Банките ще трябва да обосноват защо предлагат ниски лихвени проценти съгласно новите правила

...
Въпреки че лихвените проценти са 5% - a - анализът
Коментари Харесай

Въпреки че лихвените проценти са 5% - a - анализът на Financial Conduct Authority (FCA) установи, че спестителите не се чувстват напълно полза от неотдавнашните увеличения на основния лихвен процент на Bank of England.

Има силни лихвени проценти за спестявания

Девет от най-големите доставчици на спестявания преминаха само средно 28% от повишенията на лихвените проценти за клиенти с лесен достъп до депозитни сметки между Януари 2022 г. и май 2023 г.

Но ситуацията беше малко по-добра за срочните сметки, като приблизително 50% от увеличението на основния лихвен процент на банката се стичаше до спестителите.

По-малък фирмите са склонни да предлагат по-високи лихви в сравнение с по-големите конкуренти.

FCA предупреди, че ще „предприеме действия“ срещу банки, строителни дружества и кредитни съюзи, които не могат да обосноват ниските лихвени проценти.

Пенсионните реформи биха могли да подобрят финансовите резултати след десетилетия - но скоро няма фактор за добро усещане

Прочетете повече
От векове оплакването относно процентите на спестявания зависи от вас, а не от шефовете на банките
Големи банки са призовани да се срещнат с финансов надзор относно „мижавите“ проценти на спестявания за лесен достъп

На фирмите също така се казва да „засилят“ комуникацията с клиенти за техните възможности за спестяване и за измерване на ефективността на комуникациите.

Това трябва да включва подканване на спестяващите, получаващи ниски лихви или никакви лихви, да обмислят алтернативи.

Спестявания доставчиците могат да комуникират с клиенти, дори ако са се отказали от маркетинга, според разяснение, поискано от Службата на комисаря по информацията от FCA.

Прегледите на ефективността на ангажираността на фирмите с клиентите ще се извършват от FCA до края на март 2024 г.

След всяко повишение на лихвените проценти надзорният орган също каза, че ще преразглежда кога и дали процентите на спестявания се променят.

„Признаци на светлина в края на тунела“ над инфлацията

Лихвените проценти се повишиха 13 последователни пъти от декември 2021 г. в опит да намалят инфлацията от текущите 7,9% до 2%.

В четвъртък Bank of England достигна 5,25% .

По-високите нива на спестявания са ключова част от борбата на Bank of England срещу инфлацията. По-малко пари, изразходвани в икономиката, означава по-малка вероятност от повишаване на цените. По-високата възвръщаемост на депозитите насърчава потребителите да влагат пари в спестовни сметки.

Анализът на процентите на лесни спестявания ще бъде публикуван от FCA на всеки шест месеца – изброявайки какво се предлага от най-доброто до най-лошото.

Банките са критикувани за процентите на спестявания

Ще се работи и за оценка на това как спестовните сметки в брой влияят върху рентабилността на всеки доставчик.

„Искаме конкурентен пазар на спестявания в брой, който предлага по-добри сделки за спестяващите, където лихвените проценти се преразглеждат бързо след промени в основния лихвен процент и фирмите подканват спестителите да преминат към сметки, плащащи по-високи лихвени проценти“, каза Шелдън Милс, изпълнителен директор на FCA за потребителите и конкуренцията.

„Ние приветстваме напредъка, който беше постигнат, така че далеч, но това трябва да се ускори."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР