Въпреки че на Луната има вода, тя не се съхранява

...
Въпреки че на Луната има вода, тя не се съхранява
Коментари Харесай

Проблемът с питейната вода на Луната може да се реши с уред подобен на микровълнова печка

Въпреки че на Луната има вода, тя не се съхранява в комфортни резервоари, а в реголита – локалната почва. Екип от американски учени откри, че жителите на първите лунни бази ще могат да утоляват жаждата си, без да построяват специфични уреди за рандеман на вода или комплицирано съоръжение – просто като слагат цялостна чаша реголит в микровълнова печка.

През миналите 10 години се натрупаха проучвания на лунната почва, които демонстрират, че в гранулите на реголита има вода. Количеството на водата варира според от географското състояние. Най-високите концентрации на вода в лунния прахуляк са на полюсите, в районите, които в никакъв случай не виждат директна слънчева светлина.

Това значи, че бъдещите пилотирани задачи до Луната биха могли да вземат със себе си по-малко товар – в случай че стане допустимо да се добива тази вода от реголита. Експерти от Отворения университет и Университета на Централна Флорида са установили, че елементарната микровълнова печка се оправя чудесно с тази задача.

Учените са почнали с две разнообразни версии на изкуствения реголит, основан от проби, донесени от американските астронавти по време на задачите „ Аполо “. Едната версия възпроизвежда състава на лунните възвишения, а другата имитира по-затънтените почви на лунните морета. След това те смесват дейонизирана вода, съвсем напълно лишена от соли, с реголита, тъй че водата да е сред 3 и 15 % от масата на всяка проба – в сходство с най-предпазливите оценки за състава на почвата.

След това пробите са сложени в тигели, облицовани с керамична хартия, и са поместени в камера, симулираща налягането и температурата на лунната повърхнина, написа New Atlas. Всичко това е загряно в микровълнова печка с мощ 250 вата. В резултат на това от тестът реголит, която имитира повърхността на лунното море, е изстискана повече от 50% от влагата. От по-горната проба – повече от 67%. А при нагряване в продължение на 35 минути тя е достигнала 90%.

Противно на упованията, най-влажните проби дават минимум течност, като процентът на екстракция е едвам 32%. Изследователите допуснаха, че когато по-влажният реголит замръзва, ледът уголемява гранулите, отслабвайки топлообмена сред тях. Поради това извличането на вода е по-малко дейно.

Екипът учени е добавил в тази научна работа, че микровълновите устройства с ниска мощ, които работят сходно на микровълнови печки, могат да се употребяват от астронавтите за добиване на вода от лунните райони, които имат доста ниско наличие на вода – под 10% от тежестта на реголита.

Що се отнася до електрическото зареждане на тези устройства, вероятно ще бъдат употребявани атомни реактори за зареждането на бъдещите лунни бази. Съединени американски щати и Китай към този момент приготвят съответните задачи за построяването на компактни лунни нуклеарни реактори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР