Въпреки че е виден лидер в блока БРИКС, руският президент

...
Въпреки че е виден лидер в блока БРИКС, руският президент
Коментари Харесай

БРИКС: Натискът срещу Путин поражда проблеми за съюза

Въпреки че е изтъкнат водач в блока БРИКС, съветският президент Владимир Путин няма да участва на идната среща на върха, планувана за този месец.

Неговото неявяване на срещата на върха се дължи на опасенията, свързани със заповедта на Международния углавен съд, която би принудила Южна Африка да го арестува, в случай че той присъстваше.

Този продължаващ проблем породи опасения за евентуални бъдещи разногласия сред страните от БРИКС, изключително по отношение на разширението на блока, както загатва Кремъл. Изглежда има подмятания за вероятни различия по отношение на скоростта на разгръщане на блока БРИКС.

След нахлуването на Русия в Украйна Южна Африка се въздържа от обществени изказвания по този въпрос. Въвличането на Путин в несъгласия не е оригиналност и се чака, че по време на мандата му като член на БРИКС може да зародят нови несъгласия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира значимостта на тематиката, защото от ден на ден страни демонстрират интерес към присъединение към БРИКС. Този интерес отразява капацитета на асоциацията, възходящия ѝ престиж и практическото ѝ значение.

Повечето страни от БРИКС поддържат концепцията за разширение, като се изключи Русия, която към момента не е декларирала обществено своята позиция. Дискусията за разширението и валутата на БРИКС ще бъде измежду главните тематики на срещата на върха.

Изключително значимо е да се реализира консенсус сред страните членки, с цел да се разреши на нови страни да се причислят към БРИКС. Въпреки че не се следят очевидни различия, консенсусът, нужен за разширението, може би към момента не е реализиран.

Освен това правните проблеми, с които се сблъсква Путин, и продължаващата война в Украйна усложняват обстановката и могат да допринесат за спомагателни различия в границите на БРИКС.

Наблюдателите ще наблюдават от близко по какъв начин страните от БРИКС взаимодействат с Русия и назад, както и ангажираността на Русия с евентуалните страни от БРИКС+ по време на срещата на върха и през идващите месеци.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР