Въпреки, че е трудно за приемане – Тото Кутуньо ни

...
Въпреки, че е трудно за приемане – Тото Кутуньо ни
Коментари Харесай

БСП първи канят у нас звездата от „Сан Ремо“ – Тото Кутуньо

Въпреки, че е мъчно за приемане – Тото Кутуньо ни напусна. Музикалния свят към момента скърби за загубата на Тина Търнър тази година, на Хари Белафонте, на Тони Бенет и ето, че на 80-годишна възраст си отиде и огромната италианска музикална звезда.

 

Той е бил подложен на лекуване на рак на простата още от далечната 2007-ма година, а здравето му се влошавало през последните месеци от живота му. Приет е в болница в Милано този месец, където пламъкът на живота му угасва.

 

Неговата ария „ Италианецът “ става обичана на милиони меломани по света преди 40 години и Кутуньо оставя дълбока следа в света на музиката.

 

Тото с изключение на извънреден артист е и сегашен шоумен, който с лекост минава от писането на текстове за песни към ролята на водещ на ТВ предаване. Златният глас на италианската сцена гостува у нас за първи път след демократичните промени – при започване на 90-те.

 

Вече е позабравено, само че геният с сантименталния пресипнал глас и грубовата осанка взе участие с концерти в предизборната акция на Българска социалистическа партия и вестник Дума през 1990-та година Това няма нищо общо с негови пристрастия, а само с професионален ангажимент. По същото време към момента Българска социалистическа партия е най-голямата партия у нас, тя е правоприемник на Българска комунистическа партия и несъмнено касите й за предизборни разноски са цялостни догоре. Те се вземат решение на стъпката да поканят една от най-големите звезди в международната музика, с цел да се покажат отворено към света и да обезвреждат митингите на Съюз на демократичните сили.

 

Смята се, че за финансирането е отговарял персонално Андрей Луканов – основен фактор в Българска социалистическа партия по това време. През 1993 година Тото изнася рецитал в една от вечерите на „ Златният Орфей ”. Генко Генов, основателят на най-големия ни фестивал, побратимен с италианския „ Сан Реми съумява да докара и Кутуньо в пика на кариерата му. Златната статуетка и първа премия тогава печелят песни в осъществяване на Деян Неделчев и отново Деян Неделчев в сборна групировка с брат си Бойко и дузина сътрудници. Братя Неделчеви пазят фотография с Тото от несъществуващия към този момент Летен спектакъл в Слънчев бряг. Такава има и невръстният тогава Райчин Генов, наследник на Генко и Дариана Генови. Години по-късно, към този момент зрял мъж, той повтаря фрагмента при концерт на Тото в София. И несъмнено, му демонстрира предходната фотография при молбата си да я повторят.

 

Дует „ Шик ” има привилегията да изнесе взаимен концерт със златния глас на италианската сцена. Това става през 2008 година, когато Вили и Краси означават с шоу в НДК своите 20 години на сцената като дует. Те канят за специфичен посетител Тото.

 

„ Краси се беше срещнал с него, Яна Янчева (импресарио на италиански звезди у нас, вече покойница – б.р.) беше връзката. Тя даде концепцията да го поканим на юбилейния ни концерт. Съгласи се да взе участие, само че той си е огромна звезда и имаше доста условия. Трябваше да обгрижваме повече звездата... Ние сме удовлетворени, тъй като тогава издадохме албум и успяхме да си представим новите песни. Получи се доста положително произведение като концерт. Иначе Тото се държеше напълно обикновено. Имахме една обща вечеря, говорихме си по музикантски. За неговите музиканти беше забавно да ни разпитват, защото ни имаха още за комунистическа страна.

Тото беше в начална фаза на разболяване, дори на един от идващите си концерти беше примрял на сцената напомня си през днешния ден Вили Гюлмезова от „ Шик ”.

 

Завинаги ще помни срещата си с изпълнителя на „ Серената ” преводачката и журналистка Оля-Ал Ахмед. През 2015 година Кутуньо пее в София с български филхармоничен оркестър и посвещава една от песните си на дъщерята на поетесата Ваня Петкова.

 

„ Когато се запознахме, той беше облечен с бял спортен екип, маратонки и шал към врата, типично по-италиански. „ Обичам България и българския народ! Италианците ревнуват, когато приказвам за страната ви. Обожавам Витоша, бленувам един ден да я изкача и да се спусна с делтапланер ”, ми сподели преди години Тото Кутуньо. На концерта в София той направи възторг, когато запя „ Моя страна, моя България! ”. Запомних го като доста сантиментален и любезен. Целуна ми ръка. А когато разбра, че се споделям Олга, избухна от благополучие и в този миг нашата намира се трансформира към този момент в другарство. Това беше паролата. „ Стига бе, майка ми се споделя Олга, ще те поздравя с ария за това от сцената ”, извика Тото.

 

„ Не му повярвах, че ще ме поздрави с ария или ще ме запомни въобще, та аз бях една от всичките журналисти… Но… по време на концерта му в София седях на служебните места в оркестрината и той ме видя. Стана от високия стол, на който се облягаше, до момента в който пееше, приближи се и сподели пред препълнената зала 1 на НДК: „ Ти се казваш Олга, нали? Й моята майка се споделя Олга, по тази причина идната ария я обричам на всички дами, кръстени с името Олга! ”. Не повярвах на това, което се случи, само че то се случи и го запомних за цялостен живо ”, тъгува за Тото и Оля-Ал Ахмед.

 

Рей Чарлз, Далида, Джони Холидей мелодиите му

От звукозаписната компания на Кутуньо Carosello Records излязоха с изказване: „ Малко повече от месец след своя 80-и рожден ден ни напусна един от най-прочутите италиански

актьори за всички времена. Певец и композитор с повече от 100 милиона продадени копия от албумите му, най-известният представител на италианската музика по света, който разнасяше традицията на италианската ария в чужбина, актьор с изключителна кариера, който ще продължи да ни въодушевява и сплотява “.

 

Тото Кутуньо е писал песни и за доста други артисти. Автор е на едни от най-любимите шлагери на французина Жо Дасен. Композирал е за Адриано Челентано, чийто глас имитира до съвършенство в разнообразни шоу стратегии. „ Той беше доста значим за мен, за него съм написал 13 песни. Бяхме доста близки другари, виждахме се в дома му, играехме тенис на маса, сред нас съществуваше прелестно другарство. Сега се чуваме много рядко, само че все пак той е постоянно в сърцето ми. ” Негови песни са в репертоара и на Рей Чарлз, Далида, Джони Холидей " Рики е повери ”, Мигел Бозе, Луис Мигел…

 

Казва се Салваторе

Салваторе Кутуньо е роден на 7 юли 1943 година във Фосдиново, Северна Италия, в фамилията на военноморски подофицер. Музикалната му кариера стартира на барабаните.

„ Бях извънредно срамежливо дете. Баща ми Доменико работеше във Военноморските сили, само че заниманието му беше да свири на тромпет, тъй че той ми даде първите уроци по музика, когато бях на 4-5 години. Разбра незабавно, че съм талантлив за музиката, по тази причина и още тогава започнах да се изучавам на музика. Баща ми свиреше в една музикална група, тъй че ме водеше на подготовките. Маестрото ме попита един път – за какво не дойдеш да свириш с нас, на барабана да вземем за пример.

Започнах и по този начин станах барабанистът на тази група от град Ла Специя.

Свирих до 13-14-годишна възраст. Преминаването към ударните принадлежности беше доста просто. В същото време учех и пиано. Продължавах да отивам на учебно заведение, само че музиката ми беше в душата. Израснах с музиката ”, разказвал е у нас Кутуньо.

 

След като свири на барабани в разнообразни групи, Тото Кутуньо основава бандата Toto e Tati. През 1975 година песента му L'ete Indien още през идната година става интернационален шлагер. Последвана е от Et Si Tu N'exsistes Pas. През същата 1976 година артистът взе участие във фестивала „ Сан Ремо " с Volvo AZ504 и печели трето място. През 1980 година Тото Котуньо затвърждава триумфите си на сцената на „ Сан Ремо ” като печели състезанието с песента Solo Noi.

 

Победител и водещ на Евровизия

През 1990 година в Загреб той печели и състезанието на Евровизия с баладата си Insieme: 1992, която отбелязва европейската политическа интеграция. Победата обезпечава за идната година домакинство на Рим и Тото е водещ на музикалното съревнование дружно с колежката си Джилиола Чинкуети, която пък го е печелила през 1964-та.

 

Най-популярната ария на изпълнителя и до през днешния ден остава емблематичната L'Italiano, показана през 1983 година Тя се класира едвам на пето място, само че стремително се трансформира в международен шлагер. „ Написах L'Italiano за Челентано, само че той я отхвърли. И до през днешния ден не мога да допускам “, признавал е създателят.

 

Кутуньо обикаля света, правилен на своето мото: „ Нека пея с китара в ръка, дано пея, аз съм италианец.

„ Не се знае за моя персонален живот, за който в никакъв случай не приказвам. И не желая да приказвам ”, беше предизвестил публицистите италианецът. Едно изплъзнало се признание пред българската преса: „ Имам къща в Рапало, до Портофино, в Лигурия. Там съм нормално от май до октомври, само че пътувам непрестанно сред Рапало и Милано. Имам си и една лодка. Когато съм с нея в морето, страстта, която изпитвам, е най-голямата, която мога да си показва ”.

Инфо: Уикенд

Тагове: Тина Търнър Тото Кутуньо Хари Белафонте музика певец БСП избори Италианецът вестник Дума предизборна кампания СДС
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР