Въпреки че социологическите проучвания предричаха победа на дясната Народна партия

...
Въпреки че социологическите проучвания предричаха победа на дясната Народна партия
Коментари Харесай

Социалистите втори в Испания, но с повече шансове за управление

Въпреки че социологическите изследвания предричаха победа на дясната Народна партия на Испания, изборите в неделя доведоха до застой в Народното събрание. Те обаче оферират избавителен пояс на премиера Педро Санчес, който може да се вкопчи във властта посредством мозайката от съюзи, разяснява Агенция Франс Прес извършените в неделя предварителни парламентарни избори в Испания.

Припомня се, че следеното от близко гласоподаване се състоя единствено три седмици откакто Испания пое ротационното председателство на Европейския съюз , като европейската левица се готви за нов удар.

След броене на 99 % от бюлетините Народната пария печели със 136 места, до момента в който социалистите на премиера останаха втори със 122 в 350-местния парламент.

Двете партии обаче са надалеч от 176, нужни за ръководещо болшинство.
 Паритет на изборите в Испания
Паритет на изборите в Испания

При 80% от преброените гласове

Нито един от тях не съумя да доближи този брой даже с поддръжката на главните си политически сътрудници. Крайнодесният Vox преброи 33 мандата, а радикалният ляв Sumar завоюва 31.

Това обаче дава нов късмет на левия блок да сформира ново държавно управление , тъй като социалистите имат повече благоприятни условия за основаване на съюзи.

На власт от пет години, Санчес е в доста по-добра позиция от противника си да търси поддръжката, нужна за сглобяване на коалиция, изключително от баските и каталунските сепаратистки партии.

Проучванията предричаха решителна победа за Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо, която се очакваше да завоюва 145-150 места. 
 Народната партия води на изборите в Испания
Народната партия води на изборите в Испания

Но евентуално няма да има болшинство в Народното събрание

" Испания и всички нейни жители, които гласоподаваха, бяха безусловно ясни: назадничавият блок, който искаше да анулира целия прогрес, който постигнахме през последните четири години, се провали ", сподели ясно ликуващият Санчес. 

Фейхоо, който пое поста на началник на Политическа партия през април 2022 година след 13 години отпред на северозападния район Галисия, беше съсредоточил акцията си върху обещанието да " смъкна санчизма " - позорен термин за политиките на Санчес. Той даде обещание да " анулира всички закони, въодушевени от малцинствата, които вредят на болшинството ", в това число законодателство за самоопределяне на пола и несполучлив закон за обезчестяване, който разрешава на повече от 1000 наказани полови нарушители да обезпечат понижаване на присъдите си.
 Испания избира парламент
Испания избира парламент

Ключови избори за водеща стопанска система в ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР