Въпреки че икономиката на Румъния расте с добри темпове, а

...
Въпреки че икономиката на Румъния расте с добри темпове, а
Коментари Харесай

МВФ: Липсата на фискална дисциплина заплашва растежа на Румъния

Въпреки че стопанската система на Румъния пораства с положителни темпове, а финансовият бранш записва възстановяване, бъдещият напредък ще бъде нежен, в случай че Букурещ не предприеме промени, считат от Международният валутен фонд ".

" Комбинация от фискална сдържаност и стягане на паричната политика би била най-хубавият ход. Предприемане единствено на стягане на паричната политика би повишило лихвите до равнища, които ще натежат на вложенията и конкурентноспособността ", споделят от задачата на МВФ в Букурещ, представени от SeeNews.

Продължаващото струпване на много огромни фискални дефицити, изключително в композиция с ниски вложения, ще понижат опцията за поддръжка на стопанската система в бъдеще при закъснение на растежа и ще отслаби капацитета на Румъния.

През февруари румънското министерство на финансите увеличи прогнозата си за растежа на стопанската система през 2018 година до 6,1% от 5,5% по-рано. През 2017 година брутният вътрешен артикул се усили със 7% на годишна база.

В началото на февруари централната банка в Румъния увеличи лихвите до 2,25% от 2%.

МВФ чака растежа на Румъния да забави ритъм по отношение на предходната година поради редица фактори, в това число по-ниските вложения от страна на държавното управление, муден напредък по структурните промени и затягащите се финансови условия.

" Прогнозираме растеж на Брутният вътрешен продукт към 5% през 2018 година и закъснение до 3% в средносрочен проект ", споделят оттова.

Според МВФ микс от фискална консолидация и стягане на паричната политика ще помогне за отбягване на прегряването на стопанската система, като в това време ще понижи фискалните дефицити и ще усъвършенства макрофинансовата непоклатимост.

Румъния ще би трябвало да усъвършенства и събираемостта на налозите, а самата данъчна политика би трябвало да стане по-прогнозируема и да бъде променяна по-рядко.

Прогресът на Румъния в битката против корупцията е приет на международно равнище и би трябвало да продължи, акцентират още от МВФ. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР