Въпреки че премиерът Бойко Борисов се оплака, че са прави

...
Въпреки че премиерът Бойко Борисов се оплака, че са прави
Коментари Харесай

Борисов е прав - най-много се лъже преди избори

Въпреки че министър председателят Бойко Борисов се оплака, че са прави хората, които споделят, че " най-вече се лъже преди избори и след лов ", при участието си в предаването " Лице в лице " в сряда по Би Ти Ви той съумя да удостовери тази поговорка, като изопачи или напряко си измисли голям брой " обстоятелства ", с цел да " потвърди " тезите си. 

 

За Българска социалистическа партия и настояването да излезе в отпуск

На въпрос по какъв начин ще разяснява настояването на Българска социалистическа партия той да бъде санкциониран и да бъде заставен да излезе в отпуск, с цел да не употребява целия държавен запас за реклама на партията си, Борисов разгласи, че в случай че социалистите имат поради визитата на папа Франциск, то мощно го надценяват. " Иначе, дет` се вика - на малко име ме знае, само че да ми влезе в акцията, да пристигна да ме поддържа 3 дни, ми се вижда прекомерно даже за техните показа ", установи той. " Нямам нито едно партийно мероприятие. Нито едно. Всичките са лечебни заведения. 20 милиона през днешния ден дадохме за нови учебни рейсове за децата, които ги водят до учебното заведение. След това бях на митинг, 1000 души ме поканиха на митинг за зелена повърхност. Реших им казуса, само че по този начин, както ме изпратиха, можеха да ме бият и с камъни, тъй че не го считам за партийно мероприятие ", реди той.

Борисов съумя да намеси и президента в абсурда.  " Българска социалистическа партия ми прави сметка в ЦИК дали съм с кола, дали съм със аероплан, дали съм пешком, дали съм с метрото. То същото важи и за него (президента) по тази логичност. Когато си изпратиш шефа на пресцентъра за лидер на листата на Българска социалистическа партия или началника на кабинета - четвърти в листата на Българска социалистическа партия, ясно е, че имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе отпуска по тяхната логичност? Много е просто ", разгласи Борисов. 

 

Факти: Болницата в Ямбол от години е в трагично положение и още второто държавно управление на Борисов бе дало обещание да отпусне пари за нова постройка. През 2015 година това щеше да коства на бюджета 9 млн. лева, само че не стана. Сега държавното управление даде 27 млн. лева, без да е ясно на какво се дължи фрапантното повишаване. Парите за рейсове също бяха отпуснати без никакви планове и не се знае къде ще отидат. Протестът, на който се появи Борисов, бе в Пловдив и бе против застрояването на следващата зелена повърхност. Премиерът се зарече това да не се случи, само че теренът е частен и не е ясно какво счита притежателят му.

Колкото до препратките към Елена Йончева, която беше шеф на пресцентъра на президента, и Иво Христов, който беше шеф на кабинета на президента, те напряко напуснаха постовете си, преди да се кандидатират за депутати и евродепутати. 

 

За оставката на земеделския министър Румен Порожанов

Борисов изясни, че  " към днешна дата Порожанов съумя да се оправи добре с доста от дилемите и виждате, че в бранша е относително умерено: и при животновъдите, и при земеделците, и при зърнопроизводителите ". Земеделският министър решил проблемите на пчеларите и последствията от градушките. 

 

Факти: Проблемите, зародили след измирането на пчелите и унищожената от градушка годишна продукция, бяха решени по обичайния метод - с разпределяне на пари от бюджета. Не стана ясно за какво не са употребявани превантивно средствата за битка с градушките, с цел да не се стига до толкоз тежки последствия, както и за какво за следващ път ще бъдат обезщетени стопани, които не са застраховали продукцията си. Проблемите на зеленчукопроизводителите пък бяха " решени " с назначение на излъчен от тях човек за зам.-министър.

 

За абсурда с къщите за посетители

" Програмата за къщите за посетители е добра. Тя е ориентирана отвън огромните градове. На доста места тя работи доста добре. В момента върви цялостна инспекция и на полицията, и на прокуратурата. И то я караме отзад напред. Сега през общините ревизираме какъв брой туристическа такса е платена през общините, тоест всяка една къща има бизнес проект... Има строги правила и доста инспекции са направени ", изясни Борисов. Той разгласи, че разкритията на медиите за парцелите са доказателство по какъв начин в България всичко е наред със свободата на словото. На въпрос за какво следствията стартират единствено след журналистически изявления, а всички останали органи не са впечатлили през годините, Борисов отговори, че е имало 30 инспекции и върнати пари.

 

Факти: Изнесените до момента обстоятелства демонстрират, че огромна част от къщите за посетители не се употребяват по предопределение, а са персонални резиденции. Фонд " Земеделие " е ревизирал едвам 120 от 746 къщи за посетители, финансирани по европрограмата, и е разкрил, че половината от тях са в нарушаване. Голяма част от къщите са в одобрени туристически региони, а не в дребни обитаеми места, които занапред ще притеглят посетители. Поискано е възобновяване на 10 млн. лева, като не е ясно какъв брой действително са върнати. Цялата стратегия е на стойност 220 млн. лева

За ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов

За Борисов свадите с парцели на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов са безусловно идентични. Очевидно обаче неговото отношение към тях не е еднообразно - премиерът дълго хвали работата на антикорупционната комисия и подлага на критика ръководителя на Върховен касационен съд, на който нямал доверие, тъй като правел политически изявления.

 

Факти: При Панов става дума за парцел, платен от жена му, преди те да сключат брак. Имотът е съответно разказан в имотната декларация.

При Пламен Георгиев парцелите са купени на подозрително ниски цени, които той изясни с неточности в нотариалните си актове, които не бил забелязал. Освен това се оказа, че не е заявил големи тераси, на които има и противозаконни постройки. Точно Пламен Георгиев би трябвало да ревизира хората от властта за недеклариране на парцели.

За скандалния арест на Десислава Иванчева

Борисов също бил засегнат от скандалния арест на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева. Той изясни, че е говорил с всички участници в показната операция по задържането на кмета на " Младост " Десислава Иванчева и те му обяснили, " че трябвало, с цел да не им падне по-късно материално доказателство, всяка една банкнота - банкнота по банкнота - да се опичат ". " След като на тази нежна жена й сложиха белезници на краката и на ръцете, а до нея вървят двама колоси служители на реда от Съдебна полиция... Унижението - даже най-тежкият нарушител би трябвало да бъде почитан като персона. Това е в основата на правото на всяка една страна ", обясни министър председателят. И си приписа заслугата за смяна в стила на арестите, които в този момент били " доста семпли ". " В смисъл - точни, без да се подвига никакъв звук - уповавам се, че си взеха поука и по-късно не са допускани такива неточности. Виждате какъв брой арестанти от чужбина се докараха безшумно, деликатно, без никаква парадийност, без звук ", сподели той.

 

Факти : Възмущението на Борисов идва година след скандалния арест. Така " прилежно " описваните банкноти в действителност не бяха приети за доказателство в съда. Промяната в наредбата за конвоиране се случи едвам през април тази година, и то след дълга опозиция на правосъдното министерство, което не виждаше никакъв проблем Иванчева да върви окована на обзор в болница.

Борисов няма и никаква заслуга за " дискретното " довеждане на арестанти от чужбина. Те постоянно са били връщани по един и същи метод. Сега даже се прави по-показно - МВР не пропуща да пусне видео от връщането им. 

За оставката и правото на хората на избори

На въпрос има ли условия, при които след тези избори би подал оставка, Борисов отговори: " Не. Няма никакво съображение за това. Първо - това са европейски избори. Освен това 9 милиона единствено дадохме за машинно гласоподаване, а едни избори са над 54 милиона. Да вършим нови избори и октомври нови избори - 150, 160 милиона да дадем за избори. Това би трябвало да сме малко (посочва с въртеливо придвижване на ръката знак за лудост) ", отсича Борисов. Освен това се разбра, че министър председателят счита президентската институция за първа власт. " Той е държавен глава, той първа власт, той е висшият главнокомандващ... ", изясни той. На забележката на водещата, че въпреки всичко първата власт е Народното събрание, Борисов отсича: " Като се построяваме (за парада), първи застава президентът, след него - шефът на Народното събрание, по-късно - аз, министър-председателят. Не може, когато си първият човек в страната, първата дама - тъй като не споделяме втората дама, не споделяме, че Караянчева е първата дама, нали. Казваме, че госпожа Радева е първата дама. "

 

Факти: Правото на избори е изконно и конституционно закрепено право и пестенето на средства не може да бъде съображение за отлагането им. Първа власт в страната по конституция е законодателната, по-късно са изпълнителната и правосъдната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР