Въпреки че на срещата на върха на ЕС 27 ръководители

...
Въпреки че на срещата на върха на ЕС 27 ръководители
Коментари Харесай

Пресата в Полша, Чехия и Словакия коментира отказа на Унгария да подкрепи шестия пакет санкции срещу Русия

Въпреки че на срещата на върха на Европейски Съюз 27 ръководители на страните членки взеха политическо решение за налагане на шестия пакет наказания против Русия, в това число ембарго върху петрола, в сряда, по време на правните разяснения на рестрикциите, Унгария още веднъж го блокира, като изложи нови искания, написа през днешния ден полският интернет портал Dziennik.pl. Медиата разяснява, че политическото решение за възбрана на вноса на съветски нефт посредством превоз, друг от тръбопроводи, е трябвало да бъде облечено в юридическа рамка, която през вчерашния ден са очертавали посланиците на страните членки.

Неочаквано Будапеща изиска изваждане на съветския патриарх Кирил от санкционния лист и удължение до три години вместо контрактуваните 6 месеца на периода, през който дериватите на съветски нефт ще могат да се реекспортират за трети страни, показва порталът. Той цитира източник от Европейски Съюз, съгласно който Европейската комисия и френското ротационно председателство са изтъкнали, че този тригодишен интервал не е аргументиран. Днес, в четвъртък, следва посланиците да се съберат отначало в Люксембург, с цел да създадат нов опит да реализират съглашение.

Според Money.pl - различен полски интернет портал, отдаден на стопанска система и финанси - в документ на Европейски Съюз съветският патриарх Кирил е бил избран като " дълготраен съдружник на президента Владимир Путин " и " един от основните последователи на съветската военна експанзия против Украйна ". Медиата цитира Гжегож Кучински, шеф на Евразийската стратегия към " Уорсоу инститют ", съгласно който Русия, изправена пред европейско петролно ембарго, " не желае и не може " да си разреши понижаване на добива на суровината, което би означавало огромни разноски. " Значителна част от съветския нефт е добиван от дълбоките кладенци в сибирските полета. В множеството случаи това е остаряла инфраструктура, а суровината и мощно разводнена. Добивът би трябвало да бъде непрестанен. Всяко прекъсване на работите основава риск от замърсяване на суровината и дори заледяване на кладенеца ", споделя специалистът. По думите му задействането отначало на инсталациите за рандеман, в случай че изобщо е допустимо, ще изисква съществени разноски. Пшемислав Залески, вицепрезидент на полския петролен тръст " Орлен ", споделя пред Money.pl, че едно неколкомесечно прекъсване на добива заплашва с повреди, заради което Путин няма да стопира добива и, както е ставал до момента, добитият нефт ще се излива на земята, въпреки и да се рискува екологична злополука.

Чешкият " Хосподаржске вести " написа, че шестият пакет включва най-тежките до момента наказания против режима на Путин. Изданието показва, че Европейски Съюз ще спре да внася съвсем всичките количества съветски нефт, само че Чехия ще има изключение. Ако гледаме на " Туитър ", продължава деловият вестник, можем да си помислим, че някои страни от Европейски Съюз, в частност огромните като Германия и Франция, нямат различен избор с изключение на да продадат Украйна и да оставят Путин на мира да си продължи експанзията. Активистите от обществените мрежи упрекват Берлин и Париж, че водят политика на успокояване на диктатора - сходно на провалилата се политика от 30-те години по отношение на Адолф Хитлер.

Освен това деятелите нормално пишат за некомпетентността на европейските институции. Но посредством контрактуваното в този момент петролно ембарго, въпреки и отчасти, Русия ще се лиши от стотици милиони евро на ден от страните членки, каквито наказания бяха немислими до неотдавна, акцентира пражкият " Хосподаржске вести ".

Шестият пакет наказания против Русия засече поради Унгария и Кирил, извежда в заглавие братиславският вестник " Правда ". Изданието напомня, че Европейската комисия е създала плана за този пакет още при започване на май. Първоначалният вид е включвал цялостна възбрана за импорт на съветски нефт от началото на идната година, само че по унгарско гледище е било направено изключение за суровината по петролопровода " Дружба ". Между страните, искащи отстъпки, още в понеделник бяха Словакия и Чехия. Прага получи отсрочване на възбраната за експорт на артикули от съветския петрола, пристигнал по тръби, като другояче поддържа санкционния пакет в целокупност, написа " Правда ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР