Въпреки че по принцип са обречени на неуспех, опитите за

...
Въпреки че по принцип са обречени на неуспех, опитите за
Коментари Харесай

Люпилня на безработни с европейски обезщетения

Въпреки че по принцип са обречени на крах, опитите за заобикаляне на системата посредством подправени документи за къси осигурителни интервали в Гърция не престават. За последно, нереалната трудова претовареност в южната ни съседка се сблъска челно със зоркото око на Териториалното отделение на НОИв Благоевград.

Статистиката сочи, че в другите области на страната се ползват разнообразни "правила " по отношение на безработните лица с право на парично обезщетение за безработица по европейските регламенти. Този вид обезщетение се дефинира въз основата приходите от последната претовареност на безработния.

Оказва се, че част от териториалните поделения на Национален осигурителен институт изплащат извънредно дребен брой евробезщетения за безработица, до момента в който други са като "развързани " - който не си е изискал, на не го не са дали.

В първата група попадат районните структури на Национален осигурителен институт в Перник - 44 бр., Силистра - 50 бр. и Монтана - 61 еврообезщетения.

Във втората група са Смолян - 470 бр., Пазарджик - 523 бр. и абсолютният рекордьор - Благоевград, който със своите 1753 лица с право на подобен тип помощ, "притежава " близо 25% от всички правоимащи в страната.

Защо на върха в класацията ги няма четирите най-големи регионални центъра - София, Пловдив, Варна и Бургас - е прелюбопитно, само че... през днешния ден тематиката ни е друга. И по тази причина ще оставим "обичайните обвинени " да отдъхнат малко.

"Обединяващо при трите области е близостта до българо-гръцката граница, което без подозрение е претекст част от живеещите в тях да търсят прехранване в южната ни съседка. Оттук идват и многото искащи да получават - правомерно или не напълно - компенсации за безработица въз основата на стаж в чужбина ", обясниха от Национален осигурителен институт.

Изфабрикуваната " последна претовареност " ,

обаче, елементарно може да бъде уловена, безапелационни са специалистите.

Когато приказваме за Гърция и компенсации за безработица по регламентите на Европейски Съюз, чиновниците в Благоевград търсят съдействието на сътрудниците си в южната ни съседка за доказване на осигурителни интервали там. Това е общоприета процедура, която се прави сред всички държави-членки на Европейския съюз.

В случая с Гърция, в случай че лицето е подало заявление за разпределяне на парично обезщетение за безработица в България, като е заявило финален интервал на претовареност в южната ни съседка, то Национален осигурителен институт изисква документално служебно засвидетелствуване на приложения стаж. Ако инспекцията не откри данни за действителна претовареност, гръцките управляващи

отхвърлят да издадат "преносим документ U1 "

и надлежно - не удостоверяват гръцкия застрахователен интервал.

" От това следва, че не са налице данни, доказващи съществуването на осигурителни интервали в друга държава-членка на Европейски Съюз, ( в тази ситуация Гърция ) и изчисляването на компенсацията за безработица на лицето не попада в обсега на Регламент № 883/2004, а единствено на наредбите на българското законодателство. Преценката, тогава, се прави съгласно Кодекса за обществено обезпечаване въз основа единствено на добития български стаж и български застрахователен приход ", обясниха от Национален осигурителен институт.

Опитите

да се "прескочи " системата благодарение на подправени документи

за къси осигурителни интервали в Гърция, са факт. И то не от през вчерашния ден или оня ден.

През май 2018 година е получено писмо с отвод за издаване на "преносим документ " за 44 лица, защото наемането им в Гърция е било "виртуално и лъжливо ".

След приемането на това писмо е осъществена инспекция на всички случаи в интервала 2017-2018 година, при които лицата са показали документ за гръцки стаж.

Оказало се, че гръцката институция би трябвало да удостовери и данните от други 58 "преносими документа ", защото от тях било видно, че лицата имат къси интервали на претовареност - към 10 дни. За шест от лицата приложените "U1 " били анулирани.

През 2019-2020 година са получени към 150 писма от способената гръцка институция. С тях тя уведомява нашите органи, че на лицата няма да бъдат издавани "преносими документи ", защото действително те не са упражнявали трудова активност и наемането им било изфабрикувано.

За назначения за малко, само че на висок приход се сетили освен "тарикатите " в Гърция, само че и у нас. "Състезания “ със системата и опити за злоупотреби от това естество въобще не липсват в работата на Национален осигурителен институт - Благоевград и с родните компании.

Високоплатени бармани в селска механа

При една от инспекциите си благоевградските инспектори на Национален осигурителен институт се натъкнали на едноличен търговец от малко Гоцеделчевско село с предмет на активност в два напълно разнообразни стопански бранша - счетоводни услуги и ръководство на питейни заведения. Бързо станало ясно, че през компанията са "минали " огромен брой шефове на питейни заведения и бармани - за къс интервал, само че на оптимален застрахователен приход. В очите им се "набил " и мижавия оборот на селския бар: за цялата 2017 година - компанията има чисти доходи от продажби в размер на към 18 000 лева, от които едвам 1000 лева от продажби в самия "обект ".

Да продаваш авточасти, само че без работно място

Друга Гоцеделчевска компания - за търговия на едро с елементи и такъми за коли също била хваната в скица.

"Червената лампа " на инспекторите от Национален осигурителен институт светнала, защото за интервала 2014-2016 година, от общо 26 лица на трудов контракт, единствено четирима се задържали в сдружението повече от една година. Повечето от тях били назначени като "търговски представители ", само че сюжетът си останал един и същи: калкулиране на най-малък застрахователен стаж за разпространение на трудовата борса и приемане на еврообезщетения.

Съмненията на инспекторите се подсилили и от обстоятелството, че служащите освен не са се задържали дълго във компанията, само че и в техните трудови контракти липсвало нещо доста значимо - обектът, където са упражнявали правото си на труд.

Счетоводители с осми клас…

В полезрението на контролните органи на НОИ-Благоевград попаднала и компания от района, която предложила консултантски и счетоводни услуги. Подозренията паднали върху нея поради притежателят й който бил добре прочут на Национален осигурителен институт. Интересното в тази ситуация били освен изфабрикуваните назначения, само че и ниският учебен ценз на забърканите.

"Учили недоучили, те се "грижат " за счетоводството и "дават " съвещания на други компании и (макар и за кратко), като получават пари за това. Същевременно техен "колега ", отново през проверявания интервал, е заемал същата служба на трудов контракт, само че на минимална работна заплата ", описват от Национален осигурителен институт.

"Нямам визия, с какво се занимава компанията ми! "

През 2018 година една от регулярните инспекции на Национален осигурителен институт приключила напряко куриозно.

На шеф на компания в благоевградския район било изпратено наложително наставление за показване на избран лист от документи. Писмото обаче се върнало в поделението на Национален осигурителен институт като непотърсено. Инспекторите, посетили адреса за преписка, също блъснали на камък и потърсили подпомагане от полицията. Едва като усетило "тоягата ", длъжностното лице се явило в офиса на Национален осигурителен институт и дало писмени пояснения, съгласно които:

- не знае каква е активността на личната му фирма;

- не знае на какъв адрес се намира обектът, в който по документи работят подчинените му;

- няма визия дали в сдружението са наемани лица за къс интервал от време;

- в никакъв случай не е подписвал никакви трудови контракти.

Накрая, въпросният пишман управител собственоръчно написа: "Нямам визия, с каква активност се занимава и къде се намира компанията и не мога да показва никакви документи ".

Наистина в тази ситуация, дали става дума за кражба на идентичност следва да се откри от способените органи, допълниха от Национален осигурителен институт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР