Въпреки че от протестния щаб на превозвачите снощи съобщиха, че

...
Въпреки че от протестния щаб на превозвачите снощи съобщиха, че
Коментари Харесай

Камиони се събрали на Тракия на входа за София, но били отпратени от организаторите на протеста

Въпреки че от протестния щаб на превозвачите нощес оповестиха, че през днешния ден няма да има митинг, превозвачи, които не са се чули това известие, още веднъж излязоха на автомагистрала " Тракия " на входа за София , заяви Българска национална телевизия.

Организаторите на митинга ги пренасочили да се връщат назад към естествената си работа. Те удостоверили, че през днешния ден няма да има митинг, само че за 18 май готвели още веднъж народен митинг в София и страната .
 Столичният градски превоз на митинг на 18 май
Столичният градски превоз на митинг на 18 май

Заради финансовите проблеми и опасността да спре и остави работещите без заплати

По информация на bTV на входа на София при парк " Врана " през днешния ден трябвало да се съберат десетки камиони и тази заран полицейското наличие на мястото било засилено. Изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров е обяснил, че през вчерашния ден е било нарушено конституционното право на митинг на превозвачите, " Протестът ни главно е против високите цени на горивата. Искам да се обърна към министъра на вътрешните работи, тъй като той разпореди да не бъдем позволени в центъра на София, и да попитам кой ще поеме отговорност за това. На 18 май очаквайте още по-мащабни протестни дейности ", е декларирал той и призовавал всеки български жител на 18 да излезе на митинг против високите цени на горивата.

Медията оповестява също, че водачите на камиони и рейсове нощес са се изтеглили от входа на София макар в началото декларираното си желание да останат там през цялата нощ. Стигнало се и до напрежение с полицията. Превозвачите били принудени да изоставен преди 22 часа, до колкото са имали позволение за митинг през вчерашния ден.
 Караджов подготвен за нова среща с превозвачите, само че не отстъпва за тол таксите
Караджов подготвен за нова среща с превозвачите, само че не отстъпва за тол таксите

Оставката не съставлява полезност

По-рано тази заран пък на бул. " Цариградско шосе " в Пловдив имало паркирани камиони. Те имали позволение от общината да стоят на входа на града в продължение на два дни на входа на Пловдив, само че към 17:30 ч. през вчерашния ден водачите били помолени от полицията да разчистят входа, защото стават огромни тапи. Вчера в Пловдив нямало шествие и такова не се очаквало и през днешния ден да има, само че на всички входно изходни артерии на града още веднъж щели да бъдат ситуирани тежкотоварни камиони.
 И таксиметровият отрасъл плаши с обсада Министерство на превоза
И таксиметровият отрасъл плаши с обсада Министерство на превоза

Таксиметровите асоциации са алармирали с тъжби

Припомняме, че през вчерашния ден превозвачите със следните претенции:
Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен интервал. Намаляване на акциза на горивата с 50% за интервал от 6 месеца. Мораториум върху разширението на обсега и размера на ТОЛ таксата, планувано от държавното управление за юли 2022 г. Осигуряване на нужните средства за гарантиране на транспортната услуга на българските жители - дотации за нерентабилните линии и обезщетения за преференциалните пътувания на възпитаници, пенсионери и другите правоимащи групи в действителен размер, тъй като сега превозвачите субсидират превоза, а не страната субсидира превозвачите.
По-късно към настояванията си допълниха и искане за оставки - на транспортния министър Николай Събев, на районния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев поради неналичието на градивен разговор, неналичието на експертиза и каквито и да било антикризисни ограничения за поддръжка на бранша и българските жители.

Регионалният министър Гроздан през вчерашния ден с представители на протестиращите превозвачи в Пловдив и реализира известно съгласие с тях. Превозвачите обявиха, че към този момент желаят оставката единствено на транспортния министър Николай Събев. След диалозите стана ясно, че към този момент Караджов не планува отсрочване на новите тол такси, само че е подготвен на спомагателни диалози с превозвачите по тематиката.

Миналата седмица се организира среща в Министерски съвет, от която превозвачите излязоха възмутени от " етикета и неналичието на обикновен протокол " на държавното управление и по-конкретно на премиера Кирил Петков . От срещата изтече и запис с замяна на реплики сред Магдалена Милтенова , ръководителя на Конфедерацията на автобусните превозвачи, и премиера Петков. Не е ясно кой е направил и пуснал по медиите записа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР