Въпреки че съм гост на това събитие и не съм

...
Въпреки че съм гост на това събитие и не съм
Коментари Харесай

Иван Стамболов: България още е във фазата на дефиницията на либерализъм и консерватизъм

Въпреки че съм посетител на това събитие и не съм от създателите на годишника, това е концепция на медията Консерваторъ - нова медия, която има упоритостта да бъде естрада на консервативната мисъл. Това съобщи в изявление за Novini.bg Иван Стамболов след вчерашното събитие в книжовен клуб "Перото”, където беше показан първият по рода си в България "Годишникъ " на консервативната мисъл. Всички доста се радваме на младежите, които работят в нея, на техния разсъдък, на тяхната осведоменост, на това по какъв начин към този момент остарели професори им се нервират, съобщи той.

В кръга на шегата, посочи той, старите професори им се нервират поради това, че може би към този момент им обръщат повече внимание в сравнение с тях, с това че са доста по-актуални, доста по-близо до истината, доста по-гъвкави, и доста повече усещат идеологическите трендове на остарелия континент.

По думите му България е към момента във етапа на дефиницията на демократизъм и консерватизъм. Първо би трябвало да се разбере какво е едното, и какво е другото, да се каже кой кой е, сподели Иван Стамболов. Той изясни, че при либералите има съвсем комунисти и чегеваристи, до либертарианци.

При консерваторите има, с изключение на упоменатите професори, и деятели, които желаят да съборят и да градят нещо ново, които са по-скоро анархисти, а не консерватори. Има също така, както ги назовават патрЕоти, които консервативното го виждат в една шовинистична плоска патриотична самодейност и малко по-евразийски и повече антиевропейски. Всякакви консерватори има, тъй че дано първо да се изяснят нещата и тогава да става този конфликт. Част от либералите приказват - няма ляво, няма дясно, обаче доколкото света е двуичен лявото и дясното би трябвало да бъдат заместени с нещо и ще бъдат заместени, уточни още той. По думите му доста откриватели не считат либерализма за идеологическо и политическо течение, а по-скоро за светоглед и метод на маслине. Например бащата на консерватизма Едмънт Бърк номинално е либерал, сподели Иван Стамболов.

На въпрос за какво Европа се обърна към консерватизма, той съобщи: “По елементарния принцип на махалото - когато махалото се клати, то е обикновено в междинната си мъртва точка, а в двете си крайности стига до някакви преекспонирани едностранчеви положения. Когато се отплесне в едната посока на свръхсоциалната страна, на свръхзащитата на права, когато самостоятелните права, които са в основата на комунизма, се трансфорат в групови права и то на малцинствени групи, когато демокрацията се трансформира в охлокрация, което е диктакт на тълпата, което никога не е диктат на болшинството, тогава към този момент се появява и се изостря възприятието за правдивост и почва да дърпа махалото в противоположната посока. Ако не успеем да го задържим за следващ път по средата, то ще се отклони в другата си прекаленост - на тоталитарните страни, на национал-социализмите.”

Според него доста бъркат прогресистите като считат, че светът е жертван да върви единствено напред и да се осъвършенства, тв приемниците да стават все по-тънки и по-големи, заплатите и отпуските да стават все по-големи. Няма такова нещо. Дори като ги попитате какво е бъдещето на човечеството, те ще кажат, че човечеството е толкоз огромно, че в един миг ще се разсели и по другите планети на вселената, съобщи Стамболов.

Според нето ескалация на напрежението в Европа, значително е медийно напрежение, което може да докара в най-лошия случай до нещо сходно на Брекзит, до толкоз че тези, които го вършат, сами да се учудят и да се уплащат от него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР