Въпреки че редица проучвания убедително показват, че многообразието, равнопоставеността и

...
Въпреки че редица проучвания убедително показват, че многообразието, равнопоставеността и
Коментари Харесай

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех

Въпреки че редица изследвания безапелационно демонстрират, че многообразието, равнопоставеността и приобщаването са освен обществена отговорност, само че и катализатор за триумф, в България тази тематика към момента е едва позната и незадоволително призната. В световен мащаб изгодите от внедряването на тези политики в бизнеса са забележими – повече нововъведения, по-висока задоволеност на чиновниците и даже по-добри финансови резултати. Въпреки това, на локално равнище остава предизвикателство основаването на необятна осведоменост и поддръжка за тези правила.

Ролята на Съвета на дамите в бизнеса в България (СЖББ)

Съветът на дамите в бизнеса в България (СЖББ) е една от водещите организации, които интензивно работят за разпространение на многообразието и равнопоставеността, като фокусът е върху професионалното развиване на дамите в дребния и междинния бизнес. Чрез своите начинания и стратегии, СЖББ цели освен да помогне на дамите да израстват в мениджърски позиции, само че и да поддържа младите експерти и гении да развиват своя капацитет тук, в България.

Националните награди за СЖББ Вдъхновяващи достижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване

Съветът на дамите в бизнеса в България провежда Националните награди за вдъхновяващи достижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване за да бъдат отличени компании и организации, които към този момент ползват тези правила, както и да се сътвори платформа за шерване и репликиране на сполучливи практики.

Партньорства за триумф

В основата на триумфа на Националните награди за вдъхновяващи достижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване стои съдействието сред СЖББ и Европейската капиталова банка (ЕИБ). Вече две следващи години – през 2022 и 2023 година – дружно провеждат този влиятелен конкурс, който предизвиква бизнес водачите в страната да възприемат и ползват тези правила.

През 2024 година, с партньорството на Нетинфо, Съветът на дамите в бизнеса ще даде публичност на положителните истории и практики в бизнеса и обществото. Ще си напомни вдъхновяващите начинания на спечелилите от 2023 и ще разкрием кои са новите първенци в региона на многообразието, равнопоставеността и приобщаването, които ще бъдат отличени през 2024 година.

Победителите на СЖББ за 2023 година: Как вдъхновяващи начинания трансформират бъдещето на обществото и бизнеса

Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата „ Многообразие и приобщаване “.

Програмата е победител в категория „ Вдъхновяваща самодейност за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място “ – раздел огромна компания.

Тя цели гарантиране на подкрепяща работна среда и равни благоприятни условия за развиване. Насърчава безусловна поддръжка по 3 линии - просвета на приобщаване, напредък на чиновниците, независимо оценяване на триумфите. През 2021 година са осъществени нови партньорства и планове с позитивно публично влияние за разнообразни групи: Celebrating PRIDE together; Всеки ден разнообразие, приобщаване и равнопоставеност; Emprove “Ранобудна “ и други

Лидл България в партньорство с младежка фондация „ Арете “ с плана „ Образованието: ключ към триумф “

Проектът е победител във втората категория на състезанието „ Вдъхновяваща самодейност за превъзмогване на стереотипните настройки и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания “

Чрез него се отличават със стипендии за обучение младежи от ромски генезис.

Инициативата „ Образованието: ключ към триумф “ с сътрудници Lidl и младежка фондация „ Арете “ има няколко основни цели: промотиране висшето обучение като път за сполучлива реализация на младежи от ромската общественост, превъзмогване на стандарти и смяна в настройките в самата общественост – посредством гласност на положителните образци, които стават и ролеви модели.

Основните моменти в нея са акция за набиране на средства за стипендии, в това число образуване на благотворителен концерт и галерия с присъединяване на доброволци, конкурс за стипендии, събитие за отличаване на спечелилите, връзка.

DXC Technology с плана „ DXC Dandelion “

Той е ориентиран към консолидираното на хора от аутистичния набор са спечелилите във втората категория на състезанието „ Вдъхновяваща самодейност за превъзмогване на стереотипните настройки и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания “.

Хората със положения като аутизъм, СДВХ или дислексия, постоянно биват подценени на работния пазар. За софтуерната компания DXC Technology обаче те са гении със сериозен капацитет. Чрез програмата DXC Dandelion, те получават късмет да започват пълноценна ИТ кариера. От 2014 година над 350 души от 7 страни са създали първи крачки по работния си път с тяхна поддръжка. Програмата идва в България през 2022 година и посредством нея към този момент 8 души са приобщени на позиции за създаване и тестване на програмен продукт.

ФАНТАСТИКО ГРУП с плана „ Екип Бъдеще “

Проектът е ориентиран към развиване на младежите в областта на ритейла, е победител в категория „ Вдъхновяваща самодейност за интеграция на младежите и осъществяване на капацитета им в България “.

„ “ е опция за мечтаната работа във ФАНТАСТИКО.

Студенти и възпитаници имат опция да стартират своята мечтана първа работа по програмата „ Екип Бъдеще “ на ФАНТАСТИКО ГРУП и да продължат да се развиват в компанията, до момента в който учат. Инициативата включва едноименната стажантска стратегия за студенти, които могат да работят и да се учат от най-хубавите специалисти в компанията в областта на търговията, маркетинга, финансите, човешките запаси и други Компанията предлага атрактивно заплащане, необятен пакет обществени придобивки и гъвкаво работно време. А всички непрекъснато работещи студенти във веригата получават спомагателна поддръжка от 600 лева за всеки учебен срок в университета в границите на самодейността „ Фантастичен учебен срок “. 

С това опциите за развиване в компанията не се изчерпват. Инициативата „ Фантастично лято “ разрешава кариерно насочване и първа работа за възпитаници сред 16 и 18 години.

Yettel България с плана „ Рамо до рамо “

Победител в категория „ Вдъхновяваща самодейност за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място “ – раздел огромна компания.

Стартирала още през 2015 година, програмата „ Рамо до рамо “ е една от дългогодишните и емблематични начинания на Yettel. Тя отразява уговорката на компанията да дава еднакъв късмет и да основава приобщаваща работна среда за всички обществени групи.

Целта на програмата е да подкрепя професионалното развиване и обществената интеграция на хората с увреждания, или както в телекома ги назовават – хора с разнообразни благоприятни условия. В рамките на две години участниците работят по съответен план и стават пълноправна част от екипа. Всеки от тях минава през профилирано въвеждане в работния развой, може да разчита на психическа поддръжка от корпоративен психолог и има персонален наставник – подготвени чиновници, чиято роля е да оказват помощ на участниците да развият капацитета си.



Дългогодишен сътрудник на програмата е неправителствената организация Jamba. Тази година „ Рамо до рамо “ отбелязва своята 10-а годишнина.

През 2024 година форумът за трета поредна година ще отличи най-вдъхновяващите достижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. Приемът на кандидатури ще бъде отворен през септември 2024. Повече информация може да намерите .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР