Въпреки че в икономиката има положителни аспекти до дъплнителното и

...
Въпреки че в икономиката има положителни аспекти до дъплнителното и
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Дерогацията на руски петрол е с определен краен срок от ЕК

Въпреки че в стопанската система има позитивни аспекти до дъплнителното и изстудяване може да докара вски нов спор и геополитическа неустойчивост. Това съобщи пред БНР министърът на стопанската система Богдан Богданов. Той уточни, че за българската стопанска система през 2023 година е регистриран растеж.

“Европейската банка за възобновяване и развиване и МВФ коригираха прогнозата си в позитивен аспект за спомагателен растеж на българската стопанска система. Вече виждаме растеж до близо 2%. Друг позитивен факт е, че запазваме доверието на вложителите. За първите 6 месеца от годината отчитаме равнища от 2 милиарда евро, което се приближава до миналогодишните равнища ”.

Богданов съобщи, че упованията са да дадат резултат ограниченията прилагащи се за спад на инфлацията и в Европа и в България.

“Видяхме го към този момент в огромните стопански системи – Австрия и Германия даже влязоха в криза. Отчетохме тези данни и по растежа на експорт тази година, той понижава със 7,6%, съпоставено с миналата година. Което значи, че българските компании, за главните си обичайни пазари като европейските, сега, а и в кратковременен проект могат да чакат застоялост, по-малко ползване. Заради това българският бизнес би трябвало да огледа и към други пазари ”.   

 Нидерландия Шенген Снимка: БГНЕС/EPA/ANTONIO BAT

Богданов съобщи, че с цел да бъде просперираща страна България би трябвало да влезе в еврозоната и Шенген.

По думите му въздействие на българският пазар, който не е изолиран, оказват борсовите цени на горивата.

“Дерогацията на съветски нефт е с избран краен период от Европейска комисия. Трябва да създадем по този начин, че рафинерията да работи с неруски нефт, само че да продължи да работи с оптимален потенциал. Държавата ни прецизно ще следи прекосяването на “Лукойл ” към неруски нефт. Вече графикът е по закон. Заложихме в закона индустриални размери, които “Лукойл Нефтохим ” би трябвало да поддържа, тъй че да не стигнем до миг, когато рафинерията ще понижи доста производството си и да освободи служащи ”.

Богданов беше безапелационен, че страната може да се намеси, в случай че не се извършват съответните задължения от “Лукойл Нефтохим ”, с цел да бъде непокътнат този стратегически за страната актив:

“Особеният търговски шеф ще бъде предлаган от министъра на стопанската система на Министерския съвет. Имаме подготвеност да реагираме, в случай че се наложи ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР