Въпреки че учените не могат да кажат по какъв начин

...
Въпреки че учените не могат да кажат по какъв начин
Коментари Харесай

Как динозавър на 112 млн. години се е превърнал в 3D статуя

Въпреки че учените не могат да кажат по какъв метод е починал един динозавър на 112 млн. години, те се пробват да схванат по какъв начин след гибелта си се е трансформирал в един впечатляващ 3D фосил, който наподобява на гигантска скулптура на латентен змей.

Във видеото горе вижте няколко теории за това, по какъв начин са изчезнали динозаврите

Заключението им е, че за този естествен феномен са виновни физическите характерности на динозавъра и необикновените среди, в които е попаднал след гибелта си.

Откриха вкаменелости на бременно влечуго на 245 млн. години

„ Това е най-добре непокътнатият втвърден динозавър на Земята “, изяснява пред „ Лайвсайънс “ водещият на проучването Доналд Хендерсън, организатор на музея по палеонтология в Албърта, Канада.

Шипестият динозавър е от семейство Нодозаврови

и е открит през 2011 година в Албърта, Канада. Още тогава учените са изумени от обстоятелството, че екземплярът е в каменна обвивка на милиони години, която го прави да наподобява като скулптура на латентен змей.

Beautiful #Borealopelta markmitchelli, a #nodosaur @RoyalTyrrell preserved in stunning 3D. It is the oldest known dinosaur found in #Alberta pic.twitter.com/5obcdV4wGW
— Kelly Hodgins (@KellyH_Museum) 7 август 2017 година
Различни фактори са изиграли роля за опазването на динозавъра

Учените считат, че малко след гибелта си 5,5-метровото създание е попаднало в Мексиканския залив, откъдето водата го е завлякла към Северния ледовит океан. Намирайки се посред океана, трупът се е отдалечил от хищниците на сушата, както и от тези, които населяват сладките води.

След като тялото е почнало да се разлага, се е изпълнило с газове, които са го издигнали на повърхността и са съдействали водата да го издърпа още по-навътре в океана - надалеч от разбиващите се в брега талази и животни, които да го изядат.

Sleeping Dragon: How This Dinosaur Got Preserved in 3D https://t.co/59TOc8thOc pic.twitter.com/ORMCpC8UGE
— Live Science (@LiveScience) 28 август 2017 година
Повечето подути трупове рано или късно експлодират, само че не и този. Дебелата му кожа е съдействала за това и той е паднал на дъното. При конфликта на дъното с 1360-килограмовото тяло се е образувал кратер, който с времето се е напълнил с кал и се е трансформирал в гроб на динозавъра.

Откриха фосили от чудноват динозавър

И тук идва моментът, в който трупът към този момент е трябвало да се разложи изцяло, само че това не се е случило. Според учените някои от течностите, които е отделяло тялото при към този момент стартиралия развой на разложение са си взаимодействали с химическия състав на веществата в гроба и са забързали отделянето само че минерали към натрупа, което е довело до образуването каменния му саркофаг.

Учени разгадаха огромна мистерия за бебета динозаври

Хендерсън и сътрудниците му са стигнали до този сюжет посредством дълги наблюдения на геоложката конструкция на мината, в която е открит големия фосил, както и самата му обвивка. Предвид минералния състав на скалите към нордозавъра, учените са открили, че целият развой на вкаменяване се е осъществил на дълбочина от най-малко 50 м.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

В идващото видео разберете 10 забавни обстоятелството за динозаврите:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР