Въпреки че течният сапун отдавна вече е завладял домовете и

...
Въпреки че течният сапун отдавна вече е завладял домовете и
Коментари Харесай

Безопасно ли е да се мием с общ сапун

Въпреки че течният сапун от дълго време към този момент е превзел домовете и обществените здания по света, към момента се случва да попаднем на място, където вместо него ни чака грозновато и напукано парче сапун.

Инстинктивната ни реакция е да сметнем, че сапунът е " нечист " или цялостен с бактерии от десетките употребявали го преди нас.

Това обаче е надалеч от действителността, написа New York Times, цитирайки две дългогодишни американски изследвания.

Първото е извършено още през 1965 година и в него учени измерили какъв брой от бактериите по ръцете на човек се предават посредством сапуна към идващия, който го допре. Изненадващо или не, оказало се, че бактериите от първия човек въобще не стигат до ръцете на втория.

Години по-късно нов екип решил малко да промени опита и тествал по какъв начин се предават мощно заразни заболявания и вируси посредством парче сапун. И още веднъж - резултатите били изненадващи, като посочили, че никакво количество от бактериите не доближава до последващи ползватели на сапуна.

Учените настояват, че твърдият сапун даже е по-хигиеничен от течния, защото при използването му не влизаме в допир с диспенсър, от който вероятността да хванем болест е по-голяма.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР