност при гръмотевична стихия, като да вземем за пример да заобикалят да стоят под дървета или покрай прозорец и да не приказват по телефон с кабел (мобилните телефони са безопасни).

Но знаете ли, че по време на гръмотевична стихия т рябва да избягвате да вземате душ или да миете чинии ?

За да разберете за какво, първо би трябвало да знаете малко за това по какъв начин работят гръмотевичните стихии и мълниите, изяснява " Сайънс Алерт ".

Два съществени детайла провокират развиването на гръмотевична стихия: влага и издигащ се топъл въздух, които, несъмнено, вървят ръка за ръка с лятото. Високите температури и влажността на въздуха основават огромни количества мокър въздух, който се издига в атмосферата, където може да се образува гръмотевична стихия. Облаците съдържат милиони водни и ледени капчици и тяхното взаимоотношение води до образуването на мълнии. Издигащите се водни капки се сблъскват с падащите ледени капки, като им предават негативен заряд, а самите те остават с позитивен заряд. При гръмотевична стихия облаците работят като големи генератори , които разделят позитивните и негативните заряди, с цел да основат големи разделения на зарядите вътре в облаците. Когато гръмотевичните облаци се движат над Земята, те генерират противопоставен заряд в земята и това е, което притегля светлинния удар към земята. Гръмотевичната стихия желае да уравновеси своите заряди и прави това, като се разрежда сред позитивните и негативните области. Пътят на този разряд нормално е пътят на най-малкото противодействие, тъй че нещата, които са по-проводими (като метал), е по-вероятно да бъдат ударени по време на стихия .

Най-полезният съвет при гръмотевична стихия е: Когато гръмотевицата се разнесе, влезте на закрито . Това обаче не значи, че сте изцяло предпазени от бурята. Има някои д ейности вътре, които могат да бъдат съвсем толкоз рискови , колкото и да останете на открито по време на бурята.

Ако не седите във вана на открито или не се къпете под дъжда, е необикновено малко евентуално да бъдете ударени от гръмотевица. Но в случай че гръмотевица удари къщата ви, електричеството ще следва пътя на най-малкото противодействие към земята . Такива неща като железни проводници или вода в тръбите обезпечават комфортен проводник, по който електричеството може да стигне до земята.

Душът предлага и двете неща (вода и метал), което го прави съвършен път за електричеството. Това може да трансформира приятния релаксиращ душ в нещо доста по-малко релаксиращо. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати настоятелно предлагат на хората да заобикалят всички действия с вода по време на гръмотевична стихия - даже миенето на съдове - с цел да се понижи рискът от удар.

Има и други опасности, за които би трябвало да внимавате по време на гръмотевична стихия. Един от тях, който може да не наподобява явен, е опирането на бетонна стена . Макар че бетонът самичък по себе си не е толкоз проводим, в случай че е заздравен с железни греди (наречени " арматура " ), те могат да обезпечат проводим път за мълнията.

Също по този начин избягвайте да употребявате всичко, което е включено в електрически контакт (компютри, тв приемници, перални машини, съдомиялни машини), защото всички те могат да обезпечат пътища, по които да поеме мълнията.

Обикновено половин час откакто чуете последния гръм, е безвредно време да се осмелите да влезете още веднъж под душа. Гръмотевичните стихии нормално обичат да оставят коронния си номер за най-после , а вие сигурно не желаете да се окажете част от фойерверките.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР