Въпреки, че т.нар. Хартиена коалиция превърна машината за гласуване в

...
Въпреки, че т.нар. Хартиена коалиция превърна машината за гласуване в
Коментари Харесай

ЦИК мисли как все пак да използва протокола от машината

Въпреки, че така наречен Хартиена коалиция трансформира машината за гласоподаване в принтер, в Централната изборна комисия (ЦИК) обмислят дали и по какъв начин въпреки всичко да употребяват протокола с резултатите, който устройството пуска в края на изборния ден. 

Това стана ясно от изявление на зам.-председателя на комисията и неин представител Цветозар Томов пред " ".

Както е известно, ГЕРБ, Държавно стопанско предприятие и Българска социалистическа партия съумяха да наложат изборна смяна, съгласно която разписките от машините да се регистрират ръчно, а протоколът да не се взима поради. Досега точно той осмисляше вота с устройствата и бе достоверен, а бюлетините се брояха ръчно за сличаване. 

" Редно е да използваме машинния протокол, както правихме наопаки преди - когато протоколът беше достоверен и сравнявахме с хартията ", уточни през днешния ден Томов, уточнявайки че това е персоналното му мнение.

ЦИК обаче към момента няма решение по този въпрос, като от думите на представителя се разбра, че се води спор и има членове на комисията, които са срещу сверяването с протокола. Предвид обстоятелството, че ЦИК е орган с представители, предавани от политическите партии, не е мъчно да се досетим кой не желае осмислянето на машината.

Според Томов обаче сверяването на ръчно регистрирания резултат с този от протокола може да изиграе ролята на още една контрола преди финалното оповестяване на резултатите - по този начин може да се заловен човешките неточности при броенето на стотиците хартии в секциите. Говорителят на ЦИК посочи, че в закона на никое място не е записана възбрана комисията да употребява протокола за сличаване.

По думите му основният аргумент против бил, че членовете на СИК ще стартират да преписват машинния протокол и няма да вършат дейно ръчно преброяване. В същото време обаче в последния вид на Изборния кодекс бе написано и наложително видеозаснемане и лъчение при броенето на бюлетините, т.е. в случай че то се осъществя дейно, значи членовете на комисиите няма да могат просто ей по този начин, за по-лесно, да препишат протокола. Днес Томов посочи, че снимане би трябвало да има и при попълването на протокола, като при целия видеопроцес би трябвало добре да се вижда вотът на гласоподавателя. Но по какъв начин ще се извърши механически този текст от закона, ще взема решение Министерският съвет.

Това пък отново води до въпроса по какъв начин ще наподобява машинната квитанция, която " Хартиената коалиция " реши да бъде приравнена на хартиената бюлетина, т.е. да има всички атрибути на скъпа книга. Говорителят на ЦИК увери, че хартия за машините ще има - което бе под въпрос, откакто от Българска народна банка оповестиха, че няма да могат да доставят в точния момент нужното количество, изключително в случай че се реши разписката да е с по-голяма дължина. От думите на Томов се разбра, че тя вероятно ще е към 20 сантиметра.

Зам.-председателят на ЦИК чака и дежурните сбъркани протоколи, като съгласно него те ще са колкото на последните избори, когато гласувахме хибридно - през 2021 година Припомни обаче, че при машинния избор няма недействителни гласове. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР