Въпреки че в уеб пространството все още няма много информация

...
Въпреки че в уеб пространството все още няма много информация
Коментари Харесай

При архитектурата Zen 6 компанията AMD ще побере цели 32 процесорни ядра в един чиплет

Въпреки че в уеб пространството към момента няма доста информация за архитектурата AMD Zen 5 и основаните на нея артикули, през днешния ден се появиха много подробни данни за процесорите, основани на напълно новата процесорна архитектура Zen 6.

Информацията се отнася основно за сървърните процесори, само че въпреки всичко е значима, защото някои неща могат да бъдат осъществени и в потребителските CPU.

Създателят на канала Moore’s Law Is Dead е получил данни за сървърните процесори Epyc-E, които са предопределени за телекомуникационни и периферни системи. Тези централни процесори ще имат единствено до 64 ядра, само че „ огромният “ Epyc, несъмнено, ще има повече ядра.

В този случай най-интересното за нас е, че Epyc-E ще има един чиплет, на който са побрани немалките 32 ядра! Нека си напомним, че съвсем всички процесори на AMD имат по осем ядра в един чиплет, а единствено Epyc Bergamo с дребните ядра Zen 4C има 16 ядра в един чиплет. Както можем да забележим, с излизането на Zen 6 компанията AMD ще може да побере 32 ядра в един чиплет. Потребителските Ryzen няма да бъдат повлияни от тази нова архитектура, само че може би до тогава десктоп компютрите ще преминат към 16 ядра на чиплет. Освен това конфигурацията от 32 чипа може да разреши на AMD с лекост да сътвори процесори с 256 ядра. Такива биха могли да бъдат процесорите на Venice с дизайна SP7.

Също по този начин огромният брой ядра в един чиплет разрешава на AMD да сложи спомагателни чиплети в процесора без процесорни ядра. По този метод могат да бъдат осъществени FPGA или други профилирани чиплети.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР