Въпреки че ЕС не определя мерките като санкции, според Коха

...
Въпреки че ЕС не определя мерките като санкции, според Коха
Коментари Харесай

ЕС въведе санкции срещу Косово, премиерът Албин Курти ги определи като несправедливи

Въпреки че Европейски Съюз не дефинира ограниченията като " наказания ", съгласно " Коха диторе " те включват прекъсване на работата на взаимните комисии сред Европейски Съюз и Косово , основани на основата на съглашението за стабилизиране и асоцииране, неизпращане на предложения на косовски представители за срещи на високо ниво , анулация на двустранните визити като се изключи тези, ориентирани към превъзмогване на рецесията в Северно Косово в границите на разговора под егидата на Европейски Съюз. Програмите за Косово по Инструмента за предприсъединителна помощ за 2024 година също са спрени , а предложенията на Косово в границите на Инвестиционната рамка за Западните Балкани не са импортирани за разглеждане на 29 и 30 юни.

Цитиран от КосоваПрес, през днешния ден косовският министър председател Албин Курти направи изказване, в което означи, че не става въпрос за наказания, а за краткотрайни ограничения, които обаче дефинира като " несправедливи ".

" Косово и неговото държавно управление са най-демократичната, проевропейска и прогресивна страна и ръководство. От друга страна ние сме изправени непрестанно пред разнообразни форми на експанзия от страна на Сърбия, която е автократична, проруска страна, изправени сме пред нейното престъпно минало в бившето югославско пространство, където тя провокира четири войни. Въпреки това ние вършим нашата работа, само че дано не забравяме, че не можем да създадем компромис нито с върховенството на закона, нито с конституционния ред в нашата страна. Затова ние ще продължим да прилагаме държавната си стратегия и се надяваме, че тези краткотрайни ограничения ще бъдат доста къси и поддръжката, европейската помощ, ще бъде в цялостен размер, може би даже ще се усили, тъй като Косово е страна, която се нуждае от поддръжка за развиването си ", сподели Курти.

Той изрази подготвеност за диалози за използване на договореностите, за цялостна нормализация на връзките със Сърбия и за деескалация с фактическо взаимно признание в центъра на договарянията. На въпрос дали скоро ще има нов кръг от договаряния, Курти отговори, че това зависи от медиаторите в разговора.

Европейски Съюз се пробва да окаже напън върху държавното управление на Курти за нови локални избори в обитаемоте най-вече със сърби общини в Северно Косово, откакто там бяха определени албански кметове на избори, които минаха при протест от страна на сърбите и доста ниска изборна интензивност. Косовското държавно управление обаче упорства да бъде спазена процедурата и нови избори да бъдат извършени по публично искане на най-малко 20 % от гласоподавателите. Друг дълготраен детайл на различията е към момента неосъществената договореност за основаване на Съюз на сръбските общини.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР