Въпреки че не си личи на пръв поглед, растенията усещат,

...
Въпреки че не си личи на пръв поглед, растенията усещат,
Коментари Харесай

Защо не бива да пипаме растенията често

Въпреки че не си проличава на пръв взор, растенията усещат, когато ги допираме. В отговор на нашето допиране, те постоянно също се движат или отделят специфични химични субстанции.

Когато растенията се движат, те обаче го вършат толкоз постепенно, че не се вижда от човешкото око. Биолозите назовават този техен инстикт тигмоморфогенеза (thigmomorphogenesis), което на гръцки се превежда като " допиране, което основава нова форма ".

Това е машинален отговор и не става въпрос за координирано деяние, само че е ясно, че растението отхвърля да бъде пипано и работи, като движи листата или клоните си в противоположна посока. Цветето, което най-лесно показва този рефлексен акт, е мимозата. Най-вече тъй като реагира с по-висока скорост от други типове.
 Снимка 325333
Скорошно изследване, оповестено в Plant Journal, заключава, че вследствие на тигмоморфогенезата, когато растението се задвижва в опитите си да отговори на приближаващата го заплаха, то освен се пробва да измести листата си, само че и вътре в него създава хормонален резултат, който въздейства на гените му и инхибира растежа му.

По време на проучването е намерено, че в границите на половин час, в който се допира обещано растение, поражда реакция, която трансформира до 10% от неговия геном (цялата негова наследствена информация). Освен това излиза наяве, че многократното пипане лимитира растежа с до 30%.

С други думи, когато допираме растенията, те слагат на пауза своите вътрешни процеси. Въпреки че нашето желание да почистим листата им от прахуляк да вземем за пример, това може да докара до неподходящ резултат върху растежа, да го забавили или да провокира смяна в биоритмите, заключват от Hola.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР