Въпреки, че правната комисия поиска главният прокурор Иван Гешев да

...
Въпреки, че правната комисия поиска главният прокурор Иван Гешев да
Коментари Харесай

И правната комисия иска да изслуша Гешев, а той е в отпуск |

Въпреки, че правната комисия изиска основният прокурор Иван Гешев да участва на утрешното ѝ съвещание, а в петък той би трябвало да внесе отчет за полицейското принуждение по време на митингите, по всяка възможност нито едно от двете няма да се случи, защото той е в отпуск.

Това, че обвинител №1 е в заплатен годишен отпуск се схваща от писмата, изпратени до ръководителя на краткотрайната комисия за полицейското принуждение по време на митингите Николай Хаджигенов. Те са подписани от заместител на основния прокурор, а не персонално от Иван Гешев, заяви " 24 часа ". Пред " Дневник " от прокуратурата са удостоверили, че на следващия ден Иван Гешев е в отпуск и най-вероятно няма да се отзове на поканата. От държавното обвиняване не се съумели да уточнят докога основният прокурор няма да е на работа.

Днес, единствено три часа, откакто оглави комисията по конституционни и правни въпроси нейният ръководител Андрей Михайлов беше следващият, който изпрати писмо до основния прокурор. В него той изиска Иван Гешев да отиде на следващия ден на съвещание на комисията, с цел да обсъдят активността на прокуратурата и проверяващите органи по отношение на полицейското принуждение от предишното лято.

Преди ден пък Народното събрание изиска до 20 август, т.е. до петък, основният прокурор да внесе отчет за активността на прокуратурата по отношение на полицейското принуждение по време на митингите.

Самият Гешев сподели в изказване пред пред Българска телеграфна агенция в понеделник, че чуване на основния прокурор по съответни каузи, е нарушаване на правилото на разделяне на управляващите. Освен това имало трайна процедура на Конституционния съд, която не разрешава парламентарен надзор върху работата на магистратите по съответни каузи.

По-рано през днешния ден - със същия мотив, той отхвърли поканата и на Временната комисия за подслушването и полицейското принуждение по време на митингите предходната година.

В новия устав на Народното събрание написа, че минимум един път на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се организира разискване с присъединяване на основния прокурор по отношение на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на тези органи, резултати в битката с престъпността, в това число корупция, взаимоотношение с проверяващите органи.

" 24 часа " твърди още, че съгласно разбор на висшата прокуратура въпросният член 24 от правилника на Народното събрание е противоконституционен и доста е евентуално да бъде нападнат пред Конституционен съд. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР