Въпреки че не се счита за медицинско състояние, целулитът е

...
Въпреки че не се счита за медицинско състояние, целулитът е
Коментари Харесай

Защо целулитът засяга повече жени, отколкото мъже

Въпреки че не се смята за здравно положение, целулитът е резултат от промени в тялото и може да повлияе на самочувствието на човек. И макар че може да се появи при всеки, дамите въпреки всичко са доста по-засегнати от мъжете.

Всъщност, сред 80 и 90% от дамите имат известно количество целулит по тялото си. В някои случаи той е забележим, в други - не. Най-често обаче се вижда по бедрата, дупето и корема. Въпреки това може да се появи съвсем на всички места по тялото и да засегне човек, без значение от пола, расата или тежестта.

Целулитът е всъщност лой, която притиска съединителната тъкан под повърхността на кожата. Всички имаме съединителна тъкан под кожата си, построена от колагенови нишки, която образува " стени ", придържащи мазнините под нея на място. Когато стените на фиброзната тъкан се провиснал или раздължен, мазнините могат да доведат до появяването на (видими) " бучки " или неравности по повърхността на кожата.

Причините дамите да бъдат по-засегнати от целулит спрямо мъжете, се крият в няколко фактора.

Оказва се, че въздействие оказват хормоните, дебелината на кожата, равнищата на телесни мазнини и даже структурата на съединителната тъкан. Според проучвания перпендикулярното разположение на някои фиброзни тъкани при дамите може да направи мазнината по-изпъкнала и забележима.

Менопаузата е различен основен миг за дамите. Заради понижения естроген към пластовете на съединителната тъкан доближава по-малко наситена с О2 кръв. Тъй като тъканите отслабват, мастните пластове " пробиват " по-лесно и това води до целулит.

Според здравните специалисти дейно и дълготрайно лекуване на целулита няма. Въпреки това има нехирургични способи, с които можем да го създадем по-малко видим или пък да си помогнем за предотвратяването на първичната му поява.

Масажни процедури с артикули, съдържащи кофеин, лечения с акустични талази или вакуумни такива, както и лазерно лекуване, са известни способи. Такъв е и липосукцията, която обаче въобще не е целесъобразна.

Най-добрият метод да предотвратим или понижим целулита, си остават здравословното хранене и постоянната физическа интензивност, пише Business Insider.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР