Въпреки че електронното здравеопазване е постоянен приоритет във всички правителствени

...
Въпреки че електронното здравеопазване е постоянен приоритет във всички правителствени
Коментари Харесай

Сметната палата констатира десетгодишен провал на електронното здравеопазване

Въпреки че електронното опазване на здравето е непрекъснат приоритет във всички държавни стратегии и национални здравни тактики през последното десетилетие, България към момента няма построена интегрирана здравно-информационна система, която да обезпечава нужната информация за потребностите на ръководството и на потребителите на здравни услуги, в това число за осъществяване на уговорките на страната по отношение на трансграничния продан на здравни данни.

Това се споделя в одит на " Сметната палата " на електронното опазване на здравето за интервала януари 2012-юни 2016 година. На фона на бързото развиване на електронното опазване на здравето в другите европейски страни, обменът на данни в действително време сред осведомителните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство, се отбелязва в заключенията след него.

Вината се размива сред шестима министри и петима шефове на НЗОК

От " Сметната палата " означават, че отговорност за управническите решения през одитирания интервал носят шестима министри на опазването на здравето, петима шефове на НЗОК и шестима шефове на Националния център по публично здраве и разбори. Изграждането на електронното опазване на здравето е реализирано в изискванията на доста чести структурни и кадрови промени както на високите управнически равнища, по този начин и на равнище експертен личен състав. Не е била основана обаче ефикасна система за съгласуваност и координиране на дейностите, плановете и публичните поръчки сред институциите, което е довело до безрезултатно разходване на обществените средства и закъснение в реализацията на стратегическите цели.

Одитът разкрива, че от 2012 година до момента са направени няколко безуспешни опита за осъществяване на планове за основаване на интегрирана/национална здравно осведомителна система, като публичните поръчки са прекратявани с разнообразни претекстове. Заради прекратяването им един път не са усвоени един път 9.7 млн. лв. финансова помощ през 2012 година и повторно 12 млн. лева от европейска стратегия през 2014 гоздина. Неуспехите демонстрират, че цялостната организация на процеса по обмисляне и реализация на плановете за електронно опазване на здравето и публичните поръчки е неефективна и се нуждае от значително възстановяване ", показват инспекторите.

Отбелязва се също, че по време на одита Министерството на здравеопазването е в развой на създаване на нов план за кандидатстване за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия " Добро ръководство " 2014-2020 за финансиране на построяването на национална здравна осведомителна система. Към актуалният миг договорът за даване на финансова помощ на стойност 12 млн. лева е подписан и осъществяването на плана следва.

Липсват национални здравно-информационни стандарти

" Приемането на здравно-информационни стандарти е нужна стъпка към построяването на Национална здравно-информационна система. До края на одитирания интервал няма създадени и одобрени национални здравно-информационни стандарти и здравна документи, съответстващи на опциите за електронна обработка и продан на здравна и здравна информация ", споделят още от Сметната палата.

След одитирания интервал е призната Наредба за въвеждане на наложителни здравноинформационни стандарти, само че в нея не се планува наложително използване на стандартите за всички участници в процеса (въведени са единствено за лечебните заведения) и по тази причина тя не е задоволителна да контролира и обслужва обмена на информация.

Отделните осведомителните системи и регистри в опазването на здравето не са интегрирани и продан на данни в действително време сред тях не се реализира, е различен от изводите на одита. В съкото време, въведените политики за сигурност на информацията и ограниченията за отбрана на данните от неоторизиран достъп в Министерството на здравеопазването, НЗОК и Национален център по публично здраве и разбори не са сертифицирани в сходство с интернационалния стандарт ISO 27001:2005.

Електронното направление и електронна рецепта остават пожелателни

Почти 10 години след осъзнатата и стратегически заявена нужда не са основани електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за продан на данни в действително време. По време на правене на одитния отчет е създаден първообраз на система за електронна рецепта, електронно направление и електронен амбулаторен лист, който се чака да бъде въведен на процедура в идващите години, написа още в одита.

Допълва се също, че не е построено цялостно електронно здравно досие, което да обезпечи на жителите и медицинските експерти нужната информация за взимане на съответни решения в процеса на диагностика, лекуване и рехабилитация. Единствено НЗОК поддържа отчасти здравно пациентско досие, като информацията се акумулира и показва на здравноосигурените лица чрез Персонализирана осведомителна система, само че и тя се нуждае от рационализиране.

Към края на одитирания интервал информацията в съществуващите електронни здравни досиета е непълна и неточна. Например, при тестване е открито деформиране на здравното положение на пациент и регистрирана несъществуваща хоспитализация.

20 рекомендации за министъра

Друг пропуск е неналичието на работещ Национален здравен портал, който да бъде употребен като единна точка за достъп до електронни здравни услуги и даване на значима информация за здравна профилактика, здравно обучение и други

Одиторите считат, че системата за мониторинг и надзор върху реализацията на електронното опазване на здравето се нуждае от значително възстановяване. Липсвала и одобрена процедура за надзор и настоящ санкциониращ механизъм и при явното закъснение в реализацията на електронното опазване на здравето, което създавало предпоставки за безконтролно подценяване на смисъла на този основен приоритет.

Във връзка с изводите в одита Сметната палата е дала на министъра на опазването на здравето 20 рекомендации и на шефа на НЗОК – 7 рекомендации, които би трябвало да се изпълнят до края на идната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР