Въпреки че има привърженици, които твърдят, че крипто индустрията се

...
Въпреки че има привърженици, които твърдят, че крипто индустрията се
Коментари Харесай

Биткойн е култ – Насим Талеб

Въпреки че има последователи, които настояват, че крипто промишлеността се уголемява и се движи към всеобщо приемане, като се базират на интереса на обичайните финансови играчи, не всички споделят тази позиция.

Насим Никълъс Талеб, създател на “ “, неотдавна изрази остра рецензия към криптовалутите като Биткойн (BTC), като назова бранша “ ” по време на изявление за CNBC на 22 юни.

Талеб посочи това, което възприема като неповторима характерност на Биткойн, потвърждавайки, че той съчетава аспектите на финансов инструмент и фетиш, което съгласно него е невиждано в историята на финансовия свят.

От позиция на практичността Талеб изрази скептицизма си по отношение на способността на Биткойн да служи като жизнеспособно средство за транзакции и хедж против инфлацията.

Авторът акцентира, че е значимо да се правят оценка евентуалните дефекти и опасности на даден актив, а не да се разчита само на предишното му показване. Струва си да се означи, че Талеб в началото имаше позитивно мнение за Биткойн в отговор на недоволството си от политиката на Федералния запас.

Макар да призна, че криптовалутите могат да бъдат подобаващи за дребномащабни транзакции, Талеб отхвърли тяхната резултатност за улеснение на огромното пране на пари заради хипотетичната проследимост, присъща на блокчейн технологията. Трябва да се означи, че една от рецензиите, отправени към промишлеността, е нейният капацитет за основаване на условия за противозаконни действия като пране на пари.

Талеб също по този начин изрази угриженост по отношение на концентрацията на власт измежду главните играчи в крипто пространството, като я опълчи на прозрачността и въздействието, което може да се упражни върху Федералния запас. Той окачестви въздействието на криптовалутите като разсейващо и сложи под подозрение дълготрайните им последствия.

Според Талеб възходът на криптовалутите, в това число на Биткойн, е принудил централни банки като Федералния запас да заемат по-активна позиция. Той загатна за евентуални промени от страна на Фед в отговор на крипто феномена.

Критичната оценка на Талеб по отношение на Биткойн акцентира продължаващите опасения, свързани с неговата деловитост, непоклатимост и концентрацията на власт в крипто екосистемата. Тъй като дебатът за криптовалутите не стихва, тези въпроси не престават да бъдат обект на разискване.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР