Въпреки че Пентагонът има само пет така наречени основни изпълнители

...
Въпреки че Пентагонът има само пет така наречени основни изпълнители
Коментари Харесай

Financial Times: Защо американската система за производство на оръжие затъва в проблеми

Въпреки че Пентагонът има единствено пет по този начин наречени съществени реализатори на защитата, мрежата от компании в техните вериги за доставки е обширна, комплицирана и нежна.

Анализът демонстрира че всяка от тези 5 компании работи с от 100 до 900 директни снабдители и реализатори, само че дружно с подизпълнителите на последните, броят на фирмите, ангажирани с производството на оръжия в Съединени американски щати надвишава 100 хиляди.

Увеличаването на производството на управляеми ракети Javelin, HIMARS и GMLRS за тях е комплицирана и отнемаща време задача. Производствените фабрики на HIMARS и GMLRS са ситуирани в 141 града в Съединени американски щати, а съставените елементи на Javelin се създават в 16 щата.

Javelin и HIMARS се създават от една и съща аерокосмическа и отбранителна компания Lockheed Martin (Javelin е взаимно дружество с различен американски защитителен колос Raytheon Technologies). Заедно с Boeing, Northrop Grumman и General Dynamics, те са измежду петте „ съществени “ или най-големи реализатори, които се оправят с множеството от договорите за защита на Съединени американски щати. Технически, Пентагонът е техният единствен клиент, защото продажбите за други страни наложително би трябвало да минават отново през федералното държавно управление.

В гонене на успеваемост, тези отбранителни компании са възприели т.нар „ спестяващо произвеждане “, тактики за доставка „ тъкмо в точния момент “, която изключва поддържане на огромни количества съставни елементи отвън наличността.

Но този принцип напълно не разрешава бързо увеличение на индустриалните размери. Големите пет отбранителни реализатори са взаимосвързани. Всеки доставя другите с разнообразни стратегии и всеки има своите снабдители, което значи, че казусът за един е проблем за всички .



В четири контракта на Пентагона Lockheed Martin имаше минимум 110 подизпълнители за HIMARS и 60 за GMLRS през 2019, 2021 и 2022 година, като някои организации поддържаха и двете стратегии. Към средата на 2023 година към 50 съоръжения HIMARS са изпратени в Украйна. Всяка система коства към 6,8 милиона $ съгласно бюджетната оценка на Пентагона за 2023 година Ракетите GMLRS с обхват 70 км костват 168 000 $.

Бойната глава за GMLRS се създава от General Dynamics в Найсвил, Флорида. Aerojet Rocketdyne и Northrop Grumman създават ракетни мотори за GMLRS в Камдън, Арканзас, и Ракетния център, Западна Вирджиния. Това са единствените снабдители на ракетни мотори в Съединени американски щати. Aerojet, който до 2023 година беше единственият останал самостоятелен производител на системи за ракетно задвижване, в този момент създава системата за запалване на ракетния мотор.

Honeywell в Клиъруотър, Флорида, прави системи за ориентиране за GMLRS. Goodrich Aerospace, част от Raytheon Technologies, създава аеродинамичната повърхностна система за ръководство на ракетата в Улвърхамптън, Обединеното кралство. LGS Technologies създава датчика за предпазителя на взривателя в Ланкастър, Тексас.

Колесното шаси за HIMARS преди този момент се произвеждаше от BAE Systems и Oshkosh Corporation, само че в този момент се създава от Lockheed Martin в Камдън. Caterpillar създава мотора в Пеория, Илинойс. L3 Harris създава електрически съставни елементи за изстрелване, оръжейни интерфейси, блок за ръководство и система за ръководство на огъня в Палм Бей, Флорида.

L3Harris също прави устройство за позициониране и навигация, което оказва помощ при ръководството на камиона, което преди се правеше в Budd Lake, Ню Джърси до 2022 година Hutchinson Industries сглобява колела и гуми в Трентън, Ню Джърси. Общо 141 града в 28 американски щата са показани във веригите за доставки на HIMARS и GMLRS.

Последната фаза преди доставката на системите Himars, GMLRS и Javelins е в развой на дефинитивно сглобяване и премахване на неточности в оборудванията на Lockheed в Камдън, Арканзас, и в Троя, Алабама.

В началото на предходната година Lockheed произвеждаше 48 HIMARS годишно, само че в този момент доближи 60. Но ще отнеме още 18-24 месеца, с цел да доближи задачата от 90. Всяка компания във веригата за доставка на Голямата петорка е изправена пред проблеми и дефицит на части, както и проблеми с личния състав. По-специално има дефицит на микроелектроника, ракетни мотори, експлозиви, отливки и изковки.

За ракетните мотори, една от най-дефицитните елементи на Raytheon, „ не виждаме път за възобновяване на естествените доставки до първата половина на 2024 година “, сподели изпълнителният шеф Грег Хейс предишния октомври. Raytheon се нуждае от още 10 000 служащи, доста от които ще имат потребност от позволения за достъп до конфиденциални материали.

Досега 8500 Javelin са били изпратени в Украйна - към една трета от запасите на Съединени американски щати. От началото на войната Пентагонът разпореди на Lockheed и Raytheon, които взаимно създават системата, два контракта на обща стойност 620 милиона $ за произвеждане на Javelin, което се усилва от 2100 на 4000 на година.

Пусковата установка, която коства 310 946 $, разрешава идентифициране на задачата, ориентиране и изстрелване на ракетата. Изстрелващата тръба за еднократна приложимост се създава от Northrop Grumman в Missile Center (Западна Вирджиния).

Ракетата на стойност 263 446 $ съдържа инфрачервена търсачка, създадена от Leonardo DRS в Далас. Бойната глава на ракетата съдържа два избухливи заряда. Първият, който отстранява динамичната отбрана на съветските танкове, се създава от General Dynamics в Найсвил, Флорида.

Aerojet Rocketdyne в Camden прави два мотора за Javelin. Първият изхвърля ракетата от изстрелващата тръба, след което се включва вторият, който насочва ракетата към задачата. Руловете, ситуирани в струята на мотора, и четирите преносими стабилизатора на опашката са създадени от General Dynamics.

Съединените щати хронично не влагат в муниции, споделя Стейси Петиджон, шеф на отбранителната стратегия в CNAS. Те стартират да реагират, когато казусът към този момент се е показал. По време на борбата против ISIS, да вземем за пример, Съединените щати съвсем изразходваха всички свои бомби Joint Direct Attack Munition (JDAM), създадени от Boeing, и ракети Hellfire, създадени от Lockheed, както и някои други прецизни оръжия с дребен обхват.

В момента няма многогодишни контракти за муниции, за разлика от корабите и самолетите, които биха „ подтикнали производителите да влагат в повишен потенциал “, споделя Марк Кансиан, старши консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Ръководителите на отбранителните предприятия ще бъдат „ изгонени от акционерите “, в случай че вземат решения въз основа само на срещите на Пентагона и това, което четат в новините. „ Правителството би трябвало да заяви за нарасналото търсене посредством контракти “, споделят източници от промишлеността.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР