Въпреки че САЩ е страна с висок стандарт, когато стане

...
Въпреки че САЩ е страна с висок стандарт, когато стане
Коментари Харесай

9 отровни американски храни, забранени по света

Въпреки че Съединени американски щати е страна с висок стандарт, когато стане въпрос за храна, американците би трябвало много да внимават. Храната им може да съдържа рискови съставки, които са неразрешени в доста други страни.

  1. Мляко с хормони

Дори американското мляко не е безвредно. Там дават специфичен хормон (bGH) на кравите, с цел да доят повече мляко от тях.

Започнали са дават този хормон, който се създава от жлези на кравата, през 2013г. Тази процедура им оказва помощ да създават до 10% повече мляко. Хормонът усилва риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Понеже кравите биват инжектирани с него, те стартират да създават различен нездравословен хормон (IGF-1).

Тъй като този хормон прави кравите по-податливи към заболявания, това значи, че получават повече антибиотици. Американците пият тези антибиотици дружно с млякото. Колкото повече антибиотици се гълтам, толкоз по-резистентни стават бактериите. Използваните на хормона bGH е към този момент неразрешено в Израел, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Европейския съюз.

Макар Агенцията за храните и медикаментите да не вижда нищо рисково в това мляко, в Съединени американски щати има закон всяко шише мляко със наличие на подобен хормон да бъде етикетирано вярно. Ако живеете там и желаете да опазите здравето на фамилията си, избирайте мляко, на което написа „ bGH-free “.

  1. Опасни консерванти в храните

Американските бисквитки, чипс, наденици и зърнени закуски са вкусни. Но знаете ли по какъв начин остават толкоз вкусни и свежи месеци наред? Погледнете етикета и ще разберете – BHA и BHT, които са неразрешени в Англия, Япония и елементи от Европейския съюз.

Проблемът тук са мазнините. Мазните храни се скапват бързо. Вкусът, цветът и даже миризмата им се трансформират когато мазнината граняса. BHA и BHT химикалите се употребяват, с цел да не оксидират мазнините. Тези съставки имат даже антимикробни свойства. Те са положителни за обичаните ви храни, само че и за вас.

Тези консерванти се вършат от нефт и съгласно Националния здравен институт, могат да причинят рак у хората. Тестовете върху мишки към този момент са го удостоверили. Агенцията по храните и медикаментите счита тези съставки за „ общоприети за безвредни “. Други здравни организации към момента не са толкоз сигурни за BHA и BHT. Нужни са спомагателни проучвания, които обаче не се вършат.

Резултатите дотук са много противоречащи. Някои споделят, че дребните дози са безвредни, а огромните карциногенни, а други, че огромните дози даже убиват рака. След като учените не знаят по какъв начин тъкмо въздействат BHA и BHT, най-добре е да ги избягвате въобще.

  1. Чипс с олестра

Заместителят на мазнини, изобретен от Procter & Gamble, може да бъде открит в някои известни марки чипсове. Идеята на олестрата е, че не прибавя мазнини към диетата ви, тъй като организмът не може да преработва огромни молекули. Така можете да нагъвате чипс колкото желаете, само че би трябвало първо да знаете някои неща за олестрата.

Казват, че олестрата въздейства на способността на тялото да всмуква някои хранителни субстанции. Освен че блокира абсорбирането на мазнини, също по този начин блокира неща като витамини, бета каротин и ликопен.

Англия и Канада към този момент са забранили олестрата, само че не и Съединени американски щати. През 1996г, потреблението на олестра е утвърдено от FDA за пакетираните снаксове. Що се отнася до предизвестието за тази съставна част, на етикета на съдържащите я храни ще откриете това: „ Продуктът съдържа олестра. Олестрата може да аргументи стомашни болки и разстройство. Олестрата блокира абсорбирането на някои витамини и други хранителни субстанции. Добавени са витамини А, D, E и K. “

От вас зависи дали ще ядете такива чипсове и ще страдате от диария, или просто ще намалите неприятните храни. Защото този чипс не е потребен. Може да не съдържа мазнини, само че не ви дава и нищо потребно.

  1. Мек самун с калиев бромат

Калиевият бромат докара до гражданска война в печенето на самун като направи тестото по-здраво и понижи времето за печене. Успешно се употребява в Съединени американски щати още от патентоването му през 1914г. Въпросът е за какво Канада, Бразилия, Китай и Европейски Съюз са забранили тази магическа съставна част?

Смята се, че калиевият бромат предизвиква проблеми с бъбреците и нервната система. Тестовете върху плъхове и мишки демонстрират, че предизвиква и рак. Япония е първата страна, заподозряла съставката като нездравословна. Техните проучвания през 1982г потвърждават, че калиевия бромат предизвиква рак на щитовидната жлеза и бъбреците при мишки и плъхове. Много други страни по света са забранили съставката в хляба. Но Американската организация за храните и медикаментите упорства, че количеството калиев бромат в хляба е доста малко: по-малко от 20 частици на милиард.

Всеки, който пече самун, знае какъв брой значимо е тестото да е еластично. Глутенът, пшеничен протеин, е естествено лепило, което заздравява тестото, само че за злощастие предизвиква проблеми с храносмилането при някои хора. Затова производителите заобикалят да го поставят в техните артикули. Кислородът е мощен и безусловно натурален състаряващ сътрудник, които прави тестото еластично. Трябва да обогатите брашното с О2 посредством пресяване, преди да го добавите в сместа. Това обаче лишава време и старания. Защо да губите време, когато има даже по-ефективен способ – калиев бромат?

Освен всичко друго, той избелва тестото (понеже то другояче е бежово) и го прави доста крепко. Резултатът е бял и извънредно мек самун.

  1. Пилета с арсен

Американците хранят с отровния арсен пилетата си още от 40-те години. Едва през октомври 2013г, FDA отхвърлиха да одобрят три от четирите основани на арсена добавки към храните за пилета и свине. Въпросната добавка, която е неразрешена в Европейския съюз, е употребена с цел да наподобява по-розово местото на пилетата, пуйките и прасетата. Ако се употребява с храната, арсенът подтиква растежа на пилетата, оказва помощ против някои болести и прави месото на животните по-привлекателни за купувача.

Пилетата се хранят по този метод от години в Съединени американски щати, тъй че е малко евентуално това да спре в този момент. FDA са взели решението си въз основата на това, че арсеника може да не е карциногенен самичък по себе си, само че след консумация става рисков.

Използването на арсен за храна на пилетата основава рискова верига. Арсенът се употребява от пилетата, след което попада в тора. Той пък се употребява за обогатяване на почвата, откъдето попада във водата и посевите.

Арсенът е рискова отрова, която предизвиква рак при хората. Може да се открие даже в нечистата вода. От 1900-те, в множеството плодови овощни градини се употребяват пестициди с арсен, тъй че сокът, който купувате от магазина, също може да го съдържа. Затова педиатрите не предлагат натурални сокове за бебетата и дребните деца. Но зеленчукът с най-високо наличие на арсен е оризът, тъй че го мийте добре преди да го готвите.

  1. Американците употребяват 7 милиона кг оцветители годишно

Американските производители на храни изливат 7 милиона кг изкуствени оцветители в продуктите си всяка година. Това потвърждава какъв брой доста Америка „ обича “ децата си. Оцветителите се употребяват, с цел да наподобяват храните и десертите по-примамливо за децата. Родителите постоянно не могат да създадат нищо по въпроса и купуват тези артикули без да знаят, че някои изкуствени оцветители като алено 40, синьо 1, синьо 2 и жълто 5 са неразрешени да вземем за пример в Норвегия и Австрия.

В Европейския съюз, изкуствените оцветители най-малко би трябвало да бъдат изписани на етикета с предизвестия като „ тази храна може да повлияе на интензивността и вниманието при децата “. В Съединени американски щати обаче това не е наложително, макар че изкуствените оцветители предизвикват свръхактивност, алергии и даже рак при децата.

Преди 20-и век, оцветителите са идвали от естествени източници. Днешните обаче нямат нищо общо с природата. Оцветител синьо 1 може да се открие в печените храни, безалкохолните и зърнените закуски и предизвиква тумори в бъбреците при мишките. Синьо 2 се употребява в сладките, напитките и даже в храната за домашни любимци и също предизвиква тумори, изключително в мозъка. Червено 40 предизвиква свръхактивност при децата и алергични реакции. Жълто 5 е даже още по-популярен оцветител. Открива се в печените храни, желатиновите десерти, зърнените закуски и съвсем на всички места, а въздейства на държанието на децата.

  1. Безалкохолни с отровно бромирано растително масло

В Съединени американски щати се употребява бромирано растително масло (BVO) при производството на безалкохолни. Този емулгатор се употребява в Mountain Dew, Fanta, Fresca и Gatorade, само че е неразрешен допълнително от 100 страни по света. Дори FDA третират съставката като рискова, само че не лимитират потреблението й.

Причината за предпазливостта е, че парите на брома са токсични и корозивни. Бромът предизвиква разнообразни увреждания на щитовидната жлеза. Някога е бил употребен във фармацевтиката при производството на приспивателни, само че е неразрешен през 1975г, тъй като предизвиква психологични разстройства.

BVO се прибавя в безалкохолните, с цел да не се отделя цитрусовия овкусител. Утайките в безалкохолните отблъскват клиентите, по тази причина производителите прибавят BVO. Без тази съставна част, напитките ще наподобяват неравномерно оцветени и мътни. Обикновено множеството производители на означават на етикета, че продуктите им съдържат BVO.

FDA упорстват, че умерените количества от тези безалкохолни питиета не са нездравословни. Доказано е обаче, че бромът може да се натрупва в мастните кафези и с времето води до странични резултати. И те са ужасяващи. Стомашни болки, посиняване на кожата, диария, главоболие, изнемощялост, тремори на езика и клепачите, родилни недостатъци, проблеми с растежа, загуба на паметта и други

  1. Месо с рактопамин

През февруари 2013г, Русия забрани американското телешко, пуешко и свинско месо поради съдържащия се в него рактопамин и съставна част, която се прибавя в храната на прасетата и добитъка, с цел да порастват по-бързо. Това нещо е неразрешено също в Европа, Тайван и Китай. В Съединени американски щати обаче към момента се употребява, тъй като управляващите не са сигурни дали другояче ще могат да дават задоволително месо за американците.

Преди кръвопролитие, американците дават на добитъка и прасетата разнообразни количества рактопамин според от задачата: или желаят животните да са с нежно месо, или да напълнеят доста. Рактопамина остава в месото и до момента в който интернационалният предел е 10 елементи на милиард, FDA са го вдигнали на 50 елементи на милиард.

Трудно е да се каже по какъв начин тъкмо рактопаминът въздейства на човешкото тяло, тъй като няма доста провеждани проучвания. Смята се обаче, че води до промени в държанието и разновидности на хромозомите.

  1. Американците не се поддават на ГМО нервността

Докато повече от 40 страни по света изискват особено обозначаване на ГМО продуктите, Съединени американски щати пренебрегва нервността. 70% от американските модифицирани храни съдържат ГМО съставки.

Идеята за развъждането на растения и животни единствено с най-желаните характерности е доста примамлива. Избирате гена, който желаете и го предавате на растението, което желаете, като получавате чисто нов артикул със съвършени качества. Това фрапантно опростява живота ни. Но дали е безвредно за човек? Консумирането на нещо генетично променено кара мнозина да се сетят за научната фантастика и мутантите. Но няма клинични доказателства, че ГМО въздейства по някакъв метод на хората.

ГМО технологиите се употребяват най-много за развъждането на посеви, които да устоят на суша и хербициди. Първият генетически модифициран организъм в Съединени американски щати е доматът Flavr Savr отпреди 20 години. От тогава, Американците употребяват ГМО всеки ден. Вероятно се допуска, че рискова ли е тази храна, до момента е щяло да си проличи.

В кои американски храни се съдържа ГМО? Царевицата и всичко, обвързвано с нея, 95% захарното цвекло и 94% от соята. На процедура, това значи, че няма храна, която да не съдържа ГМО.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР