Въпреки че мандри в Родопите и Североизточна България са готови

...
Въпреки че мандри в Родопите и Североизточна България са готови
Коментари Харесай

Вижте с какви гадости тъпчат сиренето и кашкавала, които купуваме евтино

Въпреки че мандри в Родопите и Североизточна България са подготвени да заплащат по близо лев за литър сурово краве мляко, ни залива всеобщ импорт на изсъхнало мляко. Това обявиха с паника притежатели пред „ Агро Телеграф”.

По данни на Агенция „ Митници” за първите 4 месеца на м.г. у нас са влезнали 2736 тона изсъхнало мляко, като с тези размери се нареждаме в класацията на най-големите консуматори на изсъхнало мляко в Европа, изпреварвайки Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия.

Какво се случва

Цените на родните сирена и кашкавали потеглят нагоре. Всичко е по-скъпо - ток, вода, електрическа енергия, работни заплати, цени на суровото мляко. Крайният артикул няма по какъв начин да бъде по-евтин, изясни Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България, който е и един от водещите млекопреработватели. Много от мандрите, с цел да оцелеят и да получат облага, търсят евтина суровина. Такова е сухото мляко.

При него от 1 кг се получават 10 л, а цената на литъра излиза някъде към 50 ст., изясни той. Като прибавим натиска от комерсиалните вериги, които желаят евтина продукция, картината се обяснява съгласно него. Той изясни, че в случай че искаш да си на рафтовете на веригите, като начало плащаш входни такси. Минимум по 2 хиляди на обект, а някои вериги имат по 100.

Една буца

За разяснение един кг краве сирене се прави от 6-7 л сурово мляко. За един кг кашкавал са нужни към 10 л мляко. Изкупните цени варират от 60 ст. за л краве мляко в региона на Трън, където единствено една мандра изкупува, до 70-85 ст за литър в Родопите и Североизточна България, откри „ Телеграф”.

Така един кг сирене излиза от мандрите приблизително по 6,50-8 лева с включените 1,20-2 лева индустриални разноски. Във веригите то към този момент е на цена от 12 до 14 лева за кг.

Алхимия и нововъведения

Имитиращите сирена, които могат да се купят за 4 до 6 лева за кг, са същински артикул на нововъведенията. В тях се влага некачественото изсъхнало мляко, което се прави от суроватка, която съдържа главно млечна захар и протеини, обясниха преработватели. Добавят се всевъзможни тип химикали за заряд, като похлупак се поставя препарат за бързо зреене най-много 1 седмица. Излиза на пазара на 4-6 лева килото.

Срив на количествата

От началото на 2019 година до края на август преработвателите у нас са изкупили с близо 2 млн. литра по-малко краве мляко, сочат данни на АМБ. Количествата спадат от 444 млн. литра на 442 млн. литра. Производството на млечни артикули с вложени растителни мазнини през 2019 година се е нараснало с близо 6% от 7904 т на 8338 т. В същото време количествата краве сирене от същинско мляко са намалели с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона.

Факт е обаче пониженото произвеждане на всички следени млечни артикули спрямо август:
– минус 230 т пресни млека, минус 1869 т кисели млека, минус 20143 т сметана, минус 216 т сирене и даже продуктите с растителни мазнини са намалели с 284 т.

Ако тези количества млечни артикули на пазара се заместят с вносни такива, млечната индустрия ще си има доста проблеми.

Губят се 70 хиляди млечни крави

Анализ на Асоциация на млекопреработвателите в България за октомври месец 2019 година има информация за 3060 ферми, в които се отглеждат 170 000 бр. крави по данни на модул „ Мляко”. Въпросът е къде са останалите ферми до 19 000 с отглеждащите се в тях над 70 000 млечни крави съгласно статистиката.

Цените на суровите млека през октомври за Европейска общност са били: 34.37 цента, а при първите 15 страни в Европейска общност цената е била 34.89 цента, а за страните от нашата група цената е 31.28 цента.

Добри са цените в Гърция – 38.60 цента, Италия 39.69 цента, Франция – 36.92 цента, Австрия – 36.40 цента. Най-ниски са в Латвия 28.70 цента, Литва – 29.55 цента, Румъния – 29.98 цента, Естония с 30.33 цента и към този момент следва България с 30.50 цента за кг сурово мляко. Остава ни успокоението, че имаме нарастване на цената на млякото в съпоставяне отпреди една година с 2%. В контраст на многото приказки за двоен стандарт на вносните млечни артикули най-малко към този момент няма открити партиди в нарушавания.

Нещо повече. Цената на доста вносни млечни артикули пада или е на промоция и това ще вземе още ниша от пазара на нашата млечна индустрия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР