Въпреки че са оцелели само 35 от картините му, Вермеер

...
Въпреки че са оцелели само 35 от картините му, Вермеер
Коментари Харесай

Google показа изящна търсачка ала Вермеер

Въпреки че са оживели единствено 35 от картините му, Вермеер е считан за един от най-великите художници на холандския Златен век. Били са нужни епохи на историците на изкуството, с цел да бъде преоткрито творчеството му.

Повлиян от Барока, той е най-известен с улавянето на изящни елементи от спокойните битови подиуми, пресъздадени в домашни интериорни постановки. Вермеер е изключително различим с острите контрасти, основани от майсторското потребление на светлина и сянка, както и на вероятностите.

За да отпразнува гения му, Гугъл посвети Doodle на Вермеер в петък - 26-ата годишнина от откриването на галерия в Националната художествена изложба във Вашингтон, окръг Колумбия, включваща 21 негови произведения.

Днес той е почитан, само че това не постоянно е било по този начин. Вермеер е роден в Делфт, Холандия, през 1632 година, само че малко се знае за живота му, защото нито едно от персоналните му трудове не е намерено. Въпреки умерения триумф като художник, Вермеер умира на 43-годишна възраст, оставяйки брачната половинка си в задължения. Може би тъй като е основал относително малко картини, Вермеер е значително пропуснат от света на изкуството в продължение на съвсем два века, преди да бъде преоткрит в края на 19 век.

Произведението, с което той може би е най-известен, е маслената картина „ Момиче с перлена обица “ от 1665 година, която през последните години има няколко литературни и кинематографични изяви, в това число исторически разказ от 1999 година със същото име, който споделя измислена история за основаването на картината.

Петъчният Doodle изобразява три от другите забележителни картини на Вермеер, като че ли изложени една до друга в музей. Вляво е Изкуството на рисуването (известно още като Алегорията на живописта), масло върху платно, основано сред 1666 и 1668 година, което демонстрира художник, рисуващ жена, позираща за портрет в своето ателие.

В центъра е „ Дама, която написа писмо със своята прислужница “, създание от 1670-1671 година, което демонстрира жена, седнала на маса и написа писмо, до момента в който прислужницата й стои зад нея, гледайки през прозореца, до момента в който чака писмото да бъде приключено.
И най-после, вдясно е „ Момиче, което чете писмо при отворен прозорец “, картина със забележителна конспирация, приключена почти през 1657-1659 година Картината е била погрешно приписвана на други художници в продължение на доста години, преди Вермеер да бъде разпознат като художник през 1880 година

Десетилетия след гибелта на Вермеер картината е изменена, с цел да скрие изображението на огромен купидон, провесен на стената зад момичето. Прерисуваното изображение на Купидон е разпознато за първи път посредством рентгенова фотография през 1979 година и до момента в който версията на Гугъл демонстрира променената версия, богът на любовта е възобновен на картината през 2021 година след тригодишни старания за реституция.

Но в случай че се вгледате деликатно, ще видите, че Гугъл е вмъкнал две букви от името си във всяка от картините на Вермеер.

След като към този момент сте въвели думи за търсене, полето с резултатите също е украсено с персонажи от картините на художника.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР