Въпреки че обикновено водят до възвръщането на предишното тегло, йо-йо

...
Въпреки че обикновено водят до възвръщането на предишното тегло, йо-йо
Коментари Харесай

Йо-йо диетите могат да бъдат полезни


Въпреки че нормално водят до възвръщането на предходното тегло, йо-йо диетите могат да бъдат потребни, настояват специалисти от Съединени американски щати и Англия, представени от в. " Дейли експрес ".

Американският експерт доктор Дейвид Алисън от Университета на Алабама е открил в проучване с мишки, че повтарящите се " ударни хранителни режими " не вредят на страдащите от затлъстяване гризачи. В реалност подложените на " серийни диети " животни живеят по-дълго от събратята си, които не са спазвали хранителен режим за намаляване.

Откритието на доктор Алисън опонира на необятно публикуваното разбиране, че йо-йо диетите са нездравословни и би трябвало да се заобикалят. Представяйки проучването си на годишната среща в Бостън на Американската асоциация за прогрес в науката, специалистът е сравнил йо-йо диетите с профилактичните зъболекарски прегледи.

" Ако посещавате зъболекаря за профилактика на всеки шест месеца, той може да открие плака по зъбите. След като я почисти, зъболекарят ще ви връчи четка и конец за зъби и ще ви изпрати с рекомендация да продължавате да се грижите добре за денталното си здраве. При идващото посещаване в кабинета шест месеца по-късно, познайте какво - плаката още веднъж ще е налична. Същото е и с диетите. Никой не дефинира случилото се при зъболекаря като неуспех, в противен случай, ще ви кажат, че всичко е ОК ", изяснява доктор Дейвид Алисън.

Подобно мнение застъпва и английската експертка по хранене Сюзън Джеб от Оксфордския университет. Според нея е по-добре хората да се пробват да отслабват, в сравнение с да не вършат нищо. " Като цяло спазването на диети си коства, даже в случай че след това предходните килограми се завърнат ", споделя Джеб.

Професор Тим Спектър от лондонския Кралски лицей обаче остава съперник на йо-йо диетите. " Данни от проучвания с хора свидетелстват, че ударните хранителни режими са свързани с струпване на тегло в дълготраен аспект ", отбелязва специалистът.

Британецът се базира на изследване с 5000 близнаци. Участниците в него, придържали се към йо-йо диета, след време са били по-тежки от еднояйчните си близнаци, които не са се придържали към ударен хранителен режим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР