Въпреки че говорители на Европейската комисия неколкократно и ясно обявиха,

...
Въпреки че говорители на Европейската комисия неколкократно и ясно обявиха,
Коментари Харесай

Въпреки ЕК: правителството позволи на Лукойл да изнася до март

Въпреки че представители на Европейската комисия неколкократно и ясно оповестиха, че България няма право да употребява дерогацията за импорт на съветски нефт, с цел да разреши на " Лукойл " да изнася подготвени нефтопродукти към трети страни, през днешния ден кабинетът на Гълъб Донев е взел решение, с което разрешава тъкмо това на съветската компания. Отмяната на предходната възбрана, гласувана от кабинета " Петков ", ще важи до месец март на 2023 година. 

Според правителтвото износът на " Лукойл " не съставлява нарушаване на сакнционните режими, тъй като след преработката на съветския петрол, продуктите към този момент не са съветски, а български. Съществувала също заплаха, в случай че позволението за износа не се случи, " Лукойл " да затвори своята рафинерия у нас и по този начин да аргументи дефицит на горива и нарастване на цените. Само преди няколко дни стана ясно, че съветската компания е решила да изтъргува своя експорт с обещанието да реалокира своята икономическа активност у нас и по този начин да за стартира - най-сетне  - да заплаща налози у нас. 

В същото време Европейската комисия няколко пъти удостовери, че дерогацията за България е дадена поради характерното ни географско състояние и че страната ни няма право да изнася подготвени артикули, даже след рафинирането им.

Така се стигна до през днешния ден, когато е взето и решението, че " Лукойл " ще може да изнася до 5 март следващата година. След тази дата експортът ще се реализира единствено след експлицитното позволение на държавното управление - което и да е то. 

Припомняме, че Движение за права и свободи към този момент внесе законопроект, в който написа, че се планува цялостна възбрана на износа на продукцията на " Лукойл ". 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР