Въпреки че снегът започва да се топи и според прогнозите

...
Въпреки че снегът започва да се топи и според прогнозите
Коментари Харесай

Важни съвети как да шофираме безопасно в тези тежки условия

Въпреки че снегът стартира да се топи и съгласно прогнозите времето ще се затопли през идващите дни, към момента ситуацията в страната тук-там е много усложнена. Синоптиците предизвестяват, че ни чака и мразовит дъжд. Проблеми има и в доста други елементи в Европа поради неприятните метеорологични условия. Независимо от ситуацията доста българи ще тръгнат на път поради трите почивни дни към 3 март.

Затова Novini.bg потърси препоръки от професионалния инструктор по безвредно и майсторско шофиране Васил Жеков.



Снимка: Novini.bg

Освен самообладанието на водачите, които се движат по пътищата през зимата, са нужни още няколко неща, изясни Жеков.
Най – значимото за безвредното придвижване при зимни условия, несъмнено, са положителните гуми на една кола. Васил Жеков отново предложи да заобикаляме да пътуваме при сходна конюнктура с коли, които нямат чисто нови гуми, а са с гуми втора ръка. По думите му автомобил с такива думи е извънредно неустойчив.

Другият най – огромен фактор за безвредно придвижване е човешкият. За страдание през днешния ден доста малко хора могат да се оправят с шофирането в такива неприятни условия. „ В България всички си мислят, че шофирането е стаж, само че не е по този начин. Шофирането е като математиката “, изясни Васил Жеков.



Снимка: Novini.bg

Най – значимото нещо е постоянно един водач да съблюдава отдалеченост, с цел да може да се спре, в случай че има проблем с предният автомобил.

Ако една кола пък е с предно предаване, най – постоянно тя сервира със задницата. Тогава не би трябвало да се паникьосваме и да натискаме спирачките, а да подадем газ.

Ако влизаме в завой при замръзнал път, без значение, че въртим кормилото, самата кола не завива. Това се споделя недозавиване. Когато се получи такова нещо, значи, че водачите не са подготвили добре автомобила за завой и още веднъж идва суматохата. В такива случаи не се натиска спирачката, а се чака колата сама да завие и тя ще го направи, когато има задоволително положително сцепление.

За да придобие един водач верните привички, са нужни доста умения и доста процедура, сподели Васил Жеков пред камерата на Novini.bg.

Още от препоръките на професионалния инструктор по безвредно и майсторско шофиране може да видите по-късно ТУК.

По материала работиха Веселина Спасова и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР