Въпреки че Германия е една от най-богатите държави в света,

...
Въпреки че Германия е една от най-богатите държави в света,
Коментари Харесай

Германия: Какво е да си беден в богата държава?

Въпреки че Германия е една от най-богатите страни в света, цели 13,8 милиона живеят покрай или под прага на бедността. Икономисти предвиждат, че всички разноски мъчно ще се свият и животът ще продължи да нараства.

Въпреки че Германия е една от най-богатите страни в света, признаците на растяща беднотия стават все по-видими в цялата страна. Според данни благотворителната организация " Paritätischer Wohlfahrtsverband ", германците, които живеят в беднотия или са застрашени да минат под прага на бедността, са 13,8 милиона. " Бедност " обаче не значи, че милиони са застрашени от гладна гибел или измръзване. Става въпрос за относителната беднотия, изчислена по отношение на междинните условия на живот на съответното общество.

През 2021 година Германия е на 20-о място в класацията на най-богатите страни в света. Тази позиция е избрана по отношение на брутния вътрешен артикул на глава от популацията. Което значи, че в случай че се събере цената на всички артикули и артикули, създадени в страната, и резултатът се раздели на броя на жителите, средногодишно на човек в Германия се получава по 52 200 евро.

Бедността е въпрос на формулировка

Въпреки че в Европа относително малко хора живеят в безспорна беднотия, милиони са наранени от бедността, която съставлява отклоняване от междинния стандарт за дадена страна. Това значи, че те живеят със съществени материални ограничавания и съумяват да се устоят, единствено налагайки си ограничавания.

В Европейския съюз човек се счита за заплашен от беднотия или за безпаричен, в случай че приходът му е под 60% от междинния за съответната страна. Ако той е под половината от междинния, това към този момент се смята за последна беднотия. В немския подтекст, хората в единично домакинство с по-малък приход от 1148 евро чисто на месец, се смятат за намиращи се под прага на бедността. За самотните родители с едно дете тази цифра е 1492 евро, а за домакинство от двама родители и две деца - 2410 евро.

Системата за обществена сигурност не способства задоволително

Германия счита, че разполага със постоянна обществена система. Всеки, който не може да си откри работа или не може да работи, получава главно обществено обезпечаване - система, известна като Хартц-IV. Средствата от нея са предопределени за покриване на съществени разноски за живот като наем, отопление и вода, както и за здравно обезпечаване.

Индивидуалните лица и самотните родители разполагат единствено с 449 евро на месец за храна, облекло, артикули за бита, артикули за персонална хигиена и битови сметки. За всяко едно дете, родител или двойка получават сред 285 и 376 евро според от възрастта на детето.

Хартц-IV и други стратегии са подложени на критика, че покриват единствено най-необходимото. Германското държавно управление предложи от 2023 година общоприетата ставка да бъде увеличена на 503 евро на месец. Според социолога и откривател на бедността Кристоф Бутервеге това също няма да е задоволително. Според специалиста са нужни най-малко 650 евро, с цел да могат хората да живеят " почтено " и да вземем за пример да се хранят здравословно при всяко ястие.

Пенсионерите са в затруднено състояние

С повишаването на инфлацията от ден на ден хора в Германия няма да могат се устоят без помощи. За мнозина става все по-трудно да си разрешат самун, мляко, плодове и зеленчуци, които са с над 12% по-скъпи в сравнение с бяха преди година. През 2020 година към 1,1 млн. души са се възползвали от услугите на хранителни банки, до момента в който в този момент този брой е близо 2 милиона.

Бедността се усилва и измежду пенсионерите, изключително измежду дамите, за които е по-вероятно да са работили на повърхностен работен ден или да са получавали по-ниски заплати. Според изследване на фондация " Бертелсман ", упованията са до 2036 година бедността при хората в преклонна възраст да засегне 20% от германците.

Онези, чиито пенсии са под избрана сума, имат право да изискат държавно подкрепяне. Две трети обаче се въздържат да го създадат, тъй като не желаят да бъдат обсъждани като нуждаещи се. Проучвания демонстрират, че две трети от хората, на които се поставя подкрепяне, не го взимат от позор.

Работещите небогати

Освен всичко друго, хората, които не могат да се устоят единствено със личните си приходи, макар че работят на цялостен работен ден, са от ден на ден. При възнаграждение от 12 евро на час, човек без деца, който работи 40 часа седмично, би получавал чист приход от към 1480 евро месечно. Въпреки че на доктрина това е над прага на бедността, инфлацията усложнява обстановката.

Студентите също са доста наранени. Въпреки че им се отпуска държавно финансиране, те получават най-вече по 934 евро на месец – много под прага на бедността.

Въпреки проектите на немското държавно управление да похарчи 200 милиарда евро за намаляване на високите цени на силата, това не би било задоволително за покриването на всички разноски. Икономистите предвиждат, че инфлацията ще остане висока, а животът – безценен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР